Суд відмовив банкіру в позові до ЗАТ «Картель»

15 Квітня 2010
20578
15 Квітня 2010
07:59

Суд відмовив банкіру в позові до ЗАТ «Картель»

20578
Суд відмовив банкіру в позові до ЗАТ «Картель»

Шевченківський районний суд Києва відмовив голові правління банку «Хрещатик» Дмитру Гриджуку в позові до Маргарити Ормоцадзе та ЗАТ «Картель» про захист честі, гідності та ділової репутації. Банкір просив спростувати інформацію, яку він вважав недостовірною, і стягнути моральну шкоду.  Як повідомила Маргарита Ормоцадзе у блозі на PrWeb.com.ua, у позові було відмовлено повністю.

 

Нагадаємо, минулого року між учасниками справи виник конфлікт. Дмитро Гриджук обурився згадкою його прізвища у списку фігурантів фінансових скандалів минулого (він очолював банк «Україна», але задовго до його банкрутства).  Відповідний список додавався до статті Маргарити Ормоцадзе у тижневику «Власть денег», видавцем якого є ЗАТ «Картель».

 

За словами Маргарити Ормоцадзе, на засідання суду ходила і вона, і юристи «Картелю». Як доказову базу вона використала, зокрема, звіт спецкомісії ВР по банку «Україна», статті «Дзеркала тижня» 2001 року тощо.

 

Як повідомили «Детектор медіа» в банку, Дмитро Гриджук подаватиме апеляцію на рішення суду, а сума моральної компенсації, яку він намагався стягнути, становить 1 грн. 

 

Коментар начальника управління по зв'язках з громадськістю і ЗМІ банку «Хрещатик» Тетяни Зарембо наводимо повністю:

 

«Говорячи про інформацію, яка стосується будь-яких повідомлень про банківську систему та особистостей банкірів, ми з вами як свідомі громадяни маємо розуміти, наскільки важливо застосовувати на практиці головні принципи цивілізованої конкуренції - прозорість, оперативність, достовірність інформації, що подається вчасно і в повному обсязі. На жаль, не всі наші колеги достеменно усвідомлюють свій суспільний статус як представників четвертої влади і не завжди поводяться толерантно і професіонально. Тож, і виникають такі, так би мовити, «смажені» матеріали, якими знана певна частина наших журналістів, котра прагне миттєвої слави, іноді за рахунок перекручених, недостовірних фактів, поданих суб'єктивно, однобічно і поза контекстом.

 

Стосовно Дмитра Гриджука, який дійсно очолював кілька місяців банк «Україна», то на момент приходу його на посаду голови банк мав збитки у 101 млн грн, непроплачені платіжні документи у національній валюті обсягом 120 млн грн та в інвалюті обсягом 25 млн доларів США. За півроку банк перетнув точку беззбитковості і, коли Дмитро Миколайович залишав банк, на коррахунку «України» у Національному банку розміщувалося 68 млн грн і 5 млн доларів США ресурсів, а прибуток банку становив 6 млн грн. Всі ці цифри мають офіційне підтвердження, тому говорити про Гриджука як фігуранта скандалу навколо банку «Україна», вважаю, принаймні неетично, не кажучи вже про перекручення і замовчування інформації. Та й мета публікації у тижневику «Власть денег» мені як професіоналу не зовсім зрозуміла. Може, краще було б на прикладі цього банку розглянути алгоритм виходу з кризового стану, ніж знову копирсатися у неперевірених даних з метою поставити галочку «Тему взято!».

 

Впевнена, що будь-яка інформація стосовно будь-якого фінансового інституту або бізнесу, будь-якої особи має ретельно перевірятися перед тим, як оприлюднюватися, що взагалі є постулатом професіоналізму та журналістської етики. Тому за допомогою вашого видання хочу ще раз звернутися до наших журналістів. Колеги! Будьте уважними - до інформації, яку ви поширюєте серед громадськості; до свого професіонального рівня, що має гарантувати ваш статус журналіста як соціально відповідального громадського діяча; до всіх учасників медіа-простору, без життєздатності якого неможливий сьогодні ні бізнес, ні політика, ні життя окремого громадянина.

 

Щодо ситуації з пані Ормоцадзе, то, звичайно, Дмитро Гриджук вже подав апеляцію стосовно рішення Шевченківського районного суду, аби все ж таки захистити від таких шанувальників дешевої популярності свою честь і гідність, ділову репутацію як відомого професіонального банкіра. До речі, вартує такий фахівець, як пані Людмила-Маргарита небагато - ціна позову становила 1 грн».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20578
Читайте також
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Root
5095 дн. тому
Не вижу негатива со стороны банка. Как минимум вполне адекватная реакция. Тем более уже не впервые журналисты лажают. Буквально на днях вписали Хрещатик вместо Киева, что мол он проходил по программе декапитализации. Потом извинялись.. так что не вижу за что журналист должен быть в обиде.
///
5096 дн. тому
Цену журналиста определяет его зарплата и должность. в 90% случаев. В данном случае 1 грн - цена чести банкира, установленная им самим. Очень некрасивый и непрофессиональный выпад со стороны пиарщицы. А еще эти явно подогнанные первые комментарии внизу... уши торчат из них.
капітан Копєйкін
5096 дн. тому
Ні, пані Тетяно Заремба, це в 1 гривню банкір оцінив сво. честь і гідність. Що ж така честь, така й гідність... А от Ви цим коментарем публічно образили пані Ормоцадзе. Я б на її місці впаяв Вам позов, щоб наступного разу Ви хоча б тоохи думали, що патякати, голубо.
Анні
5097 дн. тому
Я еще вычитала - Дмитрий Гриджук награжден Грамотой Верховной Рады Украины (2005) и Грамотой Кабинета Министров (2007), почетной грамотой и знаком "Знак Почета" Киевского городского головы. В 2004 году за весомый личный вклад в реформирование национальной экономики, развитие предпринимательства и формирование рыночной структуры в Украине Дмитрию Николаевичу присвоено звание "Заслуженный экономист Украины". Он признан одним из лучших топ-менеджеров финансового сектора рейтингами ведущих деловых изданий "ТОП-100", "Гвардия 500", "Компаньон". Имеет зарубежные награды - золотые знаки "Управление глобальным качеством", "Управление технологией и качеством" и соответствующие сертификаты международного Клуба лидеров торговли, награду европейского бизнес-форума "Euromarket Forum Awards" в номинации "За значительный вклад в экономическую интеграцию Украины в мировое экономическое содружество", международную Сократовскую премию за значительный личный вклад в интеллектуальное развитие ХХІ века, присуждаемую Оксфордским саммитом лидеров. Дважды лауреат общенациональной программы "Человек года" в номинации "Лучший финансист года", а также международного конкурса "Предприниматель года", который проводился компанией Ernst&Young в 2006 году.
Lions
5097 дн. тому
Маргарита не слишком внимательна к фактам. Возможно, статья писалась в жатые строки вот и вышел подобный казус. Жаль, что издание не соизволило оперативно исправить свою ошибку. Демократия СМИ - это, безусловно, важно, но факты должны быть точными и обоснованными на все 100%.
Misti
5097 дн. тому
Да вы что?? о_О Дмитрий Гриджук же входит в тройку лучших банкиров топ-100-шки! А топ-100 - это рейтинг банков Украины, который содержит ежеквартальные показатели деятельности и финансовые результаты украинских банков за 2003-2009 гг.(6 ЛЕТ!!!) Для анализа показателей работы банков использованы балансы 159 банков, по которым были выполнены расчеты ряда показателей по состоянию на 01.01.2010 года.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду