Скандал у справі Політковської: суддю можуть зняти, а присяжних розпустити

24 Листопада 2008
3470
24 Листопада 2008
15:51

Скандал у справі Політковської: суддю можуть зняти, а присяжних розпустити

3470
Скандал у справі Політковської: суддю можуть зняти, а присяжних розпустити
Колегії присяжних у справі про вбивство журналістки «Нової газети» Ганни Політковської загрожує розпуск, а головуючому судді – відсторонення, повідомляє Інститут масової інформації.
 
До цього може призвести скандал довкола закриття процесу для преси. Російські газети активно коментують те, що сталося. Як стверджують, суддя прийняв рішення закрити процес без урахування думки присяжних.
 
Нагадаємо, в середу суд був оголошений закритим «на прохання присяжних», які нібито переживали за свою безпеку в разі висвітлення процесу журналістами. У відповідь присяжний Євгеній Колесов повідомив радіостанції «Эхо Москвы», що колегія не вимагала прибрати представників ЗМІ із залу суду: відповідної заяви ніхто не підписував.
У четвер Колесов написав заяву на ім'я головуючого судді Євгенія Зубова, в якій він вказав, що просить не вважати себе більше присяжним, тому що не хоче «брати участь у неправильному суді». Того ж дня присяжні направили на ім'я Зубова колективну заяву (її не підписав лише один із двадцяти присяжних) про допуск у зал засідань журналістів.
 
Ці заяви будуть розглянуті 1 грудня, коли поновляться слухання у справі. Нагадаємо, напередодні суд оголосив перерву у зв'язку із зайнятістю адвоката Мусаєва, яку, щоправда, сам адвокат заперечує.
 
Мусаєв раніше відзначав, що скандал може послужити формальним приводом для розпуску всієї колегії. В цьому випадку доведеться відібрати нових присяжних і розпочати процес спочатку. Адвокати обох сторін проти цього. В ліпшому разі поточний склад присяжних збережуть, замінивши лише одного – того, який розголосив кулуарну інформацію. Ще один із можливих варіантів – відсторонення судді Зубова.
 
Крім того, є шанс, що процес знову стане відкритим.
 
Полковник юстиції Євгеній Зубов із 2002 року працює суддею Московського окружного військового суду, є головою судового складу судової колегії з кримінальних справ. За останні роки він брав участь у розгляді низки гучних справ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3470
Читайте також
07.10.2009 17:57
Марьяна Торочешникова, «Радио Свобода»
44 198
17.02.2009 15:54
Алексей Соковнин, «Коммерсантъ»
27 242
21.11.2008 16:50
Віталій Портников, «Радіо Свобода»
3 737
07.10.2008 06:49
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
5 968
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду