Журналісти вважають, що ера темників для них скінчилася

28 Жовтня 2004
737
28 Жовтня 2004
15:53

Журналісти вважають, що ера темників для них скінчилася

737
Журналісти вважають, що ера темників для них скінчилася
Сьогодні, 28 жовтня, журналісти провідних телеканалів заявили про тиск влади та власників каналів, який призводить до того, що інформація про суспільно важливі події подається глядачеві у спотвореному вигляді. На жаль, не всі журналісти, що підписали заяву, змогли сьогодні публічно, перед колегами та телекамерами, засвідчити, що з цього дня вони будуть працювати лише за стандартами професії. Голова Київської незалежної медіа-профспілки Єгор Соболєв пояснив, що ця заява не означає автоматичну відмову від роботи на каналах, вона означає тільки відмову працювати не за стандартами журналістики. Також Єгор Соболєв повідомив, що раніше у акції передбачалася участь журналістів "Студії "1+1". Але вони відмовилися підписали листа.

"Підготовка до цієї акції почалася два тижні тому, і багато колег з "1+1" були поруч. Там теж є частина людей, які зайняли жорстку позицію, і там теж доходить до звільнення", – говорить Соболєв.

Сергій Швець, ведучий телеканала ICTV, зачитав заяву журналістів, а його колеги – Віктор Сорока, парламентський кореспондент ICTV, Юлія Жмакіна, редактор новин Нового каналу, Кирило Лукеренко, випусковий редактор Нового каналу, Лідія Таран, ведуча Нового, відповідали на запитання колег-журналістів.

Колег цікавило, чи не запізно журналісти-телевізійники виріши працювати за стандартами.

"Так, можливо, й запізно, – відповів Кирило Лукеренко, – Але ми не планували цю подію, ми прийшли до неї через те, що зараз відбувається з редакційною політикою каналів. Ми представляємо різні канали, на різних каналах події висвітлюються по-різному. Але тиск відчувають усі. Ми вважаємо, що зараз цей тиск не дає можливості глядачам отримувати ту інформацію, якої вони найбільш потребують".

Лідія Таран заявила, що, підписавши цю заяву, журналісти з Нового каналу виявили солідарність із журналістами інших каналів, бо ситуацію на Новому не можна порівнювати з ситуацією на загальнонаціональних каналах, але не підписати цей документ разом з колегами було просто неможливо.

Журналісти вважають, що їхня заява – це спроба в мирний спосіб вирішити проблему, поки що вони не планують починати страйк чи вдаватися до більш радикальних засобів.

"Ми просто беремо на себе особисті зобов`язання: робити свою роботу чесно", – додала Лідія Таран.

Віктор Сорока впевнений у тому, що з дня підписання заяви ніхто більше не скаже журналістам, як треба подавати ту чи іншу новину: "Ми хочемо, щоб цю заяву підписали якомога більше людей, бо якщо нас буде не 40, а 400, то тоді менеджери будуть йти до власника каналу і казати: "Наші журналісти стали непохитними. Нехай ми зробили цей крок пізно, але це краще, ніж ніколи".

Журналіст телеканалу "Інтер" Іларіон Павлюк зазначив, що вважає за потрібне підтримати колег і впевнений у тому, що у журналістів є можливість переконати керівництво, що нинішні події треба висвітлювати по-іншому.

"Гусинський думав, що реальну політику можна замінити політикою медіа, що журналісти – це солдати. Але він підсковзнувся на цьому. Ми не є солдати, і про це ми хочемо розповісти, – зауважила Юлія Жмакіна. – Ми працювали на межі можливого, тепер ми об`єдналися і спільно говоримо по це власникам та менеджерам каналів".

Телевізійники вважають, що для всіх журналістів, які підписалися під заявою, ера темників уже завершилася. Бо працювати за ними у журналістів більше не буде морального права.

"Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
737
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду