Переговорна група: парламент розгляне законопроект про публічну інформацію у повторному другому читанні

11 Листопада 2010
16148
11 Листопада 2010
12:03

Переговорна група: парламент розгляне законопроект про публічну інформацію у повторному другому читанні

16148
Переговорна група: парламент розгляне законопроект про публічну інформацію у повторному другому читанні

Переговорна група, яка працює над законом «Про доступ до публічної інформації» № 2763, узгодила деякі позиції, які дозволять Верховній Раді ухвалити цей законопроект у повторному другому читанні. Про це повідомляють народні депутати України Андрій Шевченко (фракція БЮТ) та Олена Бондаренко (фракція Партії регіонів).

 

Група також розробляє нову редакцію закону «Про інформацію» на базі законопроекту № 7321, автори якого - члени комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко, Володимир Ландік та Юрій Стець. 

 

За словами Андрія Шевченка та Олени Бондаренко, переговорна група виходить зі спільного розуміння, що закон має гарантувати максимальний доступ громадян до інформації і відповідати базовим підходам Ради Європи.

 

Група узгодила ключові принципи, які будуть відтворені у законах:

 

- публічна особа (політик, державний службовець) має менший захист свого приватного життя, ніж звичайний громадянин;

 

- інформація, якою розпоряджаються органи влади, є апріорі відкритою для всіх громадян, крім випадків, описаних законом (наприклад, конфіденційна інформація, таємниця, службова інформація);

 

- доступ до таємної інформації (наприклад, державна таємниця, оперативно-розшукова діяльність тощо) регламентується окремими законами;

 

- доступ до інформації не повинен блокувати роботу органів влади та місцевого самоврядування.

 

До переговорної групи входять представники парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, Адміністрації президента, Кабінету Міністрів, а також представники ініціативної групи громадських організацій та журналістів.

 

Нагадаємо, що 5 листопада, з огляду на загрозу провалу законопроекту, Андрій Шевченко ініціював перенесення його розгляду на тиждень, щоби провести консультації з Партією регіонів та спробувати досягти з нею консенсусу.

 

Як писала ТК, законопроект № 2763 пропонує спростити доступ до інформації. За дорученням голови Верховної Ради Володимира Литвина він був включений до розкладу засідань Верховної Ради на 8 липня 2010 року, але був знятий з порядку денного. Наступного дня, 9 липня, Верховна Рада не підтримала цей законопроект у другому читанні та в цілому, відправивши його на повторне друге читання. 21 жовтня Рада перенесла розгляд законопроекту на 2 листопада. На перенесенні наполягли члени фракції Партії регіонів. Однак законопроект зник з порядку денного, а на погоджувальній раді 1 листопада Володимир Литвин доручив комітету провести засідання і розглянути цей законопроект, запросивши уповноваженого з прав людини та всіх охочих. Комітет розглянув поправки, врахувавши частину з них, і рекомендував законопроект до розгляду в залі.

 

Ухвалити закон про доступ до публічної інформації Верховну Раду неодноразово закликали журналісти, громадські організації та міжнародні правозахисні організації.

 

Тим часом депутати від Партії регіонів Олена Бондаренко і Володимир Ландік, до яких приєднався НУНСівець Юрій Стець, зареєстрували свій законопроект на цю тему 2 листопада.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16148
Читайте також
09.11.2010 10:43
Отар Довженко
817
04.11.2010 10:00
Тарас Шевченко, для «Детектор медіа»
31 127
29.10.2010 17:29
Сергій Лещенко, «Українська правда. Блоги»
15 555
27.10.2010 17:53
Дмитро Чоповський, «Українська правда»
29 457
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду