Справа Політковської: у Росії хочуть призначити замовників і виконавців?

1 Вересня 2011
30419
1 Вересня 2011
17:35

Справа Політковської: у Росії хочуть призначити замовників і виконавців?

30419
Раніше генпрокурор казав, що замовником є Борис Березовський. Але він безперечно мав бути пов`язаний із спецслужбами і політичною владою...
Справа Політковської: у Росії хочуть призначити замовників і виконавців?

Справа убитої в 2006 році Ганни Політковської ось-ось нібито буде розкрита, заявляє російська влада. У Слідчому комітеті (СК) РФ повідомили, що ім`я ймовірного замовника вбивства журналістки знають, а організатор злочину взятий під варту.

 

На фінішну пряму слідство вийшло саме напередодні виборів до Держдуми Росії (вони відбудуться вже наприкінці цього року, 4 грудня). Якщо крапку в резонансній справі Політковської поставлять, партія влади вкотре зможе рапортувати про свою ефективність перед виборцями.

Проте багато російських експертів і правозахисники сумніваються, що реальних вбивць Політковської справді покарають, а сама справа про вбивство буде розкрита до кінця.

 

В організації вбивства звинувачують Дмитра Павлюченкова. Колишній підполковник міліції, який раніше проходив у справі Політковської як свідок, віднедавна став головним обвинуваченим. На два найближчі місяці його посадили до СІЗО. Слідство встановило, що Павлюченков нібито одержав замовлення на організацію вбивства Політковської і створив злочинну групу, до якої ввійшли троє братів Махмудових та інші особи. Потім Павлюченков, бувши на той час начальником відділення 4-го відділу оперативно-пошукового управління ГУВС Москви, доручив своїм підлеглим спостереження за журналісткою, а сам придбав зброю, розробив план і визначив роль кожного із співучасників.

 

За словами представника СК Володимира Маркіна, слідство також має в своєму розпорядженні дані про ймовірного замовника вбивства Політковської, але з оприлюдненням цієї інформації поки вирішили почекати.

В «Новой газете», де до останніх днів життя працювала Ганна Політковська, заявою про вихід на замовника розчаровані. Головний редактор видання Дмитро Муратов такий вислів вважає «легковажним». А швидкість, з якою, ледь затримавши організатора злочину, почали говорити про замовника, його насторожує.

 

- Чи немає тут приурочення до якоїсь дати, п`ятих роковин загибелі Ганни Політковської? Мені як людині, інформованій у цій справі, і співробітникам газети, які займаються цією справою, нічого не відомо про ситуацію із замовником. Просто я знаю, чим закінчуються такі гучні заяви. Заява про замовника не навіює мені ентузіазму, мені здається, що тут ми не будемо позбавлені певних політично мотивованих дій, - сказав Муратов журналістам.

 

Дмитро Павлюченков
Дмитро Павлюченков
 
 
Як відомо, одразу після вбивства оглядача «Новой газеты» Ганни Політковської генеральний прокурор Росії Юрій Чайка заявив, що замовником злочину, ймовірно, є Борис Березовський. Але з часом про цю версію згадували дедалі рідше. Сьогодні висунення звинувачення Павлюченкову в організації вбивства журналістки головний редактор «Новой газеты» все-таки вважає успіхом слідства. Хоча про те, що його давно треба було взяти, журналісти казали набагато раніше слідства. Зокрема, про це нагадує правозахисник Лев Пономарьов.
 

- Було очевидно, що він щільніше пов`язаний з цим процесом... Були в справі обставини, які на це вказували, але, проте, слідчим не дозволяли це зробити, - сказав він у коментарі УНІАН.

У цьому контексті перший віце-президент Центру політичних технологій Олексій Макаркін зазначає одну обставину, а саме те, що свідок у справі раптом виявився звинуваченим, як це сталося з Павлюченковим.

 

- Це буває дуже рідко. Адже у такому разі може виникнути питання: чому слідство його використовувало і довіряло його свідченням? І тут з`ясувалося, що Павлюченков був не просто несумлінним свідком, але ще сам організував злочин. Зазвичай на таку роль номінуються фігури другорядні, роль яких невелика, з якими правосуддя може піти на угоду, - висловлює припущення політолог.

 

Хоч би як там, але про політичну складову розкриття справи сьогодні говорять багато. Воно і недивно: до виборів в Держдуму залишилися лічені місяці, і виборча кампанія скоро буде у розпалі. Але скептики нагадують, що рівно чотири роки тому, наприкінці літа 2007 року, генеральний прокурор Юрій Чайка вже оголошував про розкриття цього злочину. І тоді його заява теж прозвучала на старті думської кампанії. Це в розмові з кореспондентом УНІАН, зокрема, зауважує Ілля Барабанов, заступник головного редактора журналу New Times, одного з небагатьох опозиційних видань Росії.

 

- З одного боку, дуже важливо цю справу розкрити для престижу країни, правоохоронної системи, тим більше - на тлі реформ в МВС. З іншого - є політична складова. У мене ще за минулим процесом (над безпосередніми вбивцями Політковської. - Авт.) склалося відчуття, що у нас тупо не працює слідство. Суд провалився, і виявилось, що докази не зібрані, а обвинувачених відпустили (19 лютого 2009 року підсудні брати Ібрагім і Джабраїл Махмудови, а також екс-співробітник МВС Сергій Хаджикурбанов були повністю виправдані, і фігурантів справи звільнили з-під варти в залі суду. - Авт.). Але на час минулої виборчої кампанії в Держдуму було заявлено про успіхи і результати. Звичайно, говорити про те, що такого знову не вийде, і всі докази зібрані, не можна.

 

Журналіст вважає, що все це і сьогодні ставить під сумнів кваліфікацію слідчих. У будь-якому випадку, за словами Барабанова, не можна вважати злочин розкритим, поки не назвуть ім`я замовника.

Справді, смерть Ганни Політковської стала одним із символів проблем російської виконавчої влади. Справа тягнеться роками, але досі для широкої громадськості так і не зрозуміло, хто насправді винен у вбивстві опозиційної журналістки.

 

- Швидше за все, було ухвалене політичне рішення активніше просувати розслідування цієї справи, - сказав в коментарі УНІАН політолог Олексій Макаркін. - Гадаю, російська влада підштовхнула слідство, в тому числі й через позицію Заходу. Справа Політковської спливає в історію, але вона не забута. З моменту її вбивства сталося так багато подій у світі, що російська влада мала надію, що вона забудеться. Але вона не забута, і ім`я Політковської лунає, коли російські представники виїжджають за кордон і їх починають питати про судову систему.

 

Дмитро Мєдведєв
Дмитро Медведєв
 
До того ж, говорять, після обрання президентом Росії Дмитра Медведєва, саме судова систем була віднесена до сфери його інтересів і особливої відповідальності. І сьогодні виникає питання, а що, власне, зроблено? Саме тому заяви про успіхи в справі Політковської багато хто сприймає лише як спробу перед Заходом, який критикує все, що пов`язане з виборами в Росії, показати хоч якісь позитивні результати.
 

- Можу сказати точно, що за тієї політичної влади, яка зараз є в Росії, не буде названий реальний замовник. Адже він безперечно якимось чином повинен бути пов`язаний із спецслужбами і політичною владою або в Чечні, або в Росії, - сказав УНІАН Пономарьов.

Він також не виключає, що замовник вбивства Політковської може бути просто «призначений» слідством.

 

- Влада вже каже, що вийшли на замовника... Але виникає питання, навіщо говорити про те, що вони виходять на замовника? Це означає попереджати його. Незрозумілий витік, - говорить Пономарьов.

Сам обвинувачений Павлюченков винним себе не вважає. При цьому, хоч як дивно, рішення суду про своє затримання оскаржувати не буде. А враховуючи, що термін слідства у справі продовжений офіційно до грудня 2011 року, справа про вбивство Політковської має всі шанси бути «розкритою» в самісінький переддень виборів.

 

Роман Цимбалюк, Москва, УНІАН

Фото -  http://www.unian.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Роман Цимбалюк, УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30419
Читайте також
08.10.2010 13:12
Віталій Портников, «Радіо Свобода»
39 603
21.11.2008 16:50
Віталій Портников, «Радіо Свобода»
3 743
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду