Падло чи падаль?

27 Квітня 2009
50999
27 Квітня 2009
10:02

Падло чи падаль?

50999
Ведучий «Європи FM», коментуючи попередження Нацради за матюки в ефірі, радить цікавитись першоджерелами.
Падло чи падаль?

Як уже повідомляла «Детектор медіа», Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 22 квітня винесла попередження ТРК «Європа Плюс Київ» (позивні «Європа», «Європа 1») за нецензурну лексику в ефірі. ТК публікувала висновок Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, на підставі якого Нацрада ухвалила своє рішення. Ситуацію коментує ведучий радіостанції «Європа FM» Олександр Лірчук.

 

У столиці України - 30 радіостанцій, і головним їхнім творчим та креативним працівником є комп'ютерна програма Winamp або її більш довершені аналоги. Бо надокучлива банальність і відірваність від реального життя - це головна характеристика діджейських промов між однаковими піснями. Достатньо прочитати розповсюджений набір правил поведінки радіоведучого у прямому ефірі, щоб інтерес до цієї «балаканини» зник назавжди. Якщо сумлінно виконувати всі ці 30 постулатів, перед мікрофоном отримаємо не особистість, а генератора випадкових слів, як-от «хороший настрій», «посмішка», «бажаю», «хороша погода», «залишайтеся з нами», «зичимо щастя»... Ведучий може комбінувати ці слова як завгодно. Навіть якщо у створених комбінаціях не буде ніякого змісту. Це основна функція українського радіоведучого в ефірі.

 

І ті, хто знають, «як треба», неадекватно сприймають будь-які відхилення від цього загального тла. Тим паче, що на носі виборча компанія. Ті, хто «знають», навіть об'єдналися в спеціальну комісію, дуже схожу на ту, якій свого часу Галілей із Джордано Бруно не сподобалися. Тоді були проблеми з баченням механіки небесних тіл, тепер - зі сприйняттям тіл людських і всього того, що в них. Тоді - вогонь святої інквізиції, тепер - заборони й попередження.

 

Цього тижня Нацрада, отримавши експертну оцінку Комісії із захисту моралі, винесла попередження радіостанції «Європа FM», де автор і має честь працювати. Після публікації на «Детектор медіа» матеріалу «"Вчи мову, падло": за що конкретно Нацрада винесла попередження "Європі Плюс Київ"», вважаю за необхідне дати своє бачення ситуації. Будучи одним із ведучих того ранкового шоу, в якому було зафіксовано порушення, усвідомлюю можливі закиди в намаганні займатися тут самопіаром. Ну й нехай...

 

Свого часу наша радіостанція отримувала два попередження від Нацради, які згодом було знято через суд як неправомірні. Тоді спірні ситуації стосувались мови ведення та відсотку вітчизняного продукту в ефірі. Цього разу попередження винесено на основі запису, зробленого під час моніторингу ранкового шоу «Європа Комеді FM» 30 вересня 2008 року. Запитання: чому «порушника» не намагалися зупинити одразу після викриття факту систематичного «зловживання свободою слова» з метою руйнації всіх моральних підвалин нашого молодого суспільства? Чому кілька місяців цим медійним злочинцям було дозволено щодня видавати в ефір України програму, що «містить ознаки пропаганди національної ворожнечі, принижує та ображає українську націю, принижує особистість, ображає та принижує жіночу стать, шкодить інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, негативно впливає на стан суспільної моралі в державі»?

 

Згідно з законом, радіостанції протягом двох тижнів мають зберігати в архівах записи своїх прямих ефірів. Тобто тепер ми вже не маємо власного оригіналу скандального ефіру. Якщо б це був американський трилер, уже можна було б висувати цікаві версії стосовно походження запису, на основі якого комісія з моралі і зробила висновки. Але це не кіно, це життя, тож не будемо заглиблюватися в безглузді фантазії. Зацікавленим пропоную відвідати сайт станції, де є багато фрагментів цього шоу. Вони теж можуть стати непоганим матеріалом для досліджень у царині теорії руйнівного впливу медійних традицій клятої західної культури на незміцнілі мізки сучасних українців, яких оберігають навіть від звичайної добротної порнухи. Трупи на екрані в численних кримінальних програмах у прайм-тайм - це добре для українця. Вигляд людей, які отримують задоволення один від одного, - це мене як українця може знищити.

 

Головна наша провина, на думку експертів, полягає в ому, що один слухач у прямому ефірі по телефону нецензурно висловився. За кожен х** в ефірі - по попередженню, а після третього забирають ліцензію. Виходить, достатньо мені тричі додзвонитися в ефір будь-якої станції, сказати магічне слово з трьох літер - і станцію прикриють?! Таке райське життя не снилося навіть «кровавой гебне» в Росії, де під осудливий акомпанемент нашої вільної преси давили залишки опозиційних ЗМІ. Їм там треба було ще щось вигадувати, а тут усе просто - додзвонився у прямий ефір програми «Поцілунок із привітом» і загнув від душі, згадавши про матусю... До речі, радіостанція «Эхо Москвы» неодноразово ставала жертвою подібних атак на прямий інтерактивний ефір. І все слава Богу, працюють люди. Багато записів таких фрагментів їхнього ефіру є в мережі. Охочі можуть пошукати.

 

Уявіть собі, яким був би футбол, якщо би після червоної картки гравця видаляли не з поля, а одразу автоматично давали дискваліфікацію до кінця життя й розганяли клуб? Правильно, тоді б видовищного футболу не було б. Був би балет на траві з м'ячем у виконанні 22 атлетів. Щось таке ж безглузде ми нині спостерігаємо у виконанні наших радіоведучих на більшості станцій. На траві, з м'ячем або без, під травою - як не комбінуй, усе одно отримаєш... дурню. Тягар відповідальності за кожне сказане слово знищує зачатки всього того, чим могла би з часом пишатися вітчизняна радіоіндустрія. Суповий набір із вищезазначених «затверджених» дозволених слів не здатен дати навар, що матиме хоча б якійсь смак.

 

Практично всі інші слова та вислови з ранкового шоу «Європа Комеді FM» від 30.09.2008, які у висновках експертної комісії з моралі визнано нецензурними, активно вживаються у серіальному кіно на телебаченні тепер і вживалися раніше, навіть у найкращих зразках радянського кіно. Дозвольте зауважити, що українське падло - російською перекладається як падаль. Навіть у київському зоопарку на клітці, де сидить гриф, можна побачити напис: «Гриф. Харчується падлом». А поруч хтось із знавців мови олівцем дописав та в результаті отримали каламбур: «Гриф. Харчується падлом і покидьками». Так може декому і грифом зацікавитися - як загрозою нашій моральності? Будь що, видерте з контексту, можна виставити в якому завгодно світлі. Цікавтеся першоджерелами й оригіналами.

 

Олександр Лірчук, ведучий ранкового шоу на радіо «Європа FM»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Лірчук, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
50999
Читайте також
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Димон
5485 дн. тому
За что, дядю Гришу, Жорой обозвали (В досліджуваному аудіоматеріалі ведучий радіопередачі Олександр та його помічник Дядя Жора...). Он же невиноват. ))))))))))
Дима
5486 дн. тому
Европа, так держать! Вас всегда было приятно слушать. Мы с вами!
Qwentin
5486 дн. тому
Шоу хорошее, зачем гнобить, и так радости мало - ребята хоть веселят... ))) почитал коменты, и не могу понять, кому не нравиться развлекательные шоу то слушайте интелектуальное радио "Эра" с "Акцентами президента" или прочие очень познавательные и не нудные программы )))) Нацрада просто гонит беса... Херст тоже им дорогу перешел... Кстати как вариант надо отменить и запретить такие города как Харьков /мотив в том что назван в честь Харькающего хорька/ а Крыжополь... это даже страшно подумать что за город такой... ну и прочее... кстати в Киеве уже жгут книжные магазины, за то что там не того писателя продают... мож тоже их рук дело... Недавно читал книгу Анатолия Кузнецова "Бабьий Яр" так он там прямо говорит в своих воспоминаниях, что из страны в которой начинают сжыгать книги надо сразу убегать... и там много примеров начиная от НКВД и потом Гестапо и вновь потом КГБ... довольно занятно... Чем то книгу Оруэлла напоминает "1984"
burkovska
5486 дн. тому
Хлопці єдині роблять ранкове шоу в Києві, і вже за це можна лишити їх в спокої. Розженіть тоді вже трансів з Люкса чи тупорилих з решти фм-ок. Чьо ніхто не дякує Лірчукові і Курилку за патріотизм, благодійність і альтернативність програм? не подобається- не слухайте, але нащо ж заважати робити якісний продукт?
Startushka
5486 дн. тому
Был на Европе, молодцы ребята, поднимают такие темы, которые не могут себе позволить поднять другие коммерческие радиостанции. Очень динамичный получился тогда прямой эфир на тему алкоголизации Украины. Что из себя представляет пан Костицкий понятно давно и всем, посмотрите на фотографию Колчака (не Хабенский, а именно адмирал Колчак), а потом посмотрите на фотографию Костицкого. Все станет ясно как Божий День. Саша, крепись! НО ПАССАРАН !
YK
5486 дн. тому
Предварительно ознакомившись с «висновком» по вышеперечисленными пунктами в нем, вызвавшими массу негодования и якобы неправомерного употребления украинского (русского) языка, возник вполне закономерный вопрос: «Мы за чистоту языка и борьбу с культурным вредительством в СМИ? Или как опорочить тех, кто его порочит?» Кому-то кажется, что это медийная интервенция! Критикуемые персонажи перманентно выводят в эфир оригинальное значение украинских слов, которые, кстати, использует обыватель бездарно и безграмотно. (Это что? Вредительство? Или унижение украинской нации?) Отнюдь. Однако же… использование некоторых «народных» словооборотов и экивоков – это есть естественный процесс, и его не остановишь. Обратимся к другим общедоступным СМИ, почему цензура пропускает в эфир знаменитых и публичных персон, у которых из уст льются потоки экскрементов? Не надо уподобляться садовнику, который, заметив сухую ветку, рубит все дерево. И если уж быть честным, то предлагаемый обществу продукт ведущих «Европы» не следует возводить в ранг агрессии, и консервации и блокады юных умов. Успехов и творческого вдохновения, ребята .
SVIN2007
5486 дн. тому
Шановний ОЛЕКСАНДР! Я ВАС підтримую, в вашу сторону висунуті абсолютно безглузді звинувачення: "РОЗПАЛЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ВОРОЖНЕЧІ????????? ПРИНИЖУЄ ОСОБИСТІСТЬ?????" це мене просто шокувало. Защо вони беруться, це ж просто ахинея якась?Кілька прикладів нарахунок нецензурних висловлень нашої політичної "еліти" (ВСІ ПРИКЛАДИ ПОЧУТІ В ЕФЕРІ УКРАЇНСЬКИХ ТЕЛЕКАНАЛІВ) Литвина "Головне - залишитися людиною і не бути великою українською "ПАДЛЮКОЮ", АЗАРОВ Н.Я. просто і лаконічно "Да пошли вы все на ХРЕН", "ХРЕН" МОРОЗА А.А. лунав саме частіше, чомусь про якісь стягнення порушення для телеканалів які це транслюють не виносилися. ЦЕ ГОВОРИТЬ НАША ЕЛІТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Як сказав колись Шевченко Т.Г. "КАРАЮСЬ, МУЧУСЬ АЛЕ НЕ КАЮСЬ" Тримайтесь ХЛОПЦІ!
bbc
5486 дн. тому
Панове! Чито вольностей у нас мало? Чито булат такий тупий? Вже й казати стало словом кайданувато? А про жити не кажу, бо платити треба..... мені громадянину ціеї країни... для того шоб свій курінь поставити {CENSORED} треба заплатити.. бо то вже не твое , бо бумага е!!! Куплено усе))) І ці 30 серебряних беруть усі і не паскудяться..... бо засівають сим! СОРОМ ПАНОВЕ!!!!
Listener
5486 дн. тому
Даже не хочется начинать разговор об этой бездарной станции. Столько лет - сплошное шоу шепелявых. Причем, я это не только о самом "Шоу Шепелявых". Сплошной плагиат и дурновкусие. Столько лет никак не отклеятся от "Европы Плюс". НацРада - мягко говоря, не подарок, но в этой ситуации - абсолютно правы. Совершенно антиукраинское, безвкусное шоу для неинтеллигентных людей. Еще чушь какую-то мелет, что записи эфира не сохранились. К чему они? Вы не знаете, что говорили в эфире? Или во время мониторинга туда что-то не то подмонтировали? Ну, нарушена процедура, так радуйтесь - у вас есть зацепка для суда. А коммент про Сердючку - в тему. Поделом, опять же. За дешевое паразитирование еще на одном замечательном образе. Практически вся Европа (НЕ радио) поняла стёб и оценила. А Баба Яга против!
Asya
5486 дн. тому
Аллі та qqq: ви взагалі не по темі дискутуєте))) Мова йде саме ранкове шоу, а не про радіостанцію та її плей-листи, і тут хлопці найкращі, принаймні в Києві - це точно!!!!
qqq
5486 дн. тому
"Дорогой" Алле: ПЕРВОЕ>>вообще-то и статья и обсуждение, если вы заметили, конечно, ПОСВЯЩАЛИСЬ єВРОПЕ фм И вынесенному ей предупреждению.К чему так долго и упороно обсмактывать "радио Алла" и т.п. -не ясно. ВТОРОЕ: никто не спорит, что каждый радиоформат имеет свою аудиторию и слушателя и. возможно, кому-то нравился "Радио ОNE", но ведь обсуждается не эта станция и не чисто коммерческая причина,приведшая к прекращению её вещания в ФМ...ТРЕТЬЕ:вы по-прежнему хотите сказать,что Европа ФМ -оригинальна в киевском эфире?!Ну так,как яркую иллюстрацию "оригинальности",я и привел в пример сайт этой радиостанции.По нему,конечно же, не судят о работе самой компании, но дело в том, что сайт этот также оригинален,как и всё с этой станцией связанное.Включая "оригинальное" музыкальное наполнение, права на которое приобретены там же и на те же композиции,которые крутятся и находятся в ротации(на тех же условиях) еще как минимум на 12 ФМ-станциях Киева.Оригинальность,с позволения сказать,программ сообщающих, что "сегодня в киеве будет прохладно, так что не забудьте взять с собой плащ и зонтик...Вася, а у тебя зонтик, кстати, какого цвета? ой, марина,не спрашивай,он - га-а-а-лубой.Ой,Вась,а я предпочитаю розовый.Ну, тогда мы не подеремся...", а также, где звонит в студию девочка Алена, чтобы передать привет Васе, который сидит с нею рядом на диване и тоже слушает эту станцию, и еще привет Лесе из города Сранскомуха, где эту станцию не слушают,потому что она хоть и такая хорошая,но там не транслируется..." - тоже очень "оригинально".Наверное,на других станциях ничего подобного нет.Это - эксклюзив!...Как нет и традиционного для практически всех станций, кроме "ПЕршої програми Украинского радио" подражания ди-джеев "под россию" с легким налётом масковскости... и ЧЕТВЕРТОЕ:НАЦРАДА и КОМИТЕТ моралистов уже давно обсуждается здесь и на других форумах.О том, кто и какие решения в этих органах принимает - тоже известно.Среди моралистов,например, успешно затисались сторонники фашстских идей и организаций,мошенники из различных инвестиционных и прочих фондов,уволенные или ушедшие оттуда под звуки коррупционных сканадалов...
Алла
5486 дн. тому
qqq >> эх, да не в Европе ФМ дело по большому счету, по поводу "радио Аллы" попытался сыронизировать, а понял, что сумничал :-) Слово "эстрада" по отношению к ЭВРОПА ФМ может восприниматься только как лучшая шутка недели: там не эстрада, там современный музон, а эстрада на других станциях, которых вагон и бросать в этот вагон еще одну попсячно-эстрадную станцию да еще и взамен относительно форматной станции "радио ONE" просто приколы в чистом виде от Национального совета Украины по телевиденью и радиовещанию, если не сказать издевательство над аудиторией. Да 100 лет интересны кому-то плай-листы Европы ФМ - они не лучше и не хуже, нежели на остальных 28-ми FM-станциях Киева и не по сайту оценивают работу радиостанции, а по каким же критериям оценивают работу радиостанции?... - по запоминающимся ведущим, по ярким проектам, о которых говорят, которых ждут в эфире и если для этого понадобится поддержать даже неоднозначные ситуации как с ЕВРОПОЙ ФМ - то я за них, в любом случае! Может это позволит вместо одной комиссии по морали создать, скажем, комиссию по определению лучших в FM-пространстве, что бы не Нацсовет или непонятные эксперты давали оценку той же Европе ФМ, а мы с вами, после чего сам менеджмент станции начнет что-то менять и предпринимать, если будут понятные критерии кто на рынке лучший и кого аудитория выбирает, а на чиновниках и всяких экспертах сэкономим как за ненадобностью таковых, рассказывающих кто лучше, кто хуже, кто прав, кто виноват - вообщем, на минимизированных моделях уже давно наших горячо любимых слугах народа, там тоже, судя по всему, дело делают не те, кто понимает как его делать, а те, кого назначили :-)
Asya
5486 дн. тому
Із сайту нацради: «Діяльність Національної ради ґрунтується на принципах законності, незалежності, об'єктивності, прозорості, доступності для громадськості, врахування культурної, ідеологічної та політичної багатоманітності в суспільстві…» Культурна багатоманітність в суспільстві — це, мабуть, культурна багатоманітність саме нацради.)))
Rapota_Michael
5486 дн. тому
Український радіоринок давно у глибокій дупі. У всіх станцій одне усміхнене обличчя. Від цього нудить, уважаємиє товарісчі.
qqq
5487 дн. тому
Алле> дорогая, что вы, что вы! неужели на Европе ФМ качественная эстрада?!!! может мы в разных странах и городах её слушаем(вашу Эвропу ФМ), да только ведь никак не пойму,в чем там у вас оригинальность: те же песни, тот же набор , что и практически на всех остальных (кроме Джем ФМ и Першої програми УР)музыкальных композиций.И при чем тут "радио Алла"???(там, кстати, тоже те же песни звучат), т.е. значит почитатели качественной эстрады могут слушать таковую не только у вас... И вот еще что,Европа ФМ,ну прям (по вашим словам)такая оригинальная вся, что долгое время вещала "оригинально" параллельно "Европу плюс Москва" вместе с "Европой плюс Украина" и творчески оригинально уже не имея прав на тот бренд использовала в эфире чужие позывные и джинглы, а заодно "оригинально" крала и плей-листы.Нет, я не оправдываю НАЦРАДУ и комитет по морали, но ваши ди-джеи абсолютно ну ни как не отличаются умом. эрудицией и набором бессмысленных фраз в эфире от ди-джеев других 28 радиостанций,Те же тембры голосов, те же речевые оброты(не удивлюсь, что кто-то в свободное время "халтурит" еще на пару-тройку других радиостанций),ну и то же самое традиционное подражание "под россию" с легким налётом московскости.Имена всех радиоведущих должны быть по-российскому простыми...ах, да, еще и сайтик-копия "Европы плюс"...ну прям в "оригинальности" не откажешь...
Алла
5487 дн. тому
Да-да, родные мои, почитатели качественной эстрады, все правильно, предупреждаем и закрываем Европу ФМ, плохая станция, вредная, отвлекает людей от полезного и УНИКАЛЬНОГО продукта такого, например, как "радио Алла" - вот украинцы слушайте, там никакого вреда ни морали, ни мозгам, ни эстетическим вкусам, причем на волнах бывшей УРКАИНСКОЙ радиосети (по решению Нацсовета - "радио 5"), причем взамен станции "радио ONE" - одной с немногих, которая пыталась формат выдерживать не попсячный! Зачем вам альтернатива даже скандальная, даже если ведущий неправ, да вы что с ума сошли - немедленно закрыть таким кадрам рот, а то ведь еще кто-то ненароком задумается, а что у нас реально происходит в радиоэфире или поймет, что реально уж который год ничего примечательного не происходит для слушателей, а тем временем мы Европу ФМ переименуем в "радио Фабрика Звезд" и всяких взбалмошных ведущих просто попросим, ну, пойти куда-нибудь, так сказать, не мешать. Сколько фамилий ведущих FM-станций обычный человек может вспомнить на вскидку или каких-то проектов, даже провисевших со своей рекламой не один месяц на бордах?...Скорее вспомнит фамилии членов Нацсовета, может членов некой экспертной комиссии по морали. Когда смотрим футбол, восхищаемся игрой футболиста или действиями арбитра на поле? то-то же, сейчас заговорим суть: перегибать в эфире с лишними неоднозначными словоборотами не стоит - получи ведущий гранату, если таков факт имеет место быть и не выделывайся со словосочетанием "свобода слова", но тупые сериалы по ТВ и однообразный, причем зачастую импортируемый низкокачественный, радиоэфир точно больше оболванивают нацию, нежели эфир Европы ФМ, может по этому поводу какой-то экспертный высновок можно получить от контролеров и экспертов?...
Тори
5487 дн. тому
Ого...... невже у нацради взагалі криза в роботі... що виносять такі вибачте на слові "розумні речі" ? Можу тільки побажати працівникам радіостанції залізної витримки у розбиранні цієї ситуації.... щасти вам, хлопці!
gavropython
5487 дн. тому
За что никогда не любил журналистскую "братию" - за то, что они всегда, как сварливая стая, бегает поджав хвосты. А как дело касается кого-то лично, оставляют, как "слабое звено" в стае. Животные проще говоря. А вы тут о принципах и стандартах, да еще и менталитет подмешиваете. Стыдно.
Rudy
5487 дн. тому
Ведущему радиостанции в харизме не откажешь))) Может им закодироваться?!! Будут подпольной радиостанцией, правда "святая инквизиция" везде свои уши найдет. А по большому счету...родитель индивид уже взрослый, хочет слушает, что слуху приятно, не хочет, гуляет дальше по просторам независимого радиоэфира. А детям... - детей займите утренней гимнастикой, если батя яишницу съесть не может без "ежедневных пробежек" с Європа FM. Неприученным к стёбу вообще не рекомендуется слушать live в етері (!) - они от этого хиреют! Слушайте аудиокниги и наслаждайтесь отборным диалектом в обработке классиков, - это всем одинаково полезно, отвлекает от самокопания и неприязни к "взрослым индиго" :)
Влад
5487 дн. тому
О, це яскравий хахляцкій радійний менталітет. Пресують тебе, а ти, замість відповідати за суттю, починаєш неодноразово згадувати, які ж всі твої колеги з інших станцій тупі і бездарні...ти ба, всі не в ногу, а один поручік - в ногу. А для усування несподіваних ситуацій типу матюків в усьому світі застосовують ділей. Ну, а ми ж - це не всі...
bbc
5487 дн. тому
То Вы Олександре палили Верку, а тепер спалять Вас, як Джордано Бруно ! Карма мабудь! В нашому суспільстві де мораль являеться товаром - другого і не чекати !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду