Нацрада анулювала ліцензію радіо «Мелодія» за несплату ліцензійного збору

2 Вересня 2009
20052
2 Вересня 2009
17:10

Нацрада анулювала ліцензію радіо «Мелодія» за несплату ліцензійного збору

20052
Нацрада анулювала ліцензію радіо «Мелодія» за несплату ліцензійного збору

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 2 вересня ухвалила рішення анулювати ліцензію АТ «Онікс» (радіо «Мелодія»). На вимогу  Генеральної прокуратури України Нацрада скасувала власне рішення про продовження ліцензії АТ «Онікс» у зв'язку з несплатою ліцензійного збору.

 

Нацрада отримала припис Генеральної прокуратури з вимогою усунути порушення, яке полягало в тому, що АТ «Онікс» здійснює мовлення на підставі рішення Нацради про подовження дії ліцензії без повної сплати ліцензійного збору. «Вжити заходи до анулювання ліцензії на мовлення НР №1372 від 29.12.2003 року, видану АТ "Онікс". Про вжиті заходи повідомити Генеральну прокуратуру», - ішлося в приписі.

 

Це був уже другий припис Генпрокуратури щодо ситуації з радіо «Мелодія». Раніше правоохоронний орган вимагав «привести рішення Нацради у відповідність до законодавства України». Тоді, не розуміючи суті припису, Нацрада звернулася до ГПУ з проханням роз'яснити, як його виконувати. Й отримала чітку відповідь: анулювати ліцензію.

 

«Ми прекрасно розуміємо, що виконання цього припису призводить до того, що вперше в історії телерадіопростору України анулюється ліцензія загальнонаціонального мовника», - сказав на брифінгу в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко і додав, що регуляторний орган не зміг знайти іншого шляху, крім як прийняти наступне рішення: «Виконати припис Генеральної прокуратури України про усунення порушень чинного законодавства, відмінити рішення Національної ради №2225 від 17.12.2008 року про заяву АТ "Онікс" щодо продовження строку дії ліцензії на мовлення у зв'язку з несплатою ліцензійного збору. Відповідно до п. В ч. 2 ст. 37 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" анулювати ліцензію у зв'язку з несплатою ліцензіатом ліцензійного збору у строк, встановлений відповідно до вимог цього закону. Направити це рішення до Генеральної прокуратури України».

 

Нагадаємо, що компанії «Онікс» за продовження ліцензії на мовлення за новою методикою був нарахований ліцензійний збір в обсязі понад 4,2 млн гривень, який вона не могла сплатити. Нацрада погоджувалася подовжити термін сплати збору лише на місяць, а не на рік, як просили радійники. «Онікс» вдався до судової процедури, аби в такий спосіб відтермінувати розрахунок. Як нагадав на засіданні Нацради представник «Онікса» Станіслав Карпій, компанія сплатила 250 тис. гривень ліцензійного збору, мотивуючи це тим, що Нацрада подовжила ліцензію не на 10 років, а з формулюванням «до завершення розгляду в суді».

 

Під час засідання Станіслав Карпій просив членів Національної ради відкласти розгляд припису Генпрокуратури, оскільки до правоохоронного органа надійшли два депутатські звернення (від Ганни Герман і Юрія Кармазіна) на захист мережі «Мелодія». За його словами, протягом тижня Генпрокуратура має відкликати свій припис.

 

Депутатське звернення від Юрія Кармазіна надійшло і на ім'я Андрія Мирошніченка. Депутат просив не ліквідовувати радіо «Мелодія». «Але ліквідація - це зовсім інша процедура», - уточнив в. о. голови Нацради. Щоправда, раніше до Нацради звертався інший народний депутат, чиє ім'я не називають, вимагаючи терміново розібратися із ситуацією та анулювати ліцензію «Онікса».

 

Під час обговорення питання відповідальний секретар Нацради Владислав Лясовський запропонував відкласти на тиждень розгляд питання до моменту отримання додаткових документів. Однак під час голосування вісімка членів Нацради одностайно проголосувала за виконання припису.

 

«Я з представниками компанії зустрічався кожен день. І особисто обіцяв: якщо сьогодні до 10 ранку ми отримаємо з Генпрокуратури документ про те, що вони відкликають або збираються відкликати свій припис, то я наполягатиму на тому, щоб ми якимось чином відклали або перенесли це питання. Але, на жаль, жодних документів про подібні наміри Генпрокуратури до нас не надійшло», - зазначив на брифінгу Андрій Мирошніченко.

 

«Якщо компанія "Онікс" не оскаржить це рішення в суді, то вона буде позбавлена ліцензії», - резюмував Андрій Мирошніченко. За його словами, радіостанція, щоб не припиняти мовлення, має оскаржувати рішення Нацради в суді і просити суд своєю ухвалою до вирішення питання по суті призупинити дію рішення Національної ради про анулювання ліцензії.

 

Однак, на думку члена Нацради Тетяни Лебедєвої, прецедент з «Оніксом» виник якраз через те, що компанія намагалася вирішувати питання в судах, а не в Нацраді. «Ситуація з "Оніксом" була не настільки складна, щоб звертатися до суду. Але в них така звичка. А коли суд береться вирішувати питання, які належать до компетенції Національної ради, завжди виникають якісь несподіванки», - вважає вона. Також пані Лебедєва пов'язала ситуацію з чинною методикою ліцензійного збору.

 

Довідка:

АТ «Онікс» володіє ліцензією на ефірне радіомовлення на 15 частотах з позивними «Радіо "Мелодія"» і є загальнонаціональною мережею. Компанія належить родині Карпіїв.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20052
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
premyer men
5323 дн. тому
Так!!!!!!!!! Я такое тоже слышал. Там работает одна очень хорошая ведущая!!!!!!!!! Очень бы не хотелось, чтоб она пострадала. Вышла на работу из декрета, а теперь боится, что ей не заплатят!!!!!!!!!!!!!! А она, меджу прочим - мать-одиночка.
Андрей
5323 дн. тому
Радио "Мелодия" уже давно банкрот. Зарплата людям не платится четвертый месяц! Из штата - остались только ведущие, директор, уборщица и Карпии!
Саша
5353 дн. тому
Юридически Нацсовет не аннулировал лицензию АТ "Оникс" (аннулировать можно только по решению суда), а отменил свое решение о продление лицензии на новый срок через неуплату лицензионного сбора - это уже пункт закона прямого действия и вряд-ли АТ "Оникс" тут что-то выграет в суде. Карпия и, в частности "Мелодию", уже давно пытаются вытолкать с рынка радиобизнеса, но с другой стороны "Мелодия" во времена Холода получила много частот без конкурса, также отобрала частоту в радио "Континент" в Киева, сегодня компания наступила на свои же грабли, когда ее методаvи начали действовать другие.
Андрей
5353 дн. тому
Хотя вопрос: чем отличается аннулирование лицензии от её лишения?
Андрей
5353 дн. тому
Читал многие сообщения на других сайтах насчёт этого. Пишут, что это политика, выборы... Не согласен. Всё-таки, дела лицензионные. Всё решает бабло. Станцию жалко, но она пока вещает (по состоянию на 18:19 и в Интернете и в эфире (у меня Луганск 101,1 МГц пробовал на телефоне).
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду