Медведчук оголосив війну Соросу. Темникову

24 Березня 2004
1056
24 Березня 2004
18:04

Медведчук оголосив війну Соросу. Темникову

1056
Українська влада нарешті знайшла собі ворога №1. За відсутності власного Бен Ладена, Масхадова чи принаймні Березовського ним виявився бізнесмен-мільярдер, відомий меценат і філантроп Джорж Сорос.
Медведчук оголосив війну Соросу. Темникову
"Де побував Сорос – там переворот". "Сорос із малою бідою не їздить". "Приїде Сорос – чекай великої біди". Це лише мала частина коментарів, які уже можна почути на центральних каналах у переддень візиту в Україну керівника "Open Society Fund".

Але це лише початок, а далі буде гірше. У найближчі дні на телеканалах, контрольованих Медведчуком (УТ-1, 1+1, "Інтер"), має розгорнутися інформаційна війна проти Сороса. Про це свідчать частина темників адміністрації президента, які нещодавно отримала "Українська правда". Ми продовжуємо публікувати матеріали про методи роботи адміністрації президента з начебто незалежними телекомпаніями.

Отже, 29 березня до України має приїхати Сорос. Уже десь близько двох тижнів АП у темниках наказує каналам збирати коментарі на цю тему. Щоб у відомий тільки їх "аналітикам" момент видати їх в ефір.

Нижче наводиться уривок із ранкового темнику, які розсилаються о дев'ятій годині, де анонсуються події в Україні та подається їх трактування. Таким наказом збирати коментарі по візиту Сороса закінчувалися темники на минулому тижні протягом кількох днів.

Аналитическая записка 18.03.04 г. 9.00

17. Как ожидается, 29 марта в Украину приедет известный международный финансовый спекулянт Дж. Сорос.

Комментарий.
Аналитики полагают, что телеканалы будут заранее набирать интервью экспертов и политиков, аргументированно осуждающих деятельность Дж. Сороса. Сюжеты в эфир – по отдельному указанию.

Вопросы для интервью:

1. В какой мере приезд Дж. Сороса может быть связан с намерениями организовать еще одну "бархатную революцию"? Как вы оцениваете его деятельность в Грузии?

2. Как вы оцениваете деятельность фонда "Возрождение"? Она направлена на реальную помощь ученым или на получение задешево ценной научно-технической информации?

3. В выборы-2002 Сорос вложил 800 тыс. долларов. Сколько он вложит в оппозиционные партии и масс-медиа в 2004 и 2006 годах?

4. В какой мере встречи с Соросом, официально осужденным парижским судом к огромному штрафу (2,2 млн. евро), могут повредить имиджу тех политиков в Украине, которые с ним встретятся?

______________________

Уже на поточному тижні зміст темників стосовно Сороса дещо змінився. Нижче – уривок з ще одного ранкового циркуляру, за цей вівторок.

Аналитическая записка 23.03.04 г. 9.00

1. В 10.00 начнется пленарное заседание Верховной Рады Украины


В этот день запланировано рассмотрение около 30 вопросов. Преимущественное большинство законопроектов касается внесения изменений или дополнений в уже действующие законы.

Комментарий. Тема важная и актуальная. Аналитики полагают, что телеканалы акцентируют внимание на комментариях депутатов, в которых будут позитивно оцениваться перспективы принятия законов о выборах народных депутатов и депутатов местных органов власти и последующего принятия законопроекта Симоненко-Медведчука-Мороза. Сюжеты в эфир – строго по отдельному согласованию.

Народный депутат Л.Грач готов прокомментировать перспективы принятия пропорционального закона о выборах народных депутатов, а также приезд 29 марта в Украину международного финансового спекулянта Дж. Сороса.

10. 29 марта ожидается прибытие в Украину известного международного финансового спекулянта Дж. Сороса.

Комментарий.
Тема важная и актуальная. Дж.Сорос обрел свое богатство сомнительным путем. Он широко использует свои средства для получения конфиденциальной информации коммерческого, политического и научного характера, "вывоза мозгов", особенно из постсоветских стран.

Финансовая и иная деятельность Дж.Сороса часто наносила значительный ущерб разным странам: в 80-х он "обвалил" британский фунт, в 90-х – фактически начал азиатский экономический кризис.

Дж.Сорос активно вмешивается во внутренние дела иностранных государств, что приводит к трагическим последствиям (сотни жертв в Югославии в 2000 году, насильственное свержение существующего строя в Грузии в 2003-2004 гг., что поставило страну на грань экономического краха и гражданской войны).

Журналисты могут высказать предположение о том, что Дж. Сорос пытается организовать встречи с высшим руководством Украины. Это можно трактовать как высшую степень непорядочности. Сорос стремится встретиться с теми, кого он пытается публично дискредитировать. (см. Приложение).

____________________

Слід сказати, що все написане дуже чітко виконав канал "Інтер". У вівторок у своєму основному випуску новин о 20-00 вони видали сюжет із змістом, який відповідав темнику. Завершувався матеріал коментарем... правильно, Леоніда Грача.

З каналом "1+1" сталася якась проблема – у них реакція на темник виявилася дещо загальмованою. Бо у вівторок, замість того, що виконувати циркуляр цього дня, вони поставили в ефір інформацію з темника... за понеділок.

От уривок цього темника:

Внимание 22.03.2004 16.15

1. Лидер Аждарии Аслан Абашидзе обвиняет президента Грузии М.Саакашвили и международного финансового спекулянта Джорджа Сороса в планировании его свержения.


- 22 марта в британской газете "The Times" опубликовано интервью Аслана Абашидзе, в котором аджарский лидер, в частности, заявил, что "президент Саакашвили планировал высадку десанта в центре Батуми, сказал он. Они должны были атаковать с кораблей, стоящих у побережья. Джордж Сорос и Институт свободы составляли заговор по его свержению. "Они хотят завладеть сердцами и умами, чтобы установить контроль над территорией, – заявил он. – Пока все кончилось хорошо. Пока".

Комментарий. Событие важное и актуальное. Аналитики полагают, что встык с этой информацией СМИ подадут сюжеты о негативной деятельности Дж.Сороса (которые должны быть подготовлены согласно ранее розданной рамке).

________________

На відміну від "1+1", які дали це повідомлення із запізненням, на УТ-1 даний сюжет вийшов вчасно – у випуску новин від 21:00 понеділка. Спочатку в сюжеті повідомлялося, що Саакашвілі та Сорос спланували скинути Абашидзе. Потім перестрибнули на улюблену тему – мочилово Ющенка.

Щоправда, зробили антипрофесійно. Почали сюжет взагалі із події... двомісячнох давності, інаугурації Саакашвілі.

РЕПОРТАЖ: Автор: Людмила ГРИГОРОВИЧ. З нагоди інаугурації президента Грузії Михаїла Саакашвілі прес–служба Комуністичної партії України оприлюднила коментар, в якому проводила деякі паралелі і переконувала, що за лідером блоку "Наша Україна" Віктором Ющенком стоять Сполучені Штати Америки, зокрема, Джордж Сорос.

СИНХРОН: Сергій КРЮЧКОВ, народний депутат України, член фракції КПУ: "Можливо, що він хоче просто з`ясувати яка тут ситуація, чи можна робити ставку на цю фігуру, якорю є Ющенко чи не можна, бо ми бачимо, що Захід зробив ставку саме на Ющенка. Я не дуже впевнений, що Ющенко – це вже президент, а..., не хочу, щоб ця людина була президентом. В нього немає ніяких даних для цього".

РЕПОРТАЖ: Член фракції КПУ Леонід Грач вважає, що рецепти, за допомогою яких була здійснена оксамитова революція в Тбілісі, нині застосовуються до так званої, каштанової революції в Україні.

СИНХРОН: Леонід ГРАЧ, народний депутат України, член фракції КПУ: "Скажем, в случае от оппозиции является "Нашей Украиной", как их база, для того, чтобы изнутри тоже самого добиваться переворотом. Коммунисты – тоже оппозиционеры, чего–то нам не предлагают они финансирования".


Як вище було видно, у антисоросівських темниках є посилання на "пріложеніє". Таких додатків два, і вони розсилаються разом із темниками.

У першому додатку адміністрація президента полегшує життя телеканалам і нагадує про заяви Сороса стосовно України починаючи з 1996 року.

Другий додаток – це велика стаття про Сороса. Але цікаво, де її було розміщено. У додатку до темнику сказано, що це матеріал із сайту "Киевская Русь" з посиланням на сайт "Русское воскресение". І тут же стоїть примітка - на сайті "Русское воскресение" стаття… відсутня.

Сорос, давній знайомий Кучми

Загалом ця історія з Соросом є дещо більшим, ніж просто кампанією проти американського фінансиста, а також Ющенка, якого намагатимуться з ним пов'язати. (Саме Сорос навесні 2001 під час касетного скандалу у своїй статті в "Financial Times" закликав Кучму на час розслідування убивства Георгія Гонгадзе "відійти в сторону").

Насправді Кучму і Сороса пов'язують довга історія стосунків. "Я вперше не відчуваю безнадії в Україні. Президент Кравчук був опортуністом, який розумів, що проблеми України більше його талантів для їх розв'язання, і він навіть не намагався. Кучма зроблений з іншого тіста. Він розуміє, що Україна не зможе вижити як незалежна держава за збереження нинішнього стану справ, і має намір вжити заходів з цього приводу", - казав Сорос в 1995.

Сорос сприяв Кучмі на початку президентства – він надавав західних експертів, які допомагали у вступі України до МВФ і Світового банку. Більше того, американський фінансист зустрічався з Кучмою ще коли він тільки балотувався як опозиціонер на виборах 1994 року. Але про це в темниках теж нічого не повідомляється.

"Уперше я зустрівся з Кучмою в 1994, коли він був кандидатом в президенти. Річард Ніксон, колишній американський президент, запросив нас двох на ланч. На долі було написано, що в цей день Ніксон помер, і нам з Кучмою довелося обідати вдвох. Він справив на мене враження, як більш енергійний і відданий справі, ніж його попередник. Після цього багатообіцяючого початку, я із острахом спостерігав спад в ділових якостях Кучми", - згадував Сорос у своїй статті в "FT".

Зараз Сорос знову планує зустрітися з Кучмою – як це він завжди робить під час візитів до Києва. За інформацією "Української правди", про їх побачення уже майже домовлено. Крім того, Соросу готують зустріч з Литвином і можливо, з Януковичем. Ще планується, що Сорос виступить в ефірі каналу ICTV, який належить Пінчуку.

Тобто ми свідки протистояння в оточенні президента, яке підсилюється останнім часом. Наприклад, нові проблеми Григоришина також тепер є проблемами його компаньйона Пінчука.

У випадку із Соросом команда Медведчука намагається створити максимально негативний інформфон його приїзду, звинувачуючи фінансиста ледь не у масових вбивствах. Для цього в тому числі використовують канал 1+1. Той самий, який у 2000 приїзду Сороса присвятив цілу годинну передачу за участю американського фінансиста. І вів її Піховшек, як це зараз смішно не звучить.

Зараз кампанія Медведчука проти Сороса також серед іншого спрямована на Кучму. Сподіваючись, що від перегляду сюжетів гарант вирішить відмінити заплановані переговори з американським фінансистом.

З іншого боку, Соросу дає ефір канал зятя президента. Незрозуміло лише, навіщо така ситуація Кучмі. Якщо видно, що конфлікт вигадано на рівному місці, а кризовий менеджер розв'язує власноруч створені кризи.

P.S. Як можна прогнозувати, новим героєм темників стане Бжезинський. Він також збирається до України.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
pravda,com,ua/archive/2004/march/24/2,shtml">УП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1056
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду