«Стоп цензурі» вимагає від парламенту закон про доступ до інформації

26 Червня 2010
27438
26 Червня 2010
22:14

«Стоп цензурі» вимагає від парламенту закон про доступ до інформації

27438
«Стоп цензурі» вимагає від парламенту закон про доступ до інформації

Журналісти руху «Стоп цензурі» вимагають ухвалення законопроекту «Про доступ до публічної інформації» на поточній сесії парламенту. Про це йдеться у їхньому листі до спікера Володимира Литвина та керівників фракцій. 

 

«Вважаємо, що у нинішній ситуації, яка склалася у сфері свободи слова та мирних зборів, ухвалення цього закону стане позитивним сигналом для українського суспільства та міжнародної громадськості щодо демократичного курсу української влади», - пишуть учасники руху. На їхню думку, цей закон «є надзвичайно актуальним та регулює важливу сферу спілкування між владою та суспільством, яке вимагає нагальної демократизації та прозорості».

 

Журналісти вважають, що ухвалення закону позитивно  сприятиме реалізації засадничих принципів творення справжнього демократичного суспільства в Україні. Вони очікують, що законопроект «Про доступ до публічної інформації» буде поставлений на голосування уже з 29 червня 2010.

 

Нагадаємо, законопроект «Про доступ до публічної інформації» пропонує скоротити терміни надання відповідей на інформаційні запити до п'яти днів, а у надзвичайних ситуаціях - до 48 годин із моменту отримання запиту. Також законопроект встановлює відповідальність за відмову чи затягування надання інформації і розширює коло суб'єктів, що зобов'язані надавати та оприлюднювати інформацію. Окрім цього у презентованому законопроекті пропонують встановити обов'язок надавати інформацію з обмеженим доступом («має надаватися розпорядником»), якщо вона становить суспільний інтерес. Законопроект розширює й перелік різновидів інформаційних запитів. Запит може здійснюватися поштою, факсом, телефоном, електронною поштою. Також закріплюється право на усний запит для отримання оперативної інформації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27438
Читайте також
04.11.2010 10:00
Тарас Шевченко, для «Детектор медіа»
31 122
27.10.2010 17:53
Дмитро Чоповський, «Українська правда»
29 455
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
король
5048 дн. тому
а кто именно из журналистов стоп цензуры требует этот закон? из новости непонятно. там только в координационном совете 29 человек. все 29? или чуть меньше? или вообще один?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду