Марі-Доха Безансено: Мета №1 дезінформаційних кампаній у всьому світі — підірвати підтримку України

Марі-Доха Безансено: Мета №1 дезінформаційних кампаній у всьому світі — підірвати підтримку України

17 Травня 2024
1613
17 Травня 2024
15:00

Марі-Доха Безансено: Мета №1 дезінформаційних кампаній у всьому світі — підірвати підтримку України

Єгор Брайлян
Аналітик ГО «Детектор медіа»
1613
Російська пропаганда є загрозою для демократії та безпеки суспільств НАТО , вважає заступниця генсека НАТО з публічної дипломатії.
Марі-Доха Безансено: Мета №1 дезінформаційних кампаній у всьому світі — підірвати підтримку України
Марі-Доха Безансено: Мета №1 дезінформаційних кампаній у всьому світі — підірвати підтримку України

Північноатлантичний Альянс 4 квітня відсвяткував 75 років із часу заснування. В російській пропаганді НАТО є головним антагоністом Росії, Кремль постійно стверджує, що НАТО нібито веде війну проти Росії руками українців.

Нині в Альянсі триває переосмислення російської загрози. На саміті НАТО в Мадриді в червні 2022 року було затверджено нову стратегічну концепцію, де Росія названа як основна безпекова загроза для Євроатлантичного регіону.

В Альянсі відстежують російські інформаційні кампанії та співпрацюють з Україною у сфері боротьби з кремлівською пропагандою. Заступниця генсека НАТО з публічної дипломатії Марі-Доха Безансено розповіла в інтерв’ю «Детектору медіа» про стратегічні комунікації, співпрацю з українськими медіа та як ефективно протидіяти російській дезінформації.

Як ви бачите шляхи протидії російським інформаційним впливам проти України та союзників?

— Відстеження, аналіз і протидія FIMI (іноземні інформаційні маніпуляції та втручання — «ДМ») є пріоритетом для НАТО. Члени Альянсу погодилися, що загроза дезінформації була дуже високою для наших відкритих суспільств, демократій і безпеки наших людей. Запобігання тому, щоб наша аудиторія не була введена в оману добре визначеними тактиками та процедурами маніпулювання, є головною проблемою.

Як наслідок, НАТО інвестувало в амбітні інструменти для моніторингу цих кампаній і сповіщення союзників. Ми використовуємо дані, щоб формувати наші повідомлення та адекватні варіанти відповіді.

Складність полягає в тому, що російська пропаганда націлена на аудиторію країн Альянсу окремо, їхньою мовою, маніпулюючи подіями, визначними пам’ятками та національними дебатами різними способами. Однак ці тактики застосовуються систематично, а це означає, що їм можна кинути виклик і викривати в країнах Альянсу та країнах-партнерах. Нещодавно це було зроблено в заяві Північноатлантичної ради, яка підкреслює одночасність і подібність кампаній, спрямованих проти 7 країн Альянсу. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також назвав ці злочинні дії Росії проти союзників.

НАТО визнає, що жодна держава чи організація не може боротися з цим самостійно, і тісно співпрацює з членами Альянсу, а також з партнерами-однодумцями, щоб скласти повну картину інформаційного середовища, збираючи інформацію про кампанії, що розкриваються на національному рівні, і сповіщаючи союзників.

Єнс Столтенберг і Володимир Зеленський

Спільна робота з партнерами також є ключовою в битві наративів. В Україні ми співпрацюємо з низкою державних відомств і установ, а також неурядовими організаціями. Ми ділимося думками про загрози, найкращими практиками та поточними потребами. Ми також активізували співпрацю з Україною у сфері комунікацій: ми створили форум при Раді Україна — НАТО для тісної співпраці.

Росія використовує проти НАТО нетрадиційні методи, використовує пропаганду разом з активними заходами розвідки. Як російську гібридну загрозу оцінюють у НАТО?

— У декларації Вільнюського саміту зазначено, що «гібридні операції проти членів Альянсу можуть досягти рівня збройного нападу та можуть змусити Північноатлантичну раду застосувати статтю 5 Вашингтонського договору», яка втілює положення про нашу колективну оборону «один за всіх, усі за одного». Підхід НАТО до гібридних загроз відображає його природу як політико-військового Альянсу. А саме оцінкою ризиків і варіантами реагування керують обидві сторони, політична та військова ланка командування.

НАТО вважає, що зміцнення нашої стійкості перед обличчям гібридних викликів є ключовим пріоритетом для колективної оборони. За останні роки члени Альянсу активізували та розробили національні підходи, щоб протистояти великим загрозам.

НАТО визнає, що ворожа діяльність використовується для отримання геополітичної вигоди та впливає на нашу безпеку. Союзники регулярно діляться між собою інформацією про гібридні тактики, які використовується проти їхніх кордонів, їхньої підводної інфраструктури, їхніх демократій, їхніх виборчих процесів, прямих диверсій, блокування електронних можливостей та інформаційних маніпуляцій, спрямованих на поширення страху, сумнівів і недовіри серед їхнього населення. Обізнаність висока, а тактика ретельно відстежується та обговорюється.

За різними опитуваннями, близько 70–80% українців виступають за членство України в НАТО. Якою є громадська думка щодо членства України в НАТО серед Альянсу?

— Альянс підтримує Україну в цей критичний час. А громадськість НАТО продовжує підтримувати допомогу Україні в боротьбі з агресією Росії. 63% громадян Альянсу згодні з тим, щоб їхня країна продовжувала надавати підтримку Україні.

Як заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час свого нещодавнього візиту до Києва 29 квітня,  ми з нетерпінням чекаємо нагоди вітати президента Зеленського на саміті у Вашингтоні цього липня. Члени Альянсу вже погодилися спланувати посилення ролі НАТО в координації допомоги з питань безпеки та підготовки для України. Також буде життєво важливо розробити велике багаторічне фінансове зобов’язання для нашої підтримки, демонструючи тим самим, що вона є довгостроковою та передбачуваною.

Як зазначив Генеральний секретар, ідеться про належне місце України в НАТО. Робота, яку ми зараз виконуємо, ставить Україну на незворотний шлях до членства в НАТО.

Як НАТО працює з соцмережами для залучення української аудиторії до громадськості?

— Альянс взаємодіє з громадськістю через цілу низку каналів соціальних медіа, включаючи Facebook, Instagram, X, LinkedIn, Youtube, Flickr, Telegram... Ми повністю віддані прозорості та регулярно публікуємо інформацію про нашу поточну діяльність, оновлення новин, відео про останні військові навчання, пресконференції, інтерв’ю. Ми також ділимося подробицями наших планів.

В Україні працює Центр інформації та документації НАТО (NIDC), створений у 1997 році. Центр підтримує активну онлайн-присутність у соціальних мережах і використовує їх для інформування української громадськості про ключові заходи у співпраці між НАТО та Україною. Щороку кілька спеціальних проєктів, таких як конференції чи фільми, безпосередньо підтримуються нами.

Ми також регулярно співпрацюємо з багатьма українськими телевізійними, радіо, онлайн- та щоденними виданнями. Ми запрошуємо їх висвітлювати заходи НАТО високого рівня, зокрема зустрічі міністрів оборони та закордонних справ країн Альянсу та саміти глав держав і урядів країн Альянсу. Ми бачили, що подальше висвітлення цих подій є широким і поширюється іншими українськими медіа.

Щоб охопити аудиторію, яка навряд чи стежить за роботою Альянсу, ми також проводимо спеціальні комунікаційні кампанії з молоддю та молодими творцями контенту в Альянсі. За допомогою власних цифрових історій їхні підписники беруть участь у питаннях, які стосуються Альянсу. Цього року ми працювали з українським лідером громадської думки, який прибув на 75-річчя НАТО 4 квітня, зустрівся з Генеральним секретарем і отримав доступ до ключових місць НАТО для безпосередньої взаємодії з ключовими військовими та політичними акторами.

Наша робота з протидії дезінформації та передбачення ворожих наративів також дуже зосереджена на Україні. Основні звіти показали, що мета №1 дезінформаційних кампаній у всьому світі — підірвати підтримку України. Для нас у НАТО важливо протистояти цьому через нашу кампанію «Встановлення фактів» і вебсторінку, регулярно публікуючи інформаційні бюлетені, виступи, інтерв’ю, спростування, відео та зображення. Цей портал доступний на сайті НАТО також українською та російською мовами.

Молоді створювачі контенту в штаб-квартирі НАТО

Ми також викриваємо тактику російської пропаганди щодо України через наші канали NATOpoRuski, створюючи контент безпосередньо російською мовою. Прямо зараз у нас є серія інтерв’ю з російськомовними вченими або експертами, які розкривають основні риси російської дезінформації.

Які виклики в кіберпросторі існують для публічної дипломатії НАТО?

— Системи кіберзахисту НАТО щодня реєструють підозрілі події: від спроб низького рівня до технологічно складних атак на цифрові мережі НАТО.

Кіберзагрози безпеці Альянсу є деструктивними, примусовими та стають дедалі більш частими.

Агресивна війна Росії проти України показала, наскільки кіберактивність є характерною рисою сучасного конфлікту. Росія також активізувала свої гібридні дії проти союзників по НАТО та партнерів, зокрема через зловмисну кібердіяльність. Союзники визнають, що кібератака може бути такою ж шкідливою, як і звичайна атака. У результаті кіберзахист є частиною основного завдання колективної оборони НАТО. На початку травня кілька членів Альянсу викрили кібератаки на своїй території, і НАТО розширила свої заяви. Ми продовжуватимемо привертати увагу до систематичного характеру цих атак.

Які ключові досягнення публічної дипломатії НАТО в умовах геополітичної конкуренції зараз?

— Ми чітко прийняли стратегічний підхід до виклику комунікації в умовах високої конкуренції та боротьби. Ми здійснили чіткий перехід від простих інституційних комунікацій до форми стратегічних комунікацій, яка служить цілям Альянсу: стримування, гарантування, зміцнення єдності та створення довіри.

Ми серйозно ставимося до проблеми дезінформації, а це означає, що наші аудиторії часто отримують неправильні або дезінформаційні дані ще до того, як ми навіть встигаємо до неї достукатися.

З цієї причини ми вчимося працювати з членами Альянсу, партнерами-однодумцями, дружніми спільнотами, фактчекерами, впливовими особами, які вірять в демократію, цінності, у захист міжнародного порядку, заснованого на правилах.

НАТО має довгу історію інвестування в «загальносуспільний підхід», співпрацюючи з громадянським суспільством, підтримуючи результативні проєкти в Альянсі. Зараз ми працюємо з цими спільнотами по-новому, щоб протистояти сучасним викликам безпеки.

У всьому Альянсі та з такими важливими партнерами, як Україна, ми наполегливо працюємо, щоб підтримувати один одного за допомогою узгоджених і переконливих повідомлень, а також покращуємо нашу координацію, яка є надзвичайно важливою у світі комунікацій, керованих алгоритмами.

Ми вважаємо, що такий підхід на різних платформах є найкращим способом зберегти впевненість і довіру нашої громадськості. Ми також вчимося з уроків, яких Україна навчає світу: креативні комунікації, щоб справити враження під час війни, широко охопити решту світу, щоб забезпечити підтримку на всіх континентах… Ці уроки дуже важливі для нас.

Фото: NATO

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1613
Читайте також
15.06.2024 10:00
Оксана Хмельовська
для «Детектора медіа»
1 236
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду