«Хіт ФМ», «Пятница» і «Шансон» посіли першість за показником рейтингу в дослідженні «Радіокомітету»

«Хіт ФМ», «Пятница» і «Шансон» посіли першість за показником рейтингу в дослідженні «Радіокомітету»

4 Серпня 2017
5844
4 Серпня 2017
19:10

«Хіт ФМ», «Пятница» і «Шансон» посіли першість за показником рейтингу в дослідженні «Радіокомітету»

5844
Міжгалузеве індустріальне об’єднання «Радіокомітет» оприлюднило дані другої хвилі дослідження радіослухання за 2017 рік в містах України з населенням понад 50 тисяч осіб, яке здійснює компанія «Kantar TNS в Україні» на замовлення «Радіокомітету».
«Хіт ФМ», «Пятница» і «Шансон» посіли першість за показником рейтингу в дослідженні «Радіокомітету»
«Хіт ФМ», «Пятница» і «Шансон» посіли першість за показником рейтингу в дослідженні «Радіокомітету»

Про це повідомляє прес-служба «Радіокомітету».

Першість за рейтингом та охопленням зберігає «Хіт FM». Радіо «Пятница» випередило «Шансон» і вийшло на друге місце у топі за показником рейтингу. А «Ретро FM» змістилось на дві позиції вниз у зв’язку із зростанням охоплення «Русского радио – Україна» та «Авторадіо».

«Радіокомітет» оприлюднив тільки першу десятку радіостанцій за показниками рейтингу та охоплення, хоча дослідження охоплює 17 мережевих радіостанцій радіогруп «ТАВР Медіа», «Українського медіахолдингу», Business Radio Group, «Люкс».

Клікніть для збільшення

На етапі другої хвилі до дослідження долучилася радіостанція «Країна ФМ». «Країна ФМ» запустилася в листопаді 2016 року замість переформатованого «Радіо ЄС», яке у 2015 році зі скандалом вийшло з дослідження радіослухання.

Ребрендинг та зміна формату «Радіо 24» на радіо «Максимум» у березні 2017 року не допоміг станції піднятися в рейтингу, зауважив аналітик-медіапланер рекламної агенції UMG Артем Прокопенко. Чи вплине на рейтинги ребрендинг «Любимого радио», яке нещодавно змінило свою назву на Power FM, покаже третя хвиля дослідження.

Ще одна зміна на ринку зумовлена тим, що радіо Nostalgie віднедавна увійшло до складу медіахолдингу «Люкс», а отже теж почне вимірюватися в дослідженні.

За даними дослідження, в портреті радіослухачів зросла частка користувачів інтернету,у порівнянні з аналогічною другою хвилею 2016 року (було 74,8% – стало 78,1%), а також частка тих, хто має рівень доходу вищий та вище середнього (було 33,4% – стало 43,1%). При цьому знизилася частка радіослухачів, які читають газети декілька разів на тиждень було (40,1% – стало 35,1%).

Артем Прокопенко прогнозує поступове зростання онлайн-радіослухання в Україні і надалі та радить рекламодавцям коригувати свої стратегії з огляду на означені тенденції.

Ще одним радіотрендом, на думку керівника напряму «Радіо та преса» Group M Наталії Чернець, є стабільне зростання лояльних слухачів. «Основна тенденція в характері слухання радіо, на мій погляд,– невелике зростання рейтингів (аудиторії 15-хвилинних інтервалів) поряд зі зниженням денних і тижневих охоплень. Відповідно, якщо інтерес масової аудиторії до радіо знижується, то частка найбільш лояльних постійних слухачів збільшується. Така динаміка може свідчити про поліпшення якості контакту з цією аудиторією», – аналізує пані Чернець. Але при цьому вона закликає радіостанції залучати й нову аудиторію.

Дослідження RadioResearch проводиться компанією «Kantar TNS в Україні» методом комп'ютеризованого телефонного опитування слухання за вчорашній день Day after recall CATI (DAR CATI) на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання «Радіокомітет». Опитування проводиться серед населення міст України чисельністю 50 тисяч і більше, у віці 12-65 років. Дані другої хвилі дослідження охоплюють період з 10 квітня по 25 червня 2017 року. Вибірка склала 10 158 респондентів.

Нагадаємо, дослідницька компанія «Kantar TNS в Україні» перемогла в тендері «Радіокомітету» на проведення дослідження радіослухання в Україні у 2017 році. Ця ж компанія досліджувала аудиторію радіо й у 2016 році. У 2012-2015 роках дослідження проводила компанія GfK Ukraine

Радіокомітет – міжгалузеве об’єднання, до якого входять найбільші радіохолдинги України – група «ТАВР Медіа», «Український медіа холдинг», BusinessRadioGroup, «Люкс»; мережеві рекламні агенції (Publicis One, ADV Group (Initiative), Group M, UMG та RadioExpert) та, в якості керівного партнера, – Незалежна асоціація телерадіомовників. Радіокомітет був створений наприкінці 2007 року задля запуску єдиного галузевого дослідження радіоаудиторії, яким користуватимуться як самі радіостанції, так і рекламні агенції під час планування рекламних кампаній.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5844
Читайте також
21.02.2019 15:58
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 357
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду