Суд зобов’язав «Український тиждень» спростувати твердження, що Медведчук – «батько темників»

30 Серпня 2012
8490
30 Серпня 2012
16:34

Суд зобов’язав «Український тиждень» спростувати твердження, що Медведчук – «батько темників»

8490
Медведчуку не сподобалося прізвисько «батько темників в українських медіа»
Суд зобов’язав «Український тиждень» спростувати твердження, що Медведчук – «батько темників»

Солом'янський районний суд міста Києва задовольнив позов екс-глави адміністрації президента Віктора Медведчука про захист честі, гідності і ділової репутації та спростування інформації в журналі «Український тиждень». Про це повідомляє Kyiv Post.

 

Невдоволення Віктора Медведчука викликала публікація «Український вибір» автора Андрія Скуміна, оприлюднена в номері за 29 червня-5 липня.

 

Як уточнив «Детектор медіа» головний редактор журналу Сергій Литвиненко, рішення суду було винесено 21 серпня. Суд зобов'язав журнал опублікувати спростування п'яти положень і заявити, що написане «не відповідає дійсності, і ця інформація шкодить особистій честі і гідності» Віктора Медведчука.

 

Зокрема, спростування потребують положення, які зображують Медведчука як «ідеолога темників» і «батька темників в українських медіа», твердження, що Медведчук був «сином репресованих (батьків), які співпрацювали з нацистами (під час Другої світової війни)».

 

Крім того спростування потребує заява про те, що екс-глава адміністрації президента - «інформатор радянських правоохоронних органів», що його ім'я асоціюється з «ув'язненням Василя Стуса - що виступав проти тоталітаризму», а також поширення «абсурдних та неправдивих чуток про жорстоке побиття Медведчука Віктором Януковичем».

 

За словами Сергія Литвиненка, відповідно до рішення суду, спростування вже було опубліковано в останньому номері (№35) тижневика. Головний редактор не вбачає сенсу оскаржувати рішення, «зважаючи на нашу судову систему».

 

Як відомо, темники як державна інформаційна технологія з'явилися на початку 2000 року на каналах, близьких до СДПУ(о), а з приходом Віктора Медведчука на посаду голови адміністрації президента Леоніда Кучми поширилися на всі центральні канали.

 

Як зазначає Kyiv Post, останнім часом Віктор Медведчук з'явився в українській політиці як керівник проекту «Український вибір», що виступає за місцеві референдуми з питань, пов'язаних з російською мовою, митним союзом та іншими інтеграційними проектами з Росією.

 

Нагадаємо, у 2010 році Апеляційний суд Києва вже зобов'язував тижневик «CN-Столичные новости» вибачитись перед Віктором Медведчуком за «темники» і «злочинну владу».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8490
Читайте також
31.10.2004 20:01
pravda,com,ua/archive/2004/october/31/3,shtml">"УП"
658
28.10.2004 10:51
для УП
767
03.06.2004 14:04
Сєверов, для УП
927
24.03.2004 18:04
pravda,com,ua/archive/2004/march/24/2,shtml">УП
1 054
08.01.2004 20:07
керівник проекту „Медійно-правовий моніторинг”, для „Детектор медіа”
1 161
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знавець
4248 дн. тому
А чого Кіпіані мовчить? Вахо, ти ж живий свідок! Чи цей роботизований "кращий_кучмоюрист" купив вже й Кіпіані?.. Ні, жену цю злочинну думку геть! :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду