Микола Оніщук: законопроект Андрія Шевченка «Про доступ до публічної інформації» може повторити долю антикорупційних законів

16 Листопада 2010
16153
16 Листопада 2010
16:03

Микола Оніщук: законопроект Андрія Шевченка «Про доступ до публічної інформації» може повторити долю антикорупційних законів

16153
Микола Оніщук: законопроект Андрія Шевченка «Про доступ до публічної інформації» може повторити долю антикорупційних законів

Президент Інституту правової політики, екс-міністр юстиції України Микола Оніщук вважає, що ситуація, яка склалася із проектом Закону «Про доступ до публічної інформації» №2763 (Андрія Шевченка) досить схожа на долю трьох антикорупційних законів, коли знаходилися причини  і підстави, щоб не допустити введення їх в дію. «Вони були ухвалені парламентом, підписані президентом, але так і не набрали чинності. Таким чином,  складається тенденція, що будь-які акти парламенту або закони, які мають на меті поставити представника влади під контроль, наштовхуються на опір, що  мотивується різними обставинами. Мета цих мотивів одна - не допустити громадського контролю за діями представників публічної влади». Про це пан Оніщук заявив 16 листопада на прес-конференції у «Главреді».

 

Як висловився Микола Оніщук, законопроект Про доступ до публічної інформації №2763 є «прогресивним, необхідним і актуальним». За його словами, міркування окремих представників владного корпусу щодо того, що закон спричинить труднощі в роботі, розголошення державних таємниць чи створить перешкоди в діяльності органів публічної влади, є «надуманими і такими, що насправді мають на меті приховати реальну інформацію».

 

Президент Інституту правової політики зазначив, що реєстрація альтернативного законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо забезпечення доступу до публічної інформації) № 7321 (законопроект Бондаренко-Ландіка-Стеця) відбулася з порушенням вимог закону про регламент Верховної Ради. Він вважає, що його реєстрація є «технологічно-юридичною спробою» заблокувати ухвалення проекту закону №2763. За словами пана Оніщука, законопроект №7321 «не має на меті покращити режим правового регулювання відносин щодо доступу до публічної інформації, а також містить відступ від прогресивних положень, зокрема, щодо термінів розгляду інформаційних запитів і обсягу інформації, яка має надаватися народними депутатами на запит ЗМІ чи будь-яким учасникам громадянського суспільства».

 

Також Микола Оніщук нагадав, що за ініціативи  Міністерства юстиції в 2009 році були скасовані позначки «не для друку» та «публікуванню не підлягає» більше ніж 700 актів глави держави і близько 1000 актів Кабміну.

 

Нагадаємо, що законопроект «Про доступ до публічної інформації» №2763 за дорученням голови Верховної Ради Володимира Литвина був включений до розкладу засідань Верховної Ради на 8 липня 2010 року, але потім знятий з порядку денного. Наступного дня, 9 липня, парламент не підтримав цей законопроект у другому читанні та в цілому, відправивши його на повторне друге читання. 21 жовтня Рада за наполяганням членів фракції Партії Регіонів перенесла розгляд законопроекту на 2 листопада. Однак напередодні засідання законопроект зник з порядку денного, а на погоджувальній раді 1 листопада Володимир Литвин доручив Комітету ВР з питань свободи слова та інформації повторно розглянути цей законопроект, запросивши уповноваженого з прав людини та всіх охочих. Комітет розглянув поправки, врахувавши частину з них, і рекомендував законопроект до розгляду в залі.

Ухвалити запропонований депутатом від фракції БЮТ Андрієм Шевченком законопроект №2763 Верховну Раду неодноразово закликали журналісти, громадські організації та міжнародні правозахисні організації. Тим часом депутати від Партії регіонів Олена Бондаренко і Володимир Ландік, до яких приєднався НУНСівець Юрій Стець, зареєстрували альтернативний законопроект №7321 2 листопада.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16153
Читайте також
29.03.2011 09:33
Іван Красіков, «Українська правда»
23 737
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду