Журналісти й громадські діячі збирають підписи під зверненням до Президента Європейської Ради

4 Листопада 2010
13405
4 Листопада 2010
17:31

Журналісти й громадські діячі збирають підписи під зверненням до Президента Європейської Ради

13405
Журналісти й громадські діячі збирають підписи під зверненням до Президента Європейської Ради

Напередодні Саміту ЄС-Україна українські журналісти та громадські організації розпочали збір підписів під зверненням до Президента Європейської Ради Германа ван Ромпея. Підписанти просять порушити на найвищому рівні питання щодо зобов'язання української влади перед українським суспільством та міжнародними організаціями, зокрема, ПАРЄ, ухвалити закон «Про доступ до публічної інформації».

 

У зверненні зазначається, що у Верховній Раді зараз знаходиться однойменний законопроект (№2763), зареєстрований 11 липня 2008 р. та проголосований у першому читанні. Він був розроблений українськими та міжнародними поважними організаціями та був визнаний експертами Ради Європи, які поставили документу високу оцінку.

 

Звертаючись до Германа ван Ромпея, громадські активісти та журналісти наголошують, що під різними приводами українська влада відмовляється ухвалювати цей документ попри численні обіцянки на міжнародному рівні. «Зокрема, представники влади пояснюють своє небажання приймати законопроект внесенням ними 02 листопада 2010 року "альтернативного" законопроекту», - йдеться у зверненні. Нагадаємо, що медіаексперти та журналісти розкритикували вищезгаданий законопроект, авторами якого є депутати Олена Бондаренко, Володимир Ландік та Юрій Стець. Так за оцінкою директора Інституту медіа права Тараса Шевченка, «альтернативний» законопроект дуже слабкий та у багатьох питаннях він не покращує, а погіршує ситуацію як щодо доступу до інформації, так і щодо свободи слова в цілому. А юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначив, що його реєстрація є прямим порушенням регламенту.

 

Наприкінці звернення нагадується, що у 80 країнах світу існують окремі закони про доступ до інформації. На пострадянському просторі лише в Україні, Туркменістані та Казахстані не прийняті відповідні законодавчі норми. Наразі в Україні діє закон «Про інформацію», ухвалений у 1992 році, який дозволяє держслужбовцям зловживати правом на обмеження доступу до інформації.

 

Підписи під зверненням збираються до понеділка 8 листопада в офісі інтернет-видання «Детектор медіа» за адресою м. Київ, Бульвар Шевченка, 34б, 3-й поверх (044 235-70-91, 044 235-22-55). Тим, хто бажає поставити свій підпис потрібно мати при собі посвідчення особи, а для організацій печатку.

 

Саміт ЄС-Україна відбудеться 22 листопада у Брюсселі, де йтиметься про прогрес переговорів щодо Асоційованого членства України в ЄС.

 

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

 

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://www.detector.media//news/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

 

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру

Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08,

censor.stop@gmail.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13405
Читайте також
04.11.2010 10:00
Тарас Шевченко, для «Детектор медіа»
31 127
29.10.2010 17:29
Сергій Лещенко, «Українська правда. Блоги»
15 554
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр Михельсон
4929 дн. тому
PS о принципиальной разнице между "ПАСЕ" и "ПАРЕ" даже не упоминаю, будучи раздавлен величием вашего интеллекта :))))
Олександр Михельсон
4929 дн. тому
И кстати, Атос, на вас ведь Колесниченко с Царевым этак в суд подадут. За гнусное издевательство над великим русским языком. Какое еще "высмАркаться", какое еще "с вас"?!!! Нет, не зря я давно подозревал в вас скрытого русофоба и бЭндЭровца....
Олександр Михельсон
4929 дн. тому
atos // 04.11.2010 18:35:24 Еге ж. А коли Янукович-опозиціонер щомісяця бігав по інструкції до Кремля, іржали в Москві. Feel the difference :)))))
Артем Соколенко
4929 дн. тому
Дякую за коментар :) Усміхнувся :) Так а ми всі тут про шо?! :) Ми ж якраз про це :) Обіцяли, обіцяли й дуля :) Не прийняли :) В ПАРЕ, мабуть, таки ржуть :)
atos
4929 дн. тому
ДО КАКИХ ЖЕ ПОР ЕВРОПА ВАМ БУДЕТ СОПЛИ ВЫТИРАТЬ??? АРТЕМУШКА, ПО УТРАМ НАДО УМЫТЬСЯ ХОЛОДНОЙ ВОДИЧКОЙ ,ХОРОШЕНЬКО ВЫСМАРКАТЬСЯ И ЗАНЯТЬСЯ ДЕЛОМ. С ВАС УЖЕ ВСЕ ПАСЕ , ОБСЕ, ПАРЕ СМЕЮТСЯ, А ВЫ ВСЕ НЮНИ И СОПЛИ РАЗВЕШИВАЕТЕ. ПОРА БЫ И САМОЛЮБИЕ ПОЩАДИТЬ. ДОЖИЛИСЬ, ЧТО ЕВРОПА ДОЛЖНА ДАВАТЬ УКАЗАНИЕ ПАРЛАМЕНТУ КАКИЕ ЗАКОНЫ ПРИНИМАТЬ. СОВСЕМ ОП---НЕЛИ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду