Комісія з журналістської етики проти держоргану з регулювання моральності

7 Грудня 2011
7036
7 Грудня 2011
12:21

Комісія з журналістської етики проти держоргану з регулювання моральності

7036
Комісія з журналістської етики проти держоргану з регулювання моральності

Комісія з журналістської етики підтримує протести громадських і журналістських організацій проти створення Національної комісії з захисту суспільної моралі як державного органу. Про це йдеться у заяві комісії.

 

У свій заяві комісія наголошує, що «жодні благі наміри не можуть бути приводом для відродження цензури та обмеження свободи преси».

 

Існування державного органу регулювання моралі, на думку членів комісії, не відповідає міжнародній практиці: «В усьому цивілізованому світі скарги на порушення журналістами етичних стандартів чи моральних норм розглядаються органами саморегуляції, утвореними безпосередньо тими, хто працює в галузі ЗМІ. Держава має бути усунена з таких процесів. Покарання за порушення журналістської етики не можуть носити характер кримінального чи адміністративного правопорушення, через які журналіст може опинитись за гратами, а засіб масової інформації - ліквідований».

 

Неможливо на державному рівні визначати, що є нормами суспільної моралі, вважає комісія, і запроваджувати переслідування за відхилення від таких норм.

 

«Комісія з журналістської етики поділяє тривогу, що ситуація з дотриманням етичних стандартів у вітчизняних ЗМІ стрімко погіршується. В першу чергу, це стосується втручання влади в роботу преси та телебачення, створення численних маніпулятивних проектів, відвертого підкупу ЗМІ та окремих журналістів. Проплачені політиками та бізнесменами матеріали - «джинса» - стали нормою вітчизняних ЗМІ. Знижується професійний рівень репортажів, журналістських розслідувань та публіцистичних статей», - йдеться в заві.

 

Комісія з журналістської етики закликає колег самоорганізуватись і власними силами забезпечувати суспільству та окремим громадянам можливість справедливого розгляду скарг, що стосуються порушення журналістської етики.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 18 жовтня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 7132 про внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі», який пропонує  створення спеціального колегіального державного органу для «утвердження моральності у суспільстві» - Національної комісії України з питань захисту суспільної моралі (зараз існує Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі).

 

Нагадаємо, проти законопроекту виступили український рух «Стоп цензурі!»Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів, низка інших міжнародних та українських організацій, оскільки в результаті ухвалення відповідного закону в Україні може з'явитись надзвичайно сильний інструмент цензури.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7036
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду