Громадська рада при Комітеті свободи слова просить Януковича «добити» НЕК

2 Червня 2011
12558
2 Червня 2011
14:15

Громадська рада при Комітеті свободи слова просить Януковича «добити» НЕК

12558
Громадська рада при Комітеті свободи слова просить Януковича «добити» НЕК

Громадська рада при парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні 1 червня вирішила надіслати президенту Віктору Януковичу лист із проханням прискорити ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

Нагадаємо відповідний указ глави держави, який доручав Кабміну ліквідувати НЕК, був підписаний 9 грудня 2010 року. Наразі комісія досі продовжує діяти.

 

На думку членів громадської ради, це необхідно зробити з огляду на те, що «НЕК - це орган цензури, і його існування є неприпустимим в демократичному суспільстві. Недемократичність існування НЕК на сьогодні визнана всіма галузевими організаціями України та міжнародною спільнотою».

 

Члени громадської ради переконані, що НЕК є зайвою в системі органів державної влади, оскільки в Україні існує система органів, які здійснюють нагляд за дотриманням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі, у тому числі Міністерство культури і мистецтв, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, Міністерство внутрішніх справ, Генеральна прокуратура України та інші. НЕК фактично дублює їхні функції, йдеться у листі.

 

ТК наводить текст листа до президента повністю:

 

 

Президенту України

Януковичу В.Ф.

 

Шановний Вікторе Федоровичу!

Насамперед дозвольте від імені видавців газет, журналів та інформаційних інтернет-ресурсів висловити Вам повагу та подякувати за допомогу та Ваш особистий внесок у розбудову незалежних та професійних ЗМІ в Україні.

 

Цим листом ми звертаємось до Вас із проханням активізувати реформу у сфері суспільної моралі та прискорити ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (надалі - НЕК). Адже Вашим Указом №1085/2010 від 09.12.2010 Кабінету Міністрів України було доручено ліквідувати НЕК, а ще рік тому, а саме 18.05.2010, більшість профільних асоціацій, які фахово працюють у сфері медіа, виступили із публічним зверненням про необхідність скасування Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

Це необхідно зробити з огляду на те, що:

- НЕК - це орган цензури і його існування є неприпустимим в демократичному суспільстві. Недемократичність існування НЕК на сьогодні визнана всіма галузевими організаціями України та міжнародною спільнотою.

 

У жовтні минулого року Ви особисто запрошували керівництво WAN-IFRA провести Всесвітній газетний конгрес в Україні, однак проведення заходу такого рівня в країні, де діє орган цензури, викличе цілу низку негативних оцінок. Ще у грудні 2008 року у підтримку газети «Блік» WAN-IFRA зверталася до тодішнього уряду України з протестом проти дій НЕК.

 

- НЕК є зайвим в системі органів державної влади. В Україні існує система органів, що здійснюють нагляд за додержанням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі, у тому числі Міністерство культури і мистецтв України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерство внутрішніх справ України, Генеральна прокуратура України, Міністерство юстиції України, Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. НЕК фактично дублює їх функції, не рідко видаючи висновки, що суперечать позиції спеціалізованих органів та громадськості, внаслідок чого виникає правова плутанина та численні судові скарги.

 

- Необхідність ліквідації НЕК прямо випливає з діючих нормативних актів. Указом Президента України №1085/2010 від 9 грудня 2010 року «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади України» Ви доручили Кабінету Міністрів вирішити питання щодо ліквідації Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі. Попри це на сьогодні НЕК продовжує діяти.

 

Більше того, 12 травня цього року, Верховна Рада України не підтримала законопроект №6532, що мав урегулювати питання захисту суспільної моралі у тому числі виконати доручення про ліквідацію НЕК. За проект закону у другому читанні проголосувало лише 12 народних депутатів, що є очевидним результатом тиску на парламентарів, оскільки у першому читанні проект підтримали 324 народних депутати. Зазначений факт набув широкого розголосу та активно обговорюється серед правозахисних та галузевих організацій. Таким чином збереження НЕК неодмінно буде висвітлюватись у ЗМІ, що негативно відіб'ється на міжнародному іміджі України, що є вкрай негативним чинником напередодні проведення міжнародного чемпіонату з футболу «Євро-2012» та Всесвітнього газетного конгресу.

 

Ми ще раз наголошуємо, що НЕК має бути ліквідована, оскільки відсутність цензури, свобода слова і преси є однією із необхідних умов існування демократичного суспільства.

 

Хочемо зазначити, що ми виступаємо за збереження моральних цінностей і дотримання норм суспільної моралі, однак цивілізованими методами з урахування світового досвіду.

 

Зі свого боку: ми усіляко готові сприяти утвердженню в Україні демократичних цінностей, розвитку свободи слова.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12558
Читайте також
24.12.2010 08:50
Мар'яна Закусило
, Тетяна Веремчук
44 839
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
НЕ злобний, але
4720 дн. тому
Це тільки якісь падлюки і збоченці виступають проти цієї комісію. Кому вона заваджає? То ж зрозуміло. Соромно за деяких поважних нібито митців, літераторів і вибачте підерів. Хоч би не світилися. Сидіть собі тихо, щось робіть і не гавкайте на комісію, яка хоч трохи захищає нас від остаточного морального занепаду.
хата з краю?
4720 дн. тому
Контроль нужен, а то посмотрите что показывают днем??? Стыдно с детьми вместе иногда смотреть. А эротика после 23.00 ??? Там "лупят" такие фильмы, что это уже не эротика (2+2, ТВІ, Бабай...). Кто-то должен ставить в рамки. А значки (красные квадратики) до одной лампочки, сын (15 лет) имеет в своей комнате телевизор и что прикажете в 23.00 ему телик приходить выключать????
Злобный
4720 дн. тому
"Той, що прагне правди" - слушай, достал, вали в монастырь
Той, що прагне правди
4720 дн. тому
Подібні органи, як Комісія з моралі в Україні, існують в усіх цивілізованих країнах світу (Білорусь, Китай, Іран я не включаю в це число), які думають про своє майбутнє, які ще не втратили високе почуття людяності, чуйності, доброчесності... Навіть, в Європі, населення якої, як і України, катастрофічно скорочується, є такі державні або громадсько-державні організації... Шановні руйнівники, схаменіться! Те, що ви за 5 років у Верховній Раді спромоглися прийняти лише 2 закони, і то - вельми не досконалих (Про доступ до публічної інформації, Про персональні дані), свідчить про те, що ви можете тільки руйнувати та революціонувати. Досить!!! Зате зарплату ви отримуєте щомісяця понад 30 000 гривень + безкоштовне користування літаками, санаторіями, медициною... Ганьба таким представникам журналістського корпусу у парламенті!!! Покайтесь...
Злобный
4720 дн. тому
"Той, що прагне правди " - ты костецкий, что ли ?
Той, що прагне правди
4720 дн. тому
І не треба нікого "добивати". Давайте краще створювати!!!
Той, що прагне правди
4720 дн. тому
Шановні протестувальники проти роботи Комісії з моралі! (Жадан, А.Шевченко, Яворівський та інші) Вам Господь дав талант, дав високу художню майстерність і таке інше... Але не для того, щоб ви, шановні наші прихильники псевдоліберальних, богоборчих цінностей, аби ви руйнували... Руйнували самі підвалини існування нашого суспільства... Ваші протести проти Комісії з моралі, насамперед, направлені проти ваших же дітей... Невже ви цього не розумієте? А може ви просто відпрацьовуєте закордонні гранти? Припускаю, що деякі видатні і дійсно порядні митці (Андрухович, Жадан тощо) - просто дезінформовані про роботу Комісії з моралі, їх просто захопила оця агресивна і руйнівна хвиля пороти Комісії, що здатна зрештою зруйнувати й саму нашу Батьківщину і всіх нас... Брати і сестри, благаю вас читайте частіше Святе письмо... Комісія з моралі - це нас чи не останній порятунок!!! Уважаю, що треба просто ухвалити нову редакцію Закону про захист суспільної моралі, в якому врахувати усі пропозиції громадянського суспільства...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду