У 2012-му відбулося близько 20 випадків побиття журналістів, і ніхто не поніс відповідальність по 171 статті – Стець

28 Вересня 2012
6572
28 Вересня 2012
10:44

У 2012-му відбулося близько 20 випадків побиття журналістів, і ніхто не поніс відповідальність по 171 статті – Стець

6572
Комітет свободи слова не може розглянути проект про наклеп, бо спікер забув його розписати на профільний комітет
У 2012-му відбулося близько 20 випадків побиття журналістів, і ніхто не поніс відповідальність по 171 статті – Стець

За останній рік відбулося близько двадцяти випадків побиття журналістів, але жодна людина за це не понесла відповідальність по 171 статті Кримінального кодексу (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста). Про це в ефірі «5 каналу» сказав голова парламентського Комітету з питань свободи слова і інформації Юрій Стець.

 

«За останній тільки рік є близько двадцяти випадків побиття, не перешкоджання, а побиття журналістів. По жодному з цих випадків, жодна людина не відповіла. Тому, коли виходить Президент і говорить: ми захищаємо свободу слова - це основа демократичної держави  - це бла, бла, бла. Жодної дії, коли людину притягнули б по 171 статті Кримінального кодексу. Не порушують навіть тоді, коли є відео, на якому б'ють журналіста. Ми ж знаємо ці випадки. Тому між словами і тим, що відбувається є велика прірва», - заявив Юрій Стець.

 

Також пан Стець додав, що Комітет з питань свободи слова та інформації не може  розглянути і надати свої висновки щодо законопроекту про наклеп, бо голова Верховної Ради Володимир Литвин не розписав цей законопроект до розгляду у цьому комітеті.

 

«Комітет по свободі слова і інформації не буде розглядати цей законопроект, оскільки пан Литвин, голова Верховної Ради, розписав цей законопроект на розгляд у семи комітетах, але забув про профільний комітет по свободі слова і інформації. Дивний збіг. Маю вам сказати, що навряд чи цей проект пройшов би наш комітет. Очевидно, він був би відхилений, і була би пропозиція Верховній Раді ще у першому читанні  відхилити як абсолютно тупий, безглуздий, примітивний законопроект суб'єкта законодавчої ініціативи на прізвище Журавський», - зазначив Стець.

 

За його словами, Комітет не може з власної ініціативи розглядати якийсь проект, оскільки згідно з регламентом Верховної Ради проекти законів на різні комітети має розписувати голова парламенту.

 

Нагадаємо, 25 вересня в Україні стартувала акція протесту проти ухвалення закону про наклеп, десятки інтернет-видань вийшли з банером, в якому опубліковано контакти 244 депутатів, які проголосували в 1-му читанні за закон про наклеп. «Зателефонуйте їм у приймальню, напишіть e-mail, залиште повідомлення в соцмережах, запитайте, чому вони це зробили. Ви також можете зателефонувати або написати листа в центральний офіс Партії регіонів і в Адміністрацію Президента та дізнатися, навіщо регіонали голосували за законопроект, і що про нього думає Президент», - сказано в повідомленні.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстували 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні сили, Національна рада Україна з питань телебачення і радіомовлення, Незалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6572
Читайте також
27.09.2012 17:15
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
22 389
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду