Депутати хочуть узаконити обов’язкову частку «моральних» програм для державних та комунальних каналів

16 Вересня 2010
17510
16 Вересня 2010
16:27

Депутати хочуть узаконити обов’язкову частку «моральних» програм для державних та комунальних каналів

17510
Депутати хочуть узаконити  обов’язкову частку «моральних» програм для державних та комунальних каналів

Депутати хочуть законодавчо захистити «моральні інтереси, що виникають у зв'язку з різними видами інформаційної діяльності». Про це ідеться в законопроекті 7132 «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі», авторами якого є Павло Унгурян, Павло Мовчан, Лілія Григорович, Руслан Князевич, Євген Царьков,  Геннадій Самофалов, Андрій Павловський, Катерина Ващук, Юлія Новикова, Володимир Олійник.

 

 

В пояснювальній записці до законопроекту депутати завважують, що в Україні наркоманія, алкоголізм і тютюнопаління набули ознак епідемії. А сам законопроект,

 

«Зазначені негативні явища безпосередньо пов'язані із легкодоступністю до низькопробної теле-, радіо-, відеопродукції, музичних та художніх творів, друкованих матеріалів, іншої інформації, що негативно впливає на психічний розвиток особистості, насиченої захопленням силою, надмірною, часто патологічною увагою на проявах жорстокості та актах насилля, повною незалежністю від етичних табу, нав'язуванням обивательсько-нігілістичного ставлення до загальнолюдських норм. Внаслідок цього такі споконвічні цінності як добро, честь та справедливість нівелюються і відходять на другий план. Надзвичайну загрозу суспільній моралі несе мережа Інтернет. Доступність до мережі зростає, а правових механізмів убезпечення і захисту суспільства, особливо дітей, немає», - ідеться в пояснювальній записці проекту.

 

У новій редакції закону дано визначення еротики й порнографії, а також запроваджено низку нових юридичних визначень; прописано зв'язок комісії з Кабінетом Міністрів, на розгляд якого тепер мають виноситися висновки НЕК, а також збільшено перелік пунктів ст. 6 «Заборона обігу предметів та продукції порнографічного характеру», де зокрема прописано заборону на розміщення оголошень про інтимні зустрічі для всіх ЗМІ (раніше це допускалося у спеціалізованих ЗМІ), обмеження на вживання нецензурних і лайливих слів з 6.00 до 23.00.

 

Також в законі з'явилася ст. 11 «Заборона розміщення та поширення в телекомунікаційних мережах продукції, що завдає шкоди суспільній моралі».

 

Також новий закон забороняє рекламу будь-якої продукції, товарів і послуг, що містить тексти і (або) зображення еротичного характеру. Виняток робиться лише для  спеціалізованих засобах масової інформації еротичного характеру та у спеціально відведених місцях.

 

Також закон передбачає, що на державних та комунальних каналах буде встановлено обов'язкову частку «моральних» програм. 

 

«З метою утвердження моральності у суспільстві програмною концепцією мовлення телерадіоорганізацій встановлюється обов'язкова мінімальна частка ефірного часу, призначеного для демонстрування спеціалізованих телевізійних та радіопрограм (передач) щодо популяризації загальнолюдських цінностей, духовних і культурних надбань українського суспільства, кращих зразків світової літератури, культури та мистецтва на державних та комунальних телерадіоканалах», - ідеться в статті 14.

 

Повністю з текстом законопроекту можна ознайомитися на сайті Верховної Ради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17510
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Правозахисник у діжці
4570 дн. тому
Більшість простих українців підтримують цей законопроект, проти нього виступають лише деградовані особи, які бісяться із жиру, сексуальні збоченці та ті, кого Господь-Бог обділив розумом і совістю!!!
Татьяна Алексеева
4975 дн. тому
Ой, что-то мне подсказывает, что будет он "втілен суто по-українські". :( Радио уже просто слушать невозможно, а так всё хорошо начиналось.
небайдужий
4975 дн. тому
Нагальний і вкрай необхідний законопроект за умов, якщо він не буде втілений суто по-українськи. Коли корисний на папері, він на ділі перетвориться, як і багато інших законів України , на величезне зло. І найголовніше, щоб він розрізняв корисну еротику і шкідливу порнографію не тільки у статевих стосунках , а й у політиці, повсякденному житті. Переконаний, що дочасне спостерігання оголених сісьок— пісьок у діїї , не меньш шкідливе для малюків та підлітків, аніж спостерігання чемних одягнених дядь і тьоть, що безбожно брешуть з ранку до вечора. Особливо це стосуеться Лілії Григорович, яку особисто мені приемніше бачити автором цього необхідного закону , аніж співучасницею політичних оргій двох найголовніши заморських збоченців від телебачення — Шустера та Кисельова, що нескінченно “маструбують” одними й тимиж брехунами.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду