Табу на Кличка?

24 Липня 2009
12484
24 Липня 2009
15:33

Табу на Кличка?

12484
Теми тижня в головних випусках новин українських телеканалів. Моніторинг. Тиждень 13-18 липня 2009 року.
Табу на Кличка?

13 липня (понеділок)

 

У понеділок канали бачили основні теми дня зовсім по-різному. Перший почав свій випуск із повідомлення про те, що колишній начальник голованівської міліції проведе під арештом два місяці (інші канали про це взагалі не повідомляли). «1+1» - з репортажу про чергове пограбування банку в Києві, цього разу «Укрсиббанку» (інші канали про це взагалі не повідомляли). «Інтер» головною темою дня визначив загибель від негоди двох молодих жінок у Сумській області (інші канали про це взагалі не повідомляли). СТБ - про похорон убитого в Києві нігерійця, перетворений співвітчизниками на протест проти расизму (ще про це повідомив «1+1»). Новий канал і ICTV почали з перевірки дитячих таборів після масових отруєнь (ще про це повідомили, хоч і не основною темою, «1+1», 5 канал і «Україна»). Першою темою на ТРК «Україна» були погодні зміни зі спеки на зливи і урагани (про це ще побіжно згадав канал «1+1», інші про це не повідомляли). 5 канал у програмі «Час» основною темою дня визначив готовність Президента розпустити парламент, якщо будуть юридичні підстави.

 

Останню тему подавали й інші канали, і робили це по-різному. Для порівняння наводимо, як канали формулювали основний зміст новини.

 

Заплутано і з судженнями ведучої - на «1+1»: «Ну а на Банковій тимчасом вистава прес-секретаря глави держави. Знову мусується тема розпуску парламенту. Президент готовий піти на такий крок тільки-но знайдуться юридичні підстави».

 

Значно стриманіше і нейтральніше - на «Інтері»: «Виктор Ющенко рассматривает возможность роспуска Верховной Рады. Как сообщила сегодня пресс-секретарь главы государства Ирина Ванникова, президент готов распустить парламент, если на то возникнут основания».

 

Більш експресивно, хоча й конкретніше - на Новому: «Президент Віктор Ющенко будь-якої миті готовий розпустити Верховну Раду. Йому потрібен лише привід, тобто юридичні підстави. Таке озвучила речниця президента Ірина Ванникова. За її словами, таким приводом для голови держави може стати те, що парламентарі не візьмуться за роботу і цього тижня».

 

Конкретно, але зі згадкою про минуле - на 5-му каналі: «Президент не просто може, він готовий розпустити Раду. Чекає тільки достатньої підстави. Про це сьогодні заявила прес-секретар глави держави Ірина Ванникова. Це не перший сигнал із Банкової про готовність поставити автограф під указом про розпуск. Більше того, в оточенні президента потрібну і достатню підставу вже давно знайшли - параліч коаліції». До речі, далі канал наводить не лише синхрон Ванникової, але й синхрон Ульянченко, яка нагадала, що про дострокові парламентські вибори більше говорять не в Секретаріаті президента, а самі депутати.

 

«Україна», СТБ і Перший цієї теми не висвітлювали. Важко сказати, наскільки справді ці заяви відповідають намірам президента, але всі канали (крім гостьового випуску 5-го) обійшлися короткими повідомленнями, не згадуючи при цьому, що це точно не перший подібний «сигнал Банкової». Для з'ясування серйозності канали (крім 5-го) не вдалися до повноцінного пошуку компетентних експертних думок.

 

Канали цього дня жваво висвітлювали чергову ініціативу віце-спікера Томенка, який оприлюднив список найбільших прогульників серед депутатів (у «чорному списку» Томенка фігурують 9 регіоналів і один член НУНС, особливо згадувалися кандидати в президенти Янукович, Яценюк, Богословська і Симоненко). Сюжети присвятили цій темі Перший, який дав слово «на виправдання» Симоненку і депутату-регіоналу Вернидубову, «1+1», Новий канал і ICTV (балансували тему Яценюк і той же Вернидубов, який виправдовував Януковича), «Інтер» повідомив про це «без персоналій», лише статистику. 5 канал запросив до студії самого ініціатора Томенка. Слово у відповідь у синхронах було надано регіоналу Чечетову. «Україна» цієї теми не висвітлювала.

 

Ще однією темою, на яку звернули увагу більшість каналів, була нарада прем'єр-міністра з представниками релігійних організацій. Про це повідомили Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал.

 

Лише СТБ й «1+1» помітили цього дня значне підвищення тарифів на комунальні послуги в Києві. Лише Перший повідомив про висновок урядової комісії, яка звинуватила керівництво шахти ім. Скочинського в загибелі 13 шахтарів 8 червня. На ICTV був черговий сюжет про фонд Пінчука.

 

14 липня (вівторок)

 

У вівторок більшість каналів основною темою (хоч і коротко) повідомляли про загибель українців на вертольоті в Афганістані. Канали дають суперечливі дані. За версією Першого й «1+1», загинуло п'ятеро наших співвітчизників, ще один зник безвісти. За версією «Інтера» та ICTV - загинуло шестеро українців. СТБ каже, що «точну кількість загиблих уточнюють». Новий канал: «Скільки загинуло людей - поки що невідомо». «Україна»: «Точное число погибших устанавливается».

 

Іншими темами дня, висвітленими більшістю каналів, були такі: продовження блокування парламенту і продовження погроз Президента розпустити ВР (всі), святкування 10-річчя партії «Батьківщина» (Перший, «1+1», Новий, ICTV та «Україна»), кадрові призначення в Секретаріаті й Управлінні держохорони (всі крім Першого) і заява Віктора Януковича з приводу виборів президента («1+1», «Інтер» і ICTV).

 

Продовження парламентської теми у виконанні «1+1» - з явно упередженими висновками ведучої Наталії Мосейчук: «... До чого веде така принциповість регіоналів? Чи не до виборів часом?» «Олександр Загородний про Раду, яка бавиться з вогнем, або ж запускає програму "Самоліквідація"».

 

Висвітлюючи тему 10-річчя партії «Батьківщина», Перший канал зробив звіт про партійні збори, більше схожий на рекламний сюжет, аніж на повноцінний репортаж. Заяви з високої трибуни, жодного повноцінного синхрону. Більш збалансованим був сюжет на «1+1», де дали слово не лише партійним ватажкам, але й тим людям, які пікетували урочистий захід. Новий канал приділив більше уваги накладкам у святкуванні. Найбільш інформативним і з усіма належними бекґраундами був сюжет на ICTV.

 

Про поїздку Віктора Януковича до Дніпропетровська, де він заявив про побоювання, що чинна влада може зірвати президентські вибори, виставивши велику кількість «технічних кандидатів», повідомляли короткими формами (БЗ з синхроном) «1+1» та «Інтер». ICTV присвятив цій темі цілий сюжет, де лідер найбільшої опозиційної сили отримав трибуну і для інших звинувачень на адресу насамперед уряду. Всі ці звинувачення нічим не збалансовано.

 

На «1+1» незбалансований сюжет про кардіологічний центр «Серце» (має ознаки рекламного).

 

15 липня (середа)

 

 

Основні теми цього дня на каналах - авіакатастрофа в Ірані (Перший канал, «1+1», ICTV), суд призупинив рішення про підвищення комунальних тарифів у Києві (Новий канал), МЗС підтвердив загибель українського екіпажу в Афганістані («Інтер»), постраждалих від вибуху газу в Дніпропетровську селять в недобудований будинок (СТБ), убивство поета Юрія Каплана («Україна»), інцидент між грецьким консулом і громадянкою України (5 канал). Навколополітична тематика цього дня активно була представлена лише темою про незаконність володіння землями на Кіровоградщині екс-депутатом Лозинським (тему подавали в основних випусках Перший канал, «1+1», «Інтер» та СТБ).

 

Цікаво, що, висвітлюючи тему судового рішення по підвищенню комунальних тарифів у столиці, канали «1+1», Новий канал, ICTV не згадують, що судовий позов було подано Блоком Віталія Кличка. «Україна» взагалі цієї теми не висвітлює.

 

Інформацію про намір Сергія Тигіпко балотуватися в президенти озвучує лише Новий канал.

 

На телеканалі «Україна» подано незбалансований матеріал про захід фонду «Ефективне управління» (є ознаки замовності матеріалу).

 

16 липня (четвер)

 

 

У четвер майже всі канали, крім ICTV, були одностайними у визначенні основної теми дня - парламент плідно попрацював і пішов на канікули. ICTV починав свій випуск із теми завершення візиту Юлії Тимошенко до Південної Кореї. Цю тему висвітлювали також Перший канал, «1+1» і Новий канал. Згадували всі канали і про намір спікера Литвина балотуватися в президенти.

 

Парламентську тему канали висвітлювали лише як перебіг сутичок і блокувань. Про ухвалені рішення говорилося дуже побіжно. Не було представлено коментарів «по суті» (насамперед, від регіоналів, які багато днів тримали в облозі Раду, а цього дня, не добившись виконання своєї основної вимоги, припинили блокування).

 

Перший, ICTV і «Україна» навели думку Віктора Януковича про те, що чинна влада недієздатна (коаліцію розвалено, уряд неспроможний) і його ж вимогу провести антикорупційне розслідування, на що витрачаються гроші з бюджету і від кредитів МВФ.

 

Перший, «1+1», «Інтер» повідомили про виправдальне рішення суду щодо обвинувачень екс-міністра оборони Єханурова.

 

Новий і ICTV подали передвиборні заяви: Яценюка - що він вийде до другого туру виборів і Тігіпка - про сильну президентську владу.

 

Перший канал повідомив цього дня про експертну оцінку Світового банку, за якою Україна не може цього року підвищувати мінімальну зарплатню. Водночас канал дав сюжет із критичними експертними оцінками стану виконання державного бюджету.

 

17 липня (п'ятниця)

 

 

Основні теми дня за версією каналів були різними: Кабмін призупинив підвищення комунальних тарифів у Києві («1+1», Новий, інші канали теж подали цю тему, але не на чільних місцях у випусках), Ющенко збирається знову балотуватися в президенти (Перший канал і «Інтер», не першою темою подавали «1+1» і ICTV, решта не згадували). Півмісячна норма опадів випала на Закарпатті («Україна», взагалі не подавав канал СТБ). Кабмін ухвалив проект закону про великий державний герб України (СТБ та ICTV, також торкнулися цієї теми Перший, «Інтер» і Новий канал). Більшість каналів дали сюжети про вилучення з полиць магазинів дитячого харчування зі вмістом крохмалю і борошна.

 

На «1+1» - сюжет Артема Альошина щодо монополії столичної влади на ритуальні послуги. Крім браку балансу думок є упереджені висновки самого автора сюжету: «А це вже пряме порушення законодавства. Ринок ритуальних послуг у столиці фактично монополізували. Боротьба йде за солідні гроші. Щодня тут обертається більше півмільйона гривень»; «Столична влада просто заборонила приватникам надавати ритуальні послуги на невизначений час і знову порушила закон»; «...треба змінити законодавство, відсторонити державу від надання ритуальних послуг, залишивши їй лише функції контролю».

 

На «Україні» - сюжет Дарини Кошеленко про протест кримських хліборобів проти низьких закупівельних цін на зерно. В сюжеті - упереджені висновки журналістки: «Бизнес украинских сельхозпроизводителей больше напоминает старый анекдот о продавце вареных яиц. Купил сырые за три рубля, сварил и продал за те же деньги. А себе что? Ну, во-первых, навар, а во-вторых, вроде бы при деле. Это было бы смешно, если бы не было так грустно. Крымские аграрии продают зерно не просто по себестоимости, но даже в убыток. При деле они последний год. Уж слишком невыгодное это дело - выращивать хлеб»; «Закупочные цены государство держит на уровне прошлого года. И это в условиях кризиса, когда себестоимость зерна выросла почти в 2 раза»; «Зато в Киеве успели с первого июля ввести новые ГОСТы, благодаря которым при высоком уровне клейковины крымская пшеница одночасье превратилась из третьего сорта в шестой - фуражный».

 

У п'ятницю Віктор Янукович дав ексклюзивне інтерв'ю каналу ICTV, фрагмент якого вийшов у випуску «Фактів». Також кандидат у президенти від найбільшої опозиційної сили був гостем студії програми «Час» на 5-му каналі.

 

18 липня (субота)

 

 

У суботу темою дня всі канали ставили чергове сходження Президента на Говерлу. При цьому було подано як новину те, що вже вчора більшістю каналів озвучувалося, - намір Ющенка знову балотуватися в президенти. Тему всі канали подали нейтрально і суто репортажно.

 

Лише ICTV дав у суботу реакцію київського мера Леоніда Черновецького на вчорашнє рішення Кабміну про призупинення підвищення комунальних тарифів.

 

У суботу лідер Партії регіонів Янукович був гостем студії програми «Подробности» («Інтер»).

 

Фото: Павло Терехов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12484
Читайте також
03.08.2009 08:23
«Детектор медіа»
27 358
29.07.2009 18:15
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
51 957
13.07.2009 13:30
«Телекритика»
21 101
12.07.2009 09:04
Отар Довженко
28 882
02.07.2009 17:20
Марина Бердичевська, для «Известий в Украине»
30 803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду