Нацрада починає процедуру анулювання ліцензій радіогрупи УМХ

Нацрада починає процедуру анулювання ліцензій радіогрупи УМХ

6 Жовтня 2017
8221
6 Жовтня 2017
20:02

Нацрада починає процедуру анулювання ліцензій радіогрупи УМХ

8221
Регуляторний орган уперше скористався нормами законодавства про прозорість медіавласності для непродовження або анулювання ліцензій
Нацрада починає процедуру анулювання ліцензій радіогрупи УМХ
Нацрада починає процедуру анулювання ліцензій радіогрупи УМХ

5 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула 32 питання, пов’язані з ліцензіями радіогрупи «Українського медіа холдингу» оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка. У результаті Нацрада відмовила в продовженні шести ліцензій п’яти радіокомпаній та вирішила звертатися до суду про анулювання загалом 30-ти ліцензій 12-ти радіокомпаній.

Цей кейс цікавий тим, що вперше Нацрада у своїй практиці розпочинає процедуру анулювання ліцензій та відмовляє в продовженні ліцензій на підставі непрозорої структури власності компаній. «Детектор медіа» детально розповідає про ухвалені Нацрадою рішення та підстави, якими вона керувалася.

Звернення до суду щодо анулювання ліцензій за результатами позапланових перевірок

Нацрада вирішила звертатися до суду з позовами про анулювання ліцензій 12 радіокомпаній «Українського медіахолдингу», які дають право на мовлення на 169-ти частотах. Рішення Нацрада прийняла за результатами позапланових перевірок. Мова йде про такі компанії:

  1. ТОВ «Фірма “Волинь”» (Next-NRJ) – 3 ліцензії, 7 частот;
  2. ТОВ «ТРК “Пілот-Україна”» (Next-NRJ і Lounge FM) – 2 ліцензії, 5 частот;
  3. ДП «ТРО “Довіра”» («Авторадіо») – 8 ліцензій, 30 частот;
  4. ТОВ «Радіо-Авто» («Авторадіо») – 1 ліцензія, 1 частота;
  5. ТОВ «ТРК “Форум”» («Авторадіо») – 2 ліцензії, 1 частота;
  6. ПП «ТРК “ТТ”» («Авторадіо») – 1 ліцензія, 1 частота
  7. ПрАТ «Студія “Європозитив”» (NRJ) – 5 ліцензій, 12 частот;
  8. ТОВ «ТРК “Киевские ведомости-телерадіоефір”» («Голос столицы») – 1 ліцензія, 1 частота;
  9. ТОВ «ТРК “НБМ-радіо”» («Ретро ФМ») – 4 ліцензії, 56 частот;
  10. ДП «Радіостанція “Зоря”» («Ретро ФМ») – 1 ліцензія, 1 частота
  11. ДП «Новий обрій» («Радио Пятница») – 1 ліцензія, 53 частоти;
  12. ТОВ «ТРК “Золоті ворота”» («Джем ФМ») – 1 ліцензія, 1 частота.

Позапланові перевірки проводилися за заявою ГО «Детектор медіа» щодо того, чи вчасно були подані заяви про переоформлення ліцензій і документи або їх завірені копії, які підтверджують зміну кінцевого бенефіціарного власника цих компаній.

Як писав «Детектор медіа», у квітні радіостанції радіогрупи УМХ вказали нового кінцевого бенефіціарного власника – громадянина України, мешканця Харкова Дмитра Олеговича Крікберга. У деяких із цих радіостанцій на сайтах були оприлюднені схематичні структури власності, з яких випливає, що Дмитро Крікберг контролює ці компанії через громадянина Белізу Метью Адріана Бредлі, якого радіогрупа УМХ раніше називала своїм кінцевим бенефіціаром.

Дмитро Крікберг у відкритих джерелах фігурує як кінцевий бенефіціар компаній «Автогазсервіс», «Нікопольгазпромсервіс», СП ТОВ «Експогаз». У 2013 році став членом наглядової ради Одеського нафтопереробного заводу, який тоді якраз придбав Сергій Курченко. До того пан Крікберг працював у ДК «Укргазвидобування», у ТОВ «ГазУкраїна 2009» Сергія Курченка.

Цікаво, що на засіданні Нацради 5 жовтня інтереси пана Крікберга представляли двоє юристів, які мали довіреність на представлення інтересів пана Крікберга, завірену 28 вересня 2017 року нотаріусом у місті Геленджик Краснодарського краю Російської Федерації. Зі слів адвокатів, пан Крікберг перебуває в Геленджику на лікуванні.

Під час позапланової перевірки Нацрада виявила, що в Єдиному державному реєстрі кінцевим бенефіціарним власником компаній на момент перевірок дійсно був зазначений Дмитро Крікберг. У лютому-травні 2017 року радіокомпанії УМХ повідомили Нацраду листами про те, що їхнім кінцевим бенефіціарним власником став Дмитро Крікберг, але не надали заяв за затвердженим Нацрадою зразком і ніякого документального підтвердження змін бенефіціара. Крім того вони не подали до Нацради заяв про переоформлення ліцензій у зв’язку зі зміною бенефіціара протягом 30 днів з моменту таких змін, як це передбачено статтею 35 закону «Про телебачення і радіомовлення».

Нацрада за результатами перевірок визнала факт неподання компаніями заяв про переоформлення ліцензій у зв’язку з організаційними змінами статусу та умов діяльності, та вирішила звернутися до суду з позовами про анулювання їхніх ліцензій.

Представник УМХ Андрій Павленко і двоє представників інтересів Дмитра Крікберга пояснили Нацраді, що кінцевий бенефіціар у компаній змінився тоді, коли ще не набрав чинності закон, що зобов’язує ліцензіатів подавати заяви про переоформлення ліцензій протягом 30 днів після зміни кінцевого бенефіціара. З їхніх слів, 13 листопада 2016 року була укладена угода, за якою всі активи перейшли до Дмитра Крікберга. Далі набув чинності закон про переоформлення ліцензій через зміну бенефіціара, але телерадіокомпанії не могли подати до Нацради заяв, бо не мали повного пакету документів від усіх осіб зі своєї структури власності. Андрій Павленко просив Нацраду надати компаніям строк на подання заяв. Але члени Нацради вважають, що УМХ мала й так достатньо часу – минуло вже кілька місяців.

Відмови в продовженні строку дії ліцензій

Нацрада відмовила в продовженні строку дії шести ліцензій п’ятьох радіокомпаній УМХ, які є частинами радіомереж «Авторадіо», «Ретро ФМ» і NRJ. Мова йде про такі компанії:

  1. ДП «ТРО “Довіра”» («Авторадіо») – 1 ліцензія на 11 частот в 11 областях: Київ, Харків, Дніпро, Донецьк, Львів, Луганськ, Миколаїв, Вінниця, Полтава, Умань, Шостка, строк дії ліцензії завершився 25 квітня 2017 року;
  2. ТОВ «Радіо-Авто» («Авторадіо») – 1 ліцензія на 1 частоту в Херсоні, строк дії ліцензії завершився 9 вересня 2017 року;
  3. ТОВ «ТРК “Форум”» («Авторадіо») – 2 ліцензії на 1 частоту в Житомирі (кожна з ліцензій – на 12 годин мовлення на добу на частоті), строк дії однієї ліцензії завершився 19 вересня 2016 року, строк дії іншої завершується 20 лютого 2018 року;
  4. ТОВ «ТРК “НБМ-радіо”» («Ретро ФМ») – 1 ліцензія на 17 частот у 10 областях: Вінниця, Луцьк, Ковель, Житомир, Ужгород, Рахів, Хуст, Івано-Франківськ, Яремча, Львів, Борислав, Рівне, Тернопіль, Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Чернівці, Новодністровськ, строк дії ліцензії завершився 23 травня 2016 року;
  5. ПрАТ «Студія “Європозитив”» (NRJ) – 1 ліцензія на 1 частоту в Запоріжжі, строк дії ліцензії завершився 26 лютого 2017 року.

Строк дії майже всіх цих ліцензій уже сплив (окрім однієї з ліцензій «Авторадіо» на 12 годин мовлення на частоті в Житомирі). Під час засідання члени Нацради зауважили, що найближчими днями повідомлять Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення про втрату чинності ліцензій і необхідність вимкнення передавачів. У випадку «Радио Вести» вимкнення передавачів відбулося вже наступного дня після рішень Нацради про відмову в продовженні ліцензій. Отже, вже найближчими днями звільняться частоти в 31-му місті, і Нацрада зможе виставити їх на конкурс.

Підставою для відмови стала фактично непрозора структура власності цих компаній.

Усі компанії вчасно подали заяви про продовження ліцензій, але Нацрада в них виявляла недоліки – зокрема, просила надати більше документів для розкриття структури власності та підтвердження кінцевого бенефіціарного власника. Розгляд більшості заяв розтягнувся на рік і більше. Зокрема, навесні 2016 року Нацрада залишила без розгляду заяву про продовження ліцензії радіомережі «Ретро ФМ» (ТОВ «ТРК “НБМ-радіо”») через сумніви в прозорості власності, а в червні 2016 року із цих же причин залишила без розгляду заяви про продовження ліцензій радіо Next (ТОВ «Фірма “Волинь”») і «Авторадіо» (ТОВ «ТРК “Форум”»).

За цей час компанії зі структури УМХ кілька разів змінювали кінцевого бенефіціара. Станом на 31 грудня 2015 року радіогрупа УМХ називала своїм кінцевим бенефіціаром громадянина Белізу Метью Адріана Бредлі. У 2016 році, коли настав час продовження ліцензій, деякі з радіокомпаній УМХ назвали своїм кінцевим бенефіціаром віце-президента радіогрупи УМХ Валентина Мору. Він нібито почав їх контролювати через ТОВ «Ліберті файненс» і компанію з Гонконгу Silver Prime Inc Limited. Нацрада перевіряла ці дані в реєстрах, у тому числі Гонконгу, але не знайшла підтверджень (у реєстрі Гонконгу власником Silver Prime Inc Limited була вказана юридична особа).

Далі, у квітні-травні 2017 року компанії повідомили листами Нацраду, що їхнім кінцевим бенефіціаром став мешканець Харкова Дмитро Крікберг. Але ніяких підтверджень Нацраді не надали. Тобто регулятор не має доказів зміни кінцевого бенефіціара.

Нацрада також не знайшла на сайтах радіокомпаній (за тими посиланнями, які вони вказували в поданих документах про прозорість медіавласності) всіх передбачених законом відомостей про структуру власності.

Є в аргументації Нацради і ще один цікавий пункт. Регулятор вважає, що радіокомпанії УМХ порушили вимоги статті 12 закону «Про телебачення і радіомовлення», які забороняють створення та діяльність телерадіоорганізацій, засновниками, власниками яких є нерезиденти з офшорних зон. У структурі власності радіокомпаній УМХ компанія з Британських Віргінських островів Trilado Enterprise Inc, а також громадянин Белізу Метью Адріан Бредлі не є прямими власниками чи засновниками, а є учасниками третього і вищого рівнів структури власності. Але своїми рішеннями Нацрада фактично розтлумачила цю вимогу закону як таку, що забороняє офшорні структури на будь-яких ланках ланцюга власників.

У результаті Нацрада відмовила компаніям у продовженні ліцензій на підставі недотримання ними вимог статті 12 закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо прозорості власності.

Між тим, прострочена ліцензія є ще в однієї радіокомпанії УМХ. Мова йде про ліцензію ТОВ «Фірма “Волинь”» (Next-NRJ) на чотири частоти, строк дії якої завершився 4 травня 2016 року. 23 червня 2016 року Нацрада залишила заяву про продовження ліцензії без розгляду, оскільки не змогла встановити прозорість власності. Компанія мала протягом 10-ти днів усунути недоліки в заяві. Відтоді компанія працювала з простроченою ліцензією. Але чомусь Нацрада не розглянула цю заяву повторно, в пакеті з усіма заявами УМХ 5 жовтня, і не прийняла рішення про відмову. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук пояснила «Детектору медіа» це тим, що Нацрада вважає ліцензію компанії вже не дійсною, тому що компанія так і не надала документів для виправлення недоліків. Однак цю ж ліцензію Нацрада збирається анулювати через суд за результатами позапланової перевірки. Якщо вона недійсна – навіщо звертатися до суду з позовом про анулювання? Тут ми бачимо якусь неузгодженість або колізію.

Слід зауважити, що напередодні засідання Нацради, 4 жовтня, радіогрупа УМХ надала Нацраді пакет документів на 1120 сторінок. На переконання юристів, там містяться всі документи, що підтверджують структуру власності та кінцевого бенефіціара 12-ти радіокомпаній УМХ. Уляна Фещук сказала, що встигла особисто переглянути всі ці документи, і вони все одно, на її переконання, не дають можливості визнати структуру власності прозорою.

Питання УМХ зацікавило директора медіахолдингу «Люкс» (телеканал «24», радіо «Люкс», «Максимум» і Nostalgie) Романа Андрейка. Він навіть втрутився в дискусію з юристами УМХ і запитав у них, яким чином право власності перейшло до Дмитра Крікберга. Адже раніше своїм кінцевим бенефіціаром радіо група УМХ вказувала Метью Адріана Бредлі з Белізу. Той, за даними пана Андрейка, є номінальним директором у 400 різних офшорних компаніях.

Представник інтересів пана Крікберга пояснив, що йдеться про трасти: «Мова йде про структуру трастових договорів. Дійсно, ця особа була номінальним директором, це не заборонено в Белізі та інших офшорних зонах. Далі було прийнято рішення Дмитром Крікбергом показати трастовий договір, що він є кінцевим власником. А Метью Адріан Бредлі залишається номінальним директором».

Юристам пана Крікберга невідомо, які в нього відносини із Сергієм Курченком. За їхніми даними, пан Крікберг займається агробізнесом і володіє мережею заправок у Дніпропетровській області. Ці дані є в декларації пана Крікберга, поданій до Нацради.

Звернення до суду щодо анулювання ліцензій разом з відмовою в переоформленні ліцензій

У цьому кейсі цікаво й те, що Нацрада починає судову процедуру анулювання ліцензій УМХ не лише за результатами позапланових перевірок, а й за результатами розгляду їхніх заяв про переоформлення ліцензій. Мова йде про п'ять ліцензій трьох компаній.

Протягом останніх півтора років Нацрада отримала заяви про переоформлення ліцензій у зв’язку зі зміною власників і пов’язаних осіб від трьох радіокомпаній УМХ:

  1. ТОВ «Фірма “Волинь”» - переоформлення 2 ліцензій на 3 частоти;
  2. ТОВ «ТРК “Пілот-Україна”» - переоформлення 2 ліцензій на 5 частот;
  3. ДП «Радіостанція “Зоря”» («Ретро ФМ») – переоформлення 1 ліцензії на 1 частоту.

На думку Нацради, подані цими компаніями документи не містять вичерпної інформації про структуру власності та не дають змоги визнати її прозорою. Крім того, протягом розгляду їхніх заяв у компаній неодноразово змінювалася структура власності та кінцеві бенефіціари.

Наприклад, ТОВ «ТРК “Пілот-Україна”» наприкінці 2016 року подала заяви щодо зміни власника і пов’язаних осіб, де вказувала кінцевим бенефіціаром Метью Адріана Бредлі. Нацрада просила компанію надати документи, які би підтверджували ці дані. Компанія кілька разів надавала додаткові документи, а в травні 2017 року подала структуру власності, в якій кінцевим бенефіціаром був вказаний Дмитро Крікберг. Але не надала документів, що підтверджують його статус.

Більш заплутана історія з ТОВ «Фірма “Волинь”». Минулого року компанія подала до Нацради документи, згідно з якими її власником стало ТОВ «Ліберті файненс», яким володіла компанія Silver Prime Inc Ltd з Гонконгу, а кінцевим бенефіціаром був вказаний Валентин Мора. Станом на 31 липня 2017 року фірма «Волинь» вказувала кінцевим бенефіціаром Дмитра Крікберга, але в Єдиному державному реєстрі Нацрада виявила, що кінцевим бенефіціаром ТОВ «Ліберті файненс» станом на 31.07.2017 був Максим Анатолійович Бахтєєв.

«Далі з компанією відбувалися просто істеричні рухи», – описала процес заступниця голови Нацради Уляна Фещук. Протягом трьох днів вересня 2017 року у ТОВ «Фірма “Волинь”» відбулися три переоформлення корпоративних прав. 19 вересня власниками і бенефіціарами були вказані ТОВ «Ліберті файненс» і громадяни Узбекистану, 20 вересня – ТОВ «Ліберті файненс» і компанія Trizo Finance Ltd з Белізу, 21 вересня (і станом на 5 жовтня) – ТОВ «Ліберті файненс» і Trizo Finance Ltd з Белізу, а кінцевим бенефіціарним власником стала Вікторія Андріївна Рибакова з Харкова.

«Стосовно Рибакової Вікторії Андріївни Національній раді вчора (4 жовтня. – ДМ) була подана нібито трастова декларація. Форма трастової декларації передбачає підпис особи, яка приймає траст в управління. Цього підпису немає. Стосовно компанії, інформацію по якій нам надали, є тільки сертифікат про реєстрацію компанії, виданий у 2012 році, і в мене немає впевненості, що ця компанія на теперішній момент усе ще існує. Крім того, для дійсності документів на території України, вони мають бути апостильовані і перекладені українською мовою. Ми цього не бачимо, і ми не розуміємо, чи дійсно пані Рибакова прийняла в управління ці компанії. Крім того, компанію в управління передає Аміклар Сіфонтес. Ким він є для цієї компанії – так само незрозуміло. У мене немає можливості визначити, чи дійсно кінцевим бенефіціарним власником є вказана особа», – пояснила застереження Нацради Уляна Фещук.

Водночас 4 жовтня Нацрада отримала клопотання Максима Бахтєєва, який влітку був заявленим кінцевим бенефіціаром ТОВ «Фірма “Волинь”», про перенесення розгляду питань ТОВ «Фірма “Волинь”». Він стверджує, що переоформлення корпоративних прав на користь громадян Узбекистану відбулося шляхом підробки документів і неправомірного вилучення з реєстру відомостей про нього як учасника товариства.

Відтак, члени регуляторного органу вирішили, що не можуть визнати прозорими заявлені трьома компаніями структури власності. На підставі частини 6 статті 35 закону «Про телебачення і радіомовлення», Нацрада відмовила в переоформленні ліцензій ТОВ «Фірма “Волинь”», ТОВ «ТРК “Пілот-Україна”» і ДП «Радіостанція “Зоря”» та вирішила звертатися до суду про анулювання цих ліцензій.

Насамкінець зауважимо, що низка питань УМХ стосувалася переоформлення деяких ліцензій у зв’язку з перенесенням передавачів, зміною програмних концепцій та зміною складу керівних органів (ТОВ «Фірма “Волинь”», ТОВ «ТРК “Пілот-Україна”», ТОВ «ТРК “Донецьк ФМ”», ДП «ТРО “Довіра”», ПрАТ «Студія “Європозитив”», ТОВ «ТРК “НБМ-радіо”»). Ці заяви компаній Нацрада задовольнила. Але в усіх рішеннях вписала вимогу до компаній надати документи щодо структури власності та кінцевих бенефіціарних власників. Рішення про переоформлення ліцензій набудуть чинності тільки в разі виконання цієї вимоги Нацради.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8221
Читайте також
01.11.2018 18:28
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 280
21.12.2017 10:30
Олександр Заруцький
для «Детектора медіа»
2 106
28.04.2017 17:45
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
6 862
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду