detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
05.04.2018 13:07
Нацрада затвердила зміну власників радіо «П’ятниця», яке називає «токсичним активом»
Нацрада затвердила зміну власників радіо «П’ятниця», яке називає «токсичним активом»
5 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення переоформила ліцензію радіомережі «П’ятниця» (ДП «Новий обрій») у зв’язку зі зміною кінцевих бенефіціарних власників і директора.

Раніше ця найбільша комерційна радіомережа, що охоплює 53 міста, входила до складу «Українського медіа холдингу» оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка. Нині кінцевими бенефіціарними власниками радіо «П’ятниця» стали Анатолій Євтухов (співвласника радіохолдингу Business Radio Group) і Максим Варламов (керівний партнер юридичної фірми «Варламов і партнери»). Також Максим Варламов став новим директором радіокомпанії замість Валентина Мори.

Голова Нацради Юрій Артеменко, представляючи нових кінцевих бенефіціарів, сказав, що вони стали власниками «токсичного активу», тому що в суді перебуває справа про анулювання ліцензії ДП «Новий обрій». Він запитав, у кого власники придбали компанію.

«Ми вели переговори з представником кіпрської компанії Vankoviar (фігурувала в структурі власності радіо «П’ятниця». – ДМ), повноваження якого ми перевірили і не мали сумнівів щодо його повноважень укласти угоду», – відповів Максим Варламов.

Юрій Артеменко запитав, чи пам’ятають нові власники історію створення радіо «П’ятниця» та його попередника – Super Radio. «Це був найбільший скандал на ринку свого часу», – сказав він. Максим Варламов сказав, що не знає подробиць і вивчить це питання.

«Незалежно від зміни власників, усі попередження, штрафи, усі ризики компанії переходять на нового власника», – зауважив голова Нацради.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук запитала, чи знають нові власники, що є справа про анулювання ліцензії та чи свідомо вони придбали цей актив. Вони відповіли ствердно.

За словами Юрія Артеменка, співвласник і керівник іншого радіохолдингу «Люкс» Роман Андрейко не захотів купувати такий актив, як радіо «П’ятниця». «І зараз він шкодує», – відреагував на репліку голови Нацради пан Варламов.

Зрештою, члени Нацради одноголосно підтримали переоформлення ліцензії. «Це суто реєстраційна дія, адже відповідні зміни в реєстрі вже відбулися», – сказав пан Артеменко.

Насамкінець Максим Варламов попросив членів Нацради не розглядати поданої минулого року заяви радіо «П’ятниця» про переоформлення ліцензії щодо зміни концепції, перенесення передавачів і відмови від передавачів у Криму. «Ми доопрацюємо цю заяву, але відмовлятися від частот у Криму ми не будемо», – повідомив він.

Нагадаємо, днями стало відомо, що радіо «П’ятниця» перейшло у власність Анатолія Євтухова та Максима Варламова. Строк дії ліцензії радіо «П’ятниця» завершується 15 червня 2018 року, і регулятор невдовзі розглядатиме питання її продовження.

Раніше, в жовтні 2017 року, Нацрада розпочала процедуру анулювання ліцензій «Українського медіа холдингу» (UMH Group) і відмовила у продовженні частини ліцензій УМХ на підставі непрозорої структури власності компаній. У тому числі Нацрада вирішила звернутися до суду щодо анулювання ліцензії радіо «П’ятниця» (ДП «Новий обрій») на мовлення на 53 частотах. Через кілька днів після відмови Нацради у продовженні ліцензій мовлення радіостанцій УМХ було припинено на 37 частотах.

Регулятор відмовив у продовженні ліцензій на підставі недотримання ліцензіатами вимог статті 12 закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо прозорості власності. А рішення звертатися до суду про анулювання ліцензій Нацрада ухвалила за результатами позапланових перевірок, проведених за заявою ГО «Детектор медіа» щодо того, чи вчасно були подані заяви про переоформлення ліцензій і документи або їх завірені копії, які підтверджують зміну кінцевого бенефіціарного власника цих компаній. Річ у тім, що у квітні 2017 року радіостанції УМХ вказали нового кінцевого бенефіціарного власника — громадянина України Дмитра Крікберга, який у минулому працював у структурах оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка, у 2013 році публічно оголошеного власником УМХ. При цьому радіогрупа УМХ раніше називала своїм кінцевим бенефіціаром громадянина Белізу Метью Адріана Бредлі, а в деяких радіостанцій — віце-президента радіогрупи УМХ Валентина Мору.

Радіо «П’ятниця» стартувало в ефірі в січні 2015 року на базі мережі ДП «Новий обрій» замість переформатованого Super Radio. Super Radio з'явилося у 2011 році, після того як нікому невідома раніше компанія ДП «Новий обрій» отримала безпрецедентну кількість частот — 55 — на конкурсі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Кіпрські власники «Нового обрію», за даними «Детектор медіа», могли були пов'язані з Валерієм Хорошковським. Однак компанія Валерія Хорошковського заперечувала його причетність до «Нового обрію» (Super Radio). На початку 2014 року Super Radio увійшло до складу UMH Group Сергія Курченка, а через рік переформатувалося на «Радио Пятница».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY