«Картель» називає публікацію результатів дослідження GfK Ukraine брудною маніпуляцією

5 Жовтня 2007
12696
5 Жовтня 2007
19:12

«Картель» називає публікацію результатів дослідження GfK Ukraine брудною маніпуляцією

12696
«Картель» називає публікацію результатів дослідження GfK Ukraine брудною маніпуляцією
Видавнича група «Картель» називає публікацію результатів нового дослідження «Ділова преса – дослідження керівників», проведеного компанією GfK Ukraine, брудною маніпуляцією.
 
Суть маніпуляції, на думку ВГ «Картель», зводиться до подачі матеріалів дослідження таким чином, що у споживачів інформації складається хибне уявлення відносно реальної ситуації на ринку ділових ЗМІ.
 
Видавець тижневиків «Деловая столица» і «Власть денег» стверджує, що публікація подібних презентацій некоректна, а головною негативною дією презентації GFK є маніпуляція думкою ділових кіл та рекламодавців.
 
ВГ «Картель» обурена розповсюдженням у різних ЗМІ презентації, а також посилань та витягів із дослідження, проведеного компанією GFK, в якому навіть не згадуються такі великі (за аудиторією, накладом та обсягами прибутків від реклами) суб’єкти ринку ділової преси, як «Деловая столица» і «Власть денег».
 
На наше прохання прокоментувати цю заяву представники компанії GfK Ukraine відповіли, що коментувати заяву має замовник дослідження – Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП).
 
Олексій Погорєлов, генеральний директор УАВПП, наголосив, що дослідження вузькоцільових аудиторій, які необхідні всьому ринку, проводяться виключно на кошти замовників. У даному випадку дослідження фінансувалось за кошти членів Комітету видавців ділової преси. ВГ «Картель» не розділила ініціативи Комітету виділити кошти на дослідження: «Я не можу оцінювати, наскільки професійно було зроблено дослідження, бо я не дослідник, але цілком довіряю як результатам даного дослідження, так і компанії GfK. Методологія дослідження базується на світовій практиці, а сама компанія GfK має достатній досвід, і не тільки на вітчизняному ринку».
 
 
Заява прес-служби ВГ «Картель»
 
В последнее время в различных СМИ появляется некая презентация, а также ссылки и выдержки из исследования, проведенного компанией GFK «Деловая пресса – исследования руководителей». В частности, 2 октября на сайте Украинской ассоциации издателей периодической прессы была размещена данная презентация, в которой даже не упоминаются два таких крупных (по аудитории, тиражу и объемам доходов от рекламы) субъекта рынка деловой прессы, как издания «Деловая столица» и «Власть денег».
 
Издатель еженедельников «Деловая столица» и «Власть денег», издательская группа «Картель», считает, что публикация подобных презентаций некорректна. А по существу является грязной манипуляцией. Издательская группа «Картель» предостерегает деловую общественность и рекламодателей от ошибочной ориентации на ложную презентацию, которая вводит их в заблуждение относительно реальной ситуации на рынке деловых СМИ.
 
Главным негативным действием презентации исследований компании GFK в такой форме, является манипуляция мнением деловых кругов и рекламодателей. Суть манипуляции сводится к подаче материалов исследования таким образом, что у потребителей информации складывается ложное представление о том, что издания группы «Картель» либо совсем отсутствуют на рынке, либо их аудитория столь незначительна, что о ней даже нет смысла говорить. И это при том обстоятельстве, что в отчете о вышеуказанном исследовании (отчет опубликован на сайте www.gfk.ua) издания группы «Картель» присутствуют. Подобные манипулятивные технологии направлены против изданий группы «Картель» и наносят ей прямые убытки, так как введенные в заблуждение рекламодатели, могут использовать ложный рейтинг при медиапланировании (распределении бюджетов).
 
Сайт GFK стал первоисточником для ряда перепубликаций в других СМИ, где зачастую степень манипуляций была увеличена (как, например, на сайте УАИПП).
 
Кроме того, у ИГ «Картель», есть свое мнение по поводу примененной GFK методологии и ряд вопросов к ее валидности.
 
1. Выбор предприятия по базе ЕГРПОУ. Что это за база, официально ли она получена в соответствующем государственном учреждении, насколько часто она обновляется, не является ли это база пиратской копией?
 
2. Генеральная совокупность. То есть те цифровые данные о количестве тех или иных предприятий, руководителей, от которых отталкивается методология и откуда взяты, кто эксперт-оценщик статуса предприятия…154 тыс. человек? Почему именно столько???
 
3. В нашей стране общество не стратифицировано на классы, а бухгалтерия зачастую ведется и по «второй кассе», правильно ли говорить о размерах предприятия по количеству сотрудников?
 
4. Метод CATI, 30-минутные интервью (интервью включает личные подробности) по телефону с руководителями компаний, почему 41% акционеров….????
 
5. Выбор «крупнейших городов». Почему седьмым крупнейшим городом является Львов, а не Запорожье (официально считается, что в Запорожье проживает больше жителей, чем во Львове). Наличие Львова вместо более крупного Запорожья могло, например, повлиять на позицию издания «Контракты». Если выбор городов был осуществлен по принципу «столица региона», то почему, например, в выборке нет Симферополя, который является деловой столицей достаточно выделенного региона – Крыма?
 
Исследование вряд ли может быть использовано для медиапланирования и показывает степень субъективной оценки тех или иных качественных характеристик изданий в целом и отдельных рубрик.
 
Пресс-служба ИГ «Картель»
 
Олена Шандра, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12696
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
WSG
6045 дн. тому
Картель, в слідуючий раз обовязково долучайтесь до фінансування досліджень. Та не жлобіться, а то знову будете десь за "гваделупою"...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду