Рада не буде розглядати доступ до публічної інформації 2 листопада

1 Листопада 2010
19057
1 Листопада 2010
12:43

Рада не буде розглядати доступ до публічної інформації 2 листопада

19057
Рада не буде розглядати доступ до публічної інформації 2 листопада

Голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив Комітету з питань свободи слова та інформації провести повторне засідання з розгляду законопроекту «Про доступ до публічної інформації». Про це він попросив голову комітету Андрія Шевченка на засіданні погоджувальної ради 1 листопада.

 

Питання законопроекту «Про доступ до публічної інформації» на погоджувальній раді підняв Андрій Шевченко, який звернув увагу на його зникнення з порядку денного засідання 2 листопада, зазначивши, що це виглядає як спроба затягнути розгляд. Він поцікавився в голови Верховної Ради Володимира Литвина, хто взяв на себе відповідальність за те, що цей законопроект зник, а також запропонував, щоб він усе ж таки був розглянутий.

 

Володимир Литвин відповів, що не потрібно розглядати, хто його зняв, але додав, що провів переговори з головами фракцій і зрозумів: головне - прийняти закон, а не провалити його. Відтак, він нагадав Андрієві Шевченку, що під час голосування 21 жовтня домовилися, що Комітет з питань свободи слова та інформації розгляне зауваження народного депутата Едуарда Павленка (Партія регіонів), який заявив, що вніс понад 10 пропозицій, які так і не були розглянуті, бо засідання профільного комітету не відбулося.

 

Володимир Литвин запитав Андрія Шевченка, чи відбулося засідання комітету та чи були розглянуті пропозиції Едуарда Павленка. Голова комітету відповів, що частина поправок були враховані і законопроект готовий до повторного другого читання. За його словами, хтось свідомо дезінформує громадськість про те, як проходить цей законопроект, тож він запропонував тим, хто не хочуть його ухвалення, сказати про це прямо. На що Володимир Литвин відповів, що він особисто є прихильником прийняття закону.

 

Про «суттєві зауваження» Едуарда Павленка нагадав також перший віце-спікер Адам Мартинюк. За його словами, депутат Павленко довів, що засідання комітету не було, тож як вихід із ситуації він запропонував регламентному комітету з'ясувати обставини ситуації, а комітету свободи слова - провести ще одне засідання. Андрій Шевченко на це зауважив, що жоден закон ще не проходив таку процедуру, щоб через зауваження одного депутата повторно збирався комітет.

 

Окрім цього, на засіданні погоджувальної ради виступив представник уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової, зазначивши, що омбудсмен має застороги до законопроекту.

 

Зрештою, Володимир Литвин доручив комітету свободи слова провести ще одне засідання, на яке запросити уповноваженого з прав людини та всіх охочих, і ще раз розглянути законопроект.

 

У коментарі ТК Андрій Шевченко сказав, що формально вся робота над підготовкою законопроекту до повторного другого читання в комітеті завершена, порівняльна таблиця до законопроекту була роздана депутатам ще 6 жовтня. Утім, за його словами, комітет збереться для повторного засідання, яке пан Шевченко ініціює на завтра, 2 листопада.

 

«З юридичної точки зору це буде досить дивна історія. Тому що за процедурою комітет завершив свою роботу над законопроектом. Але в тій ситуації, що склалася, ми маємо два варіанти: або наполягати, щоб він був розглянутий в залі в будь-якому разі, або винести це питання на комітет і обговорити там. Я думаю, ми винесемо це питання на комітет, щоб ні в кого не лишалося аргументів про недобросовісну роботу комітету. Я ініціюватиму повторне засідання комітету на 2 листопада», - сказав він.

 

Як повідомляла ТК, Верховна Рада 21 жовтня перенесла розгляду законопроекту «Про доступ до публічної інформації» на 2 листопада. «За» проголосував 251 народний депутат. На перенесенні наполягли члени фракції Партії регіонів. Однак 1 листопада законопроект зник з порядку денного засідання 2 листопада.

 

Нагадаємо, що законопроект «Про доступ до публічної інформації» за дорученням голови Верховної Ради України Володимира Литвина був включений до розкладу засідань Верховної Ради України на 8 липня 2010 року, але був знятий з порядку денного. Наступного дня, 9 липня 2010 року, Верховна Рада не підтримала цей законопроект у другому читанні та в цілому, відправивши його на повторне друге читання.

 

Ухвалити закон про доступ до публічної інформації депутатів неодноразово закликали журналісти, зокрема і рух «Стоп цензурі!».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19057
Читайте також
29.03.2011 09:33
Іван Красіков, «Українська правда»
23 735
04.11.2010 10:00
Тарас Шевченко, для «Детектор медіа»
31 124
29.10.2010 17:29
Сергій Лещенко, «Українська правда. Блоги»
15 554
25.10.2010 10:52
Інна Кузнецова, «Радіо Свобода»
30 232
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду