Радіостанції УМХ назвали нового кінцевого бенефіціара

Радіостанції УМХ назвали нового кінцевого бенефіціара

28 Квітня 2017
6855
28 Квітня 2017
17:45

Радіостанції УМХ назвали нового кінцевого бенефіціара

6855
Радіостанції радіогрупи УМХ оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка вказали нового кінцевого бенефіціарного власника – громадянина України, мешканця Харкова Крікберга Дмитра Олеговича.
Радіостанції УМХ назвали нового кінцевого бенефіціара
Радіостанції УМХ назвали нового кінцевого бенефіціара

Відповідна інформація міститься в єдиному державному реєстрі щодо «Радио Пятница» (ДП «Новий обрій»), «Ретро ФМ» (ТОВ «ТРК “НБМ-радіо”», ДП «Радіостанція “Зоря”»), «Авторадіо» (ДП «ТРО “Довіра”», ТОВ «Радіо-Авто», ТОВ «ТРК “Форум”», ПП «ТРК "ТТ"»), NRJ (ПрАТ «Студія “Європозитив”»), Lounge FM (ТОВ «ТРК “Пілот-Україна”») і Next (ТОВ «Фірма “Волинь”»), «Джем ФМ» (ТОВ «ТРК “Золоті ворота”»), «Голос столицы» (ТОВ «ТРК "Киевские ведомости"-телерадіоефір»).

У деяких із цих радіостанцій на сайтах оприлюднені схематичні структури власності, з яких випливає, що Дмитро Крікберг контролює ці компанії через громадянина Белізу Метью Адріана Бредлі, якого радіогрупа УМХ раніше називала своїм кінцевим бенефіціаром.

Дмитро Крікберг у відкритих джерелах фігурує як кінцевий бенефіціар компаній «Автогазсервіс», «Нікопольгазпромсервіс», СП ТОВ «Експогаз». У 2013 році став членом наглядової ради Одеського нафтопереробного заводу, який тоді якраз придбав Сергій Курченко. До того працював у ДК «Укргазвидобування», у ТОВ «ГазУкраїна 2009» Сергія Курченка.

Водночас радіомережа «Наше радіо» (ПрАТ «Наше радіо»), яка вказана на сайті радіогрупи УМХ як частина групи, де-юре має іншого кінцевого бенефіціара – ним з 2015 року виступає мешканець Полтави Олександр Карташов.

Коли саме Дмитро Крікберг став кінцевим бенефіціаром радіогрупи УМХ – з реєстру та оприлюднених на сайтах компаній документів визначити неможливо.

20 квітня «Радио Пятница» (ДП «Новий обрій) надіслало до Нацради лист з інформацією, що в нього змінився кінцевий бенефіціарний власник і ним став Дмитро Крікберг. Однак радіокомпанія не надала Нацраді жодних документів, що підтверджують ці зміни. Також компанія не надала Нацраді відомостей про структуру власності з урахуванням зміни кінцевого бенефіціарного власника. Разом з тим «Радио Пятница» просило Нацраду змінити в ліцензії програмну концепцію та місцезнаходження передавачів (заява була подана раніше, ніж лист про зміну бенефіціара). 27 квітня Нацрада відмовила в переоформленні будь-яких параметрів ліцензії на підставі того, що «Радио Пятница» не подало документів про зміну бенефіціара.

Нагадаємо, що навесні 2016 року Нацрада залишила без розгляду заяву про продовження ліцензії радіомережі «Ретро ФМ» (ТОВ «ТРК “НБМ-радіо”») через сумніви в прозорості власності, а в червні 2016 року із цих же причин залишила без розгляду заяви про продовження ліцензій радіо Next (ТОВ «Фірма “Волинь”») і «Авторадіо» (ТОВ «ТРК “Форум”»). При цьому фірма «Волинь» і ТРК «Форум» своїм кінцевим бенефіціаром тоді називали віце-президента радіогрупи УМХ Валентина Мору. За законом компанії мали протягом 10 днів надати виправлені документи, щоб Нацрада повторно розглянула їхні заяви про продовження ліцензій. Відтоді Нацрада не розглядала питань цих компаній, а в них продовжували діяти старі прострочені ліцензії (в «Ретро ФМ» ліцензія прострочена вже більше року), оскільки не було результативного рішення Нацради ані про продовження, ані про відмову. За словами заступниці голови Нацради Уляни Фещук, повторний розгляд заяв про продовження ліцензій трьох радіокомпаній УМХ планується на травень 2017 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6855
Читайте також
08.04.2016 13:30
Галина Петренко, Гала Скляревська, Катерина Толокольнікова
31 856
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду