Нацрада виграла кілька апеляцій щодо ліцензій радіогрупи УМХ

Нацрада виграла кілька апеляцій щодо ліцензій радіогрупи УМХ

25 Квітня 2018
2621
25 Квітня 2018
15:15

Нацрада виграла кілька апеляцій щодо ліцензій радіогрупи УМХ

2621
23 квітня Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у справі про відмову в продовженні строку дії ліцензії на мовлення радіостанції «Ретро ФМ» (ТОВ «ТРК “НБМ-Радіо”»), що входить до UMH group.
Нацрада виграла кілька апеляцій щодо ліцензій радіогрупи УМХ
Нацрада виграла кілька апеляцій щодо ліцензій радіогрупи УМХ

Про це повідомляє Нацрада на своєму сайті. У єдиному державному реєстрі судове рішення поки відсутнє.

Радіостанція позивалася до Окружного адміністративного суду міста Києва про визнання протиправним і скасування рішення Нацради від 5 жовтня 2017 року № 1886, яким Нацрада відмовила компанії в продовженні строку дії ліцензії. 7 лютого суд першої інстанції задовольнив позов мовника, визнав протиправним і скасував рішення Нацради про відмову в продовженні ліцензії «Ретро ФМ». Нацрада подала апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду, який 23 квітня задовольнив апеляцію, скасував рішення першої інстанції та прийняв нове рішення – відмовити в задоволенні позову «Ретро ФМ».

Також Київський апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційні скарги двох юридичних осіб радіостанції «Авторадіо» (ДП «ТРО “Довіра”» і ТОВ «Радіо-Авто» з UMH Group), які оскаржували відмови Окружного адміністративного суду міста Києва скасувати рішення Нацради про відмову їм у продовженні строку дії ліцензій. Київський апеляційний адміністративний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Крім цього, в березні – квітні в апеляційній інстанції розглядалися скарги ще кількох компаній з UMH Group (ТОВ «ТРК “Форум”», ТОВ «ТРК “Золоті ворота”», ДП «ТРО “Довіра”», ТОВ «Радіо-авто», ПП «ТРК ТТ» і ТОВ Фірма “Волинь”») на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, який відмовив компаніям у скасуванні рішень Нацради про результати позапланових перевірок і звернення до суду з позовом про анулювання їхніх ліцензій. Київський апеляційний адміністративний суд залишив скарги позивачів без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

Нагадаємо, раніше під час проведення позапланових перевірок Національна рада виявила в діяльності радіокомпаній «Українського медіа холдингу» низку порушень Закону України «Про телебачення і радіомовлення». 5 жовтня 2017 року регулятор на черговому засіданні ухвалив рішення про відмову в продовженні строку дії ліцензій на мовлення п’яти радіостанцій холдингу, а також вирішив подати до суду позов про анулювання 30-ти ліцензій 12-ти радіокомпаній «UMH group».

Нагадаємо, в жовтні 2017 року, Нацрада розпочала процедуру анулювання ліцензій «Українського медіа холдингу» (UMH Group). Нацрада відмовила в продовженні шести ліцензій п'яти радіокомпаній, які давали право мовити на 37 частотах, і вирішила звертатися до суду про анулювання ще 29 ліцензій дванадцяти радіокомпаній, які дають право на мовлення на 165 частотах. Через кілька днів після відмови Нацради у продовженні ліцензій мовлення радіостанцій УМХ було припинено на 37 частотах.

Регулятор відмовив у продовженні ліцензій на підставі недотримання ліцензіатами вимог статті 12 закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо прозорості власності. А рішення звертатися до суду про анулювання ліцензій Нацрада ухвалила за результатами позапланових перевірок, проведених за заявою ГО «Детектор медіа» щодо того, чи вчасно були подані заяви про переоформлення ліцензій і документи або їх завірені копії, які підтверджують зміну кінцевого бенефіціарного власника цих компаній. Річ у тім, що у квітні 2017 року радіостанції УМХ вказали нового кінцевого бенефіціарного власника — громадянина України Дмитра Крікберга, який у минулому працював у структурах оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка, у 2013 році публічно оголошеного власником УМХ. При цьому радіогрупа УМХ раніше називала своїм кінцевим бенефіціаром громадянина Белізу Метью Адріана Бредлі, а в деяких радіостанцій — віце-президента радіогрупи УМХ Валентина Мору.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2621
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду