КНМП, «Детектор медіа» та ІМІ закликають провести розслідування обстрілу автомобіля Шарія

14 Липня 2011
14370
14 Липня 2011
17:15

КНМП, «Детектор медіа» та ІМІ закликають провести розслідування обстрілу автомобіля Шарія

14370
КНМП, «Детектор медіа» та ІМІ закликають провести розслідування обстрілу автомобіля Шарія

Київська незалежна медіа-профспілка, ГО «Детектор медіа» й Інститут масової інформації стурбовані повідомленнями про обстріл автомобіля журналіста видання «Обозреватель» Анатолія Шарія та закликають правоохоронців розслідувати інцидент і поінформувати громадськість про його результати. Відповідну заяву громадські організації поширили 14 липня.

 

«Ми закликаємо українські правоохоронні органи провести всебічне розслідування цього інциденту та поінформувати громадськість про його результати та можливий зв'язок з професійною діяльністю Шарія», - йдеться в заяві.

 

«У контексті цієї справи також хочемо наголосити на необхідності дотримання журналістами професійних та етичних стандартів у своїй професійній діяльності. Ми звертаємо увагу на низку скарг щодо матеріалів Анатолія Шарія, в публікаціях якого часто мають місце порушення правил професійної етики та стандартів. Професійність журналіста та дотримання стандартів у роботі, на нашу думку, є найкращою системою захисту. Саме цей принцип є базовим для журналістської спільноти у світі», - наголошують автори заяви.

 

Водночас вони вважають неприпустимим застосування насилля проти будь-якого громадянина. «А відтак, винні у вчинені обстрілу мають понести покарання», - вважають у громадських організаціях.

 

КНМП, «Детектор медіа» та ІМІ обіцяють надалі стежити за ситуацією та інформувати громадськість про перебіг подій.

 

Нагадаємо, Анатолій Шарій - редактор відділу розслідувань інтернет-видання «Обозреватель». У своїх статтях, на думку колег-журналістів, не завжди дотримувався журналістських стандартів (наприклад, матеріали «УП-агитатор: бери деньги и убегай», «Куплю профсоюз журналистов. Недорого», «Луценко готовят побег?» тощо). Останнім часом проводить серію розслідувань разом із журналістом «1+1» Олексієм Кутєповим (наприклад, «Как мы боролись с наркоаптеками», «Киевский ОБНОН плюет в лицо министру?»).

 

1 травня у «Макдональдсі» біля столичного Центрального РАГСу Анатолій Шарій двічі вистрілив у невідомого гумовими кулями в ногу і живіт. За словами пана Шарія, противник почав ображати його дружину, чоловіки вийшли розбиратися на вулицю, де й стався інцидент.

 

За фактом стрілянини 5 травня була порушена кримінальна справа. А 21 червня справу за статтею 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України порушили проти Анатолія Шарія. Досудове слідство завершилося наприкінці червня. Після ознайомлення пана Шарія з матеріалами справа буде скерована до суду. Сам пан Шарій переконаний, що міліція розгорнула проти нього кампанію за низку критичних публікацій про діяльність Відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків.

 

У ніч на 13 липня невідомі розстріляли автомобіль Анатолія Шарія, коли він повертався додому після завершення чергового розслідування, проведеного разом з Олексієм Кутєповим, у результаті якого був закритий підпільний гральний клуб. Унаслідок стрілянини пробито лобове та заднє скло, куля пройшла повз водія. Міліція порушила справу за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 115 (замах на вбивство).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14370
Читайте також
14.07.2011 08:40
Олексій Кутєпов, для «Детектор медіа»
30 318
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду