Нацрада виставляє 15 частот мережі радіо «Мелодія» на конкурс

8 Грудня 2010
20078
8 Грудня 2010
18:07

Нацрада виставляє 15 частот мережі радіо «Мелодія» на конкурс

20078
Нацрада виставляє 15 частот мережі радіо «Мелодія» на конкурс

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 8 грудня відмовила АТ «Онікс» (радіо «Мелодія») в продовженні строку дії ліцензії на мовлення. За цією ліцензією «Онікс» володів 15 частотами в 15 містах України: Харкові, Дніпропетровську, Києві, Донецьку, Луганську, Львові, Одесі, Сімферополі, Полтаві, Миколаєві, Херсоні, Запоріжжі, Мелітополі (Запорізька обл.), Волновасі (Донецька обл.) та Красноармійську (Донецька обл.). Вони фактично становили основу всеукраїнської мережі «Мелодія», а тепер будуть виставлені на конкурс.

 

Як пояснив на засіданні член Нацради Микола Фартушний, 26 листопада регуляторний орган отримав постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 11 листопада у справі за позовом АТ «Онікс» до Нацради (про оскарження рішень Нацради №2225 від 17.12.08, №20 від 21.01.09, №63 від 21.01.09, №1675 від 02.09.09), яка зобов'язала Нацраду розглянути заяву АТ «Онікс» про продовження строку дії ліцензії відповідно до норм чинного законодавства.

 

Нагадаємо, що компанії «Онікс» за продовження ліцензії у грудні 2008 року за на той час новою методикою був нарахований ліцензійний збір в обсязі понад 4,2 млн гривень, який вона не могла сплатити. Нацрада погоджувалася подовжити термін сплати збору лише на місяць, а не на рік, як просили радійники. При цьому Нацрада продовжила ліцензію не на 10 років, а з формулюванням «до завершення розгляду в суді» («Онікс» оскаржував рішення про оголошення йому трьох попереджень у 2005, 2006 і 2007 роках). Компанія сплатила 241 тис. гривень ліцензійного збору і вдалася до судової процедури, аби в такий спосіб відтермінувати розрахунок.

 

2 вересня 2009 року Нацрада виконала припис Генеральної прокуратури України, згідно з якими «вжила заходи до анулювання ліцензії на мовлення НР №1372 від 29.12.2003 року, виданої АТ "Онікс"» - за несплату ліцензійного збору (4,2 млн грн). «Онікс» оскаржив це в суді. Суд 4 вересня прийняв ухвалу, якою призупинив рішення Нацради. А згодом, 25 вересня, постановив визнати недійсним рішення Нацради про анулювання ліцензії та частково недійсним рішення про продовження ліцензії, за яким нараховувався ліцензійний збір. 30 вересня 2009 року 15 частот «Мелодії» були виставлені на конкурс, але суд заборонив його проведення. З того часу тривало кілька судових процесів у справі радіо «Мелодія».

 

На засіданні 8 грудня Микола Фартушний, зокрема, повідомив, що рішення апеляційного суду від 17 травня 2010 року скасовує рішення попередніх судових інстанцій стосовно оголошених «Оніксу» попереджень. «Тобто ми маємо врахувати, що вони мають на сьогоднішній день три незняті попередження (за 2005, 2006, 2007 роки), несплачений ліцензійний збір і без ліцензійне мовлення», - сказав він.

 

Представник компанії нагадав, що компанія мала сплатити понад 4 млн грн. ліцензійного збору, з яких сплатила 241 тис. грн. «Ми не мали претензій щодо збору, ми не розуміли, на який час видано ліцензію і чи повинні ми будемо платити ще раз ліцензійний збір, коли суд вирішить питання по суті», - сказав він. Також представник засвідчив готовність (в разі продовження ліцензії) заплатити ліцензійний збір як за старою методикою (4 млн грн.), так і за чинною (30 тис. грн.). При цьому він визнав, що «закон не має зворотної сили», тобто Нацрада не зможе у 2010 році нарахувати ліцензійний збір за методикою 2008 року.

 

Член Нацради Оксана Єлманова заявила, що в Національної ради має бути однаковий підхід до всіх компаній і нагадала історію з ТРК «Київ», яка мала чотири санкції, і їй Нацрада не продовжила ліцензію. «Подібні неясні темні історії та гравців, які їх демонструють, треба відлучати від інформаційного простору», - сказала вона. Її підтримала член Нацради Ірина Опілат.

 

Перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко звернула увагу на те, що в компанії залишається ще одна ліцензія на кілька частот. Однак представник компанії зауважив, що йдеться про основну ліцензію: «Ви вириваєте серце "Мелодії"»

 

Зрештою, всі семеро членів Нацради одноголосно проголосували за відмову в продовженні строку дії ліцензії АТ «Онікс» та підготовку до оголошення конкурсу на його частоти.

 

На брифінгу голова Нацради Володимир Манжосов сказав, що регуляторний орган не міг вчинити інакше: «Це єдиний шлях, як Олександр Македонський робив з тим гордієвим вузлом. Якесь інше рішення Національної ради було б незрозумілим».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20078
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
qwerty
4880 дн. тому
не я таки чего то не понимаю... помаранченвые мочили потому что те типа донецкие... донецкие пришли домочили...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду