Верховна Рада перенесла розгляд законопроекту про доступ до публічної інформації на 2 листопада

21 Жовтня 2010
16001
21 Жовтня 2010
11:25

Верховна Рада перенесла розгляд законопроекту про доступ до публічної інформації на 2 листопада

16001
Верховна Рада перенесла розгляд законопроекту про доступ до публічної інформації на 2 листопада

Верховна Рада 21 жовтня перенесла розгляду законопроекту «Про доступ до публічної інформації» на 2 листопада. «За» проголосував 251 народний депутат.

 

На перенесенні законопроекту наполіг народний депутат Едуард Павленко (Партія регіонів), який звинуватив голову Комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка у службовій фальсифікації. «Я вніс до цього законопроекту більше 10 пропозицій. 4 жовтня мене запросили, але коли прийшов, повідомили, що кворуму немає і засідання комітету не відбудеться. А наступного дня народним депутатам була роздана порівняльна таблиця. Більшість моїх пропозицій відхилена без будь-якого обґрунтування. Йдеться про службовий підлог», - сказав він і запропонував перенести розгляд, а також провести розслідування по факту службової фальсифікації з боку голови комітету Андрія Шевченка.

 

Андрій Шевченко (БЮТ) на цей закид відповів, що рішення комітету про підтримку законопроекту до другого читання оформлене протоколом від 15 вересня, коли з 11 членів комітету 8 проголосували за проект. При цьому, частина поправок Едуарда Павленка була врахована. «Що стосується ваших поправок, у залу буде можливість проголосувати кожну з них», - додав він.

 

Однак на перенесенні законопроекту наполіг ще й народний депутат Михайло Чечетов (Партія регіонів), «щоб його не спалили» з огляду на заяву Едуарда Павленка.

 

Андрій Шевченко звернувся до парламентської більшості: «Це тест на вміння тримати своє слово. Таке зобов'язання взяв президент, заступник глави адміністрації, голова СБУ. Цей закон міняє філософію стосунків між чиновником і громадянином. Вся інформація, якою володіє чиновник, доступна громадянам, крім тієї, яка визначена законом». За його словами, у колишньому СРСР тільки Туркменістан, Казахстан і Україна не мають закону про доступ публічної інформації.

 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив сигнальне голосування за можливість розгляду законопроекту, «щоб побачити позицію Верховної Ради». «Якщо воно дасть 226 голосів, розглянемо законопроект по суті. Якщо ні, то перенесемо у зв'язку із заявою Павленка», - сказав він.

 

Сигнальне голосування дало 174 голоси: Партія регіонів - 1, БЮТ - 98, НУНС - 52, КПУ - 0, Блок Литвина - 20, позафракційні - 3.

 

Після цього за перенесення законопроекту на 2 листопада проголосували 251 народний депутат.

 

Нагадаємо, що законопроект «Про доступ до публічної інформації» за дорученням голови Верховної Ради України Володимира Литвина був включений до розкладу засідань Верховної Ради України на 8 липня 2010 року, але був знятий з порядку денного. Наступного дня, 9 липня 2010 року, Верховна Рада не підтримала цей законопроект у другому читанні та в цілому.

 

Ухвалити закон про доступ до публічної інформації депутатів неодноразово закликали журналісти.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16001
Читайте також
29.03.2011 09:33
Іван Красіков, «Українська правда»
23 737
04.11.2010 10:00
Тарас Шевченко, для «Детектор медіа»
31 127
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду