«Главная какашка» каналу Ахметова. Огляд політичних відеоблогів за 23–29 березня 2020 року

«Главная какашка» каналу Ахметова. Огляд політичних відеоблогів за 23–29 березня 2020 року

31 Березня 2020
3064
31 Березня 2020
10:30

«Главная какашка» каналу Ахметова. Огляд політичних відеоблогів за 23–29 березня 2020 року

3064
Зеленський ігнорує «русскоязычных избирателей», Кисельов хвалить українців за дотримання карантинних обмежень, а подружжя Шаріїв в унісон критикує новий проєкт Соколової.
«Главная какашка» каналу Ахметова. Огляд політичних відеоблогів за 23–29 березня 2020 року
«Главная какашка» каналу Ахметова. Огляд політичних відеоблогів за 23–29 березня 2020 року

З відео українських політичних блогерів цього тижня, зокрема, можна було дізнатися: як рятує Україну від пандемії Петро Порошенко; чому співачка Maruv незаслужено обматюкала працівників українського консульства в Росії; навіщо Рінат Ахметов за допомогою підконтрольних ЗМІ «продолжает разжигать».

Карантин розбрату та піару

Всеукраїнський карантин триває, а відтак дає й підґрунтя для нових відеоблогів. В опозиційному секторі бачення ситуації просте: в Україні що не день, то зрада. Зокрема, нардеп від «Євросолідарності», а тепер ще й блогер Олексій Гончаренко, схоже, хоче забрати собі лаври «викривача» влади Андрія Карпова. Мало не щодня на каналі нардепа з’являються нові відео, покликані довести: Зеленський для нашої держави — страшніший за всі віруси й кризи світу.

Найпопулярніший на тижні ролик має промовисту назву «Гончаренко жжет напалмом: Володя, тебе когда-то придется постоять в такой же очереди на границе», де блогер згадує про намагання гурту українців повернутися додому з Польщі в останній день перед закриттям кордону. «Такого бардака я не видел никогда в жизни… Почему ты, Зеленский, не встречал людей на границе с Европой?» — піддавав жару Гончаренко, показово співчуваючи громадянам України.

Те, як українська влада реагує на виклики пандемії, звісно, злагодженими діями не назвеш. Проте, й бажання заробітчан повернутися додому в останній момент, через тисняву ігноруючи елементарні заходи безпеки, Гончаренка чомусь не хвилює. Бо навіщо розбиратися в ситуації, коли є «вічно винний» Зеленський.

Сам Андрій Карпов (Полтава) в цей час бив в інші больові точки влади. Блогер згадав про VIP-палати, які начебто призначалися для можновладців, які втраплять з коронавірусом до столичних лікарень. І хоча представники київської влади, яким і дісталося через це найбільше, й говорили, що практика спецпалат для перших осіб держави існує давно, а Зеленський, бажаючи загасити багаття скандалу, навіть розпорядився документи стосовно палат для важливих людей скасувати, блогера-симпатика Порошенка це не зупинило у прагненні поглузувати з чинної влади. Тематичний ролик Карпов, окрім закидів стосовно VIP-палат, присмачив «вінегретом» з усіх претензій, що можна було пред’явити можновладцям за останні тижні. Тут і призначення, мовляв, «кишенькового» генпрокурора Венедиктової, яка «переслідувала п’ятого президента», і про створення у Мінську консультативної ради з «представниками ОРДЛО» (байдуже, що новину двотижневої давнини уздовж і впоперек обговорили вже навіть ліниві). Ну а на десерт представник «Євросолідарності» показав, як же треба правильно боротися з пандемією. На прикладі роботи Фонду Петра Порошенка.

Говорили про covid-19 і менш радикальні блогери. Наприклад, Євгеній Кисельов, який зненацька хвалив українців, зокрема мешканців столиці, за дотримання карантинних умов та заходів особистої безпеки. Не відомо, де саме бачив таку дисципліну журналіст, адже МВС інша інформація. Проте блогер поділяє песимізм науковців: в Україні коронавірусом, певен Кисельов, можуть перехворіти до 22 мільйонів громадян.

А от Олеся Медведєва зі «Страни.ua» побачила у карантині… вигоди для російської мови в Україні. Через зняття окремих мовних квот у межах боротьби з пандемією, про які днями писав нардеп з «Євросолідарності» Микола Княжицький. «Да это фактически отмена украинизации на телевидении!» — з вогником в очах розповідає проросійська блогерка. Додаючи, що «медийщики не хотят терпеть убытки из-за языкового диктата!»

Попри те, що зі скасуванням квот не склалося, Медведєва не втрачає надії, нагадуючи Зеленському, що саме час згадати й про «русскоязычных избирателей», яких той, мовляв, ігнорує.

Maruv назавжди у Росії

Жорсткий карантин завдав клопотів українцям, які перебували за кордоном. Адже їм у терміновому режимі потрібно було повернутися додому, аби не залишитися за межами нашої держави на невизначений період. «Лиха доля» спіткала й непересічних заробітчан. Співачка Maruv, яку карантин заскочив у Москві, спершу обматюкала українське консульство в Росії за несприяння, а потім вибачилася за гарячковість. Та проукраїнську спільноту заяви любительки російських гастролей зачепили за живе. І якщо пересічні українці у соцмережах, за визначенням самої співачки, писали їй «все это говно», то блогери відреагували тематичними відео.

Сергій Стерненко «пішов своїм шляхом»: порадив Maruv залишатися там назавжди. Всіх, хто їде до Росії добровільно, блогер вважає «або ідіотами, або зрадниками».

Зреагував на скандал і спецкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк. Він, зокрема, став на захист працівників тамтешнього українського консульства. Вони, за словами Цимбалюка, «буквоеды», тобто ретельно дотримуються посадових інструкцій. А ті, хто працює у відомстві роками, можуть, на думку блогера, навіть написати книгу «Судьба человека». Проблеми ж у Maruv, певен Роман Цимбалюк, виникли через те, що та захотіла вирішити всі консульські питання раптово і швидко. Що у часи пандемії зробити доволі складно. А співачка, легковажно поставившись до процедури перетину кордону, нині намагається перекласти особисту безвідповідальність на державу.

В цей час Дмитро Гордон, який вважає себе патріотом України, продовжив традиційне заняття: викладати на власному Ютуб-каналі інтерв’ю з російськими чи проросійськими відомими людьми. Яку користь для підписників блогера несе, наприклад, інтерв’ю зі скандальним російським актором Олексієм Паніним (нарізки з матеріалу Гордон публікував і цього тижня)? Панін колись підтримував анексію Криму, хай навіть нині чомусь вирішив за те покаятися. Та не поспішаймо радіти: для російських зірок відмовлятися від своїх проукраїнських заяв — справа так само легка, як випити чаю за сніданком.

Як вам не соромно, Яніно?

Тим часом блогерка та телеведуча Яніна Соколова продовжує випуск нового проєкту «Як вам не соромно?», який викладає і на власному Ютуб-каналі. Дивляться програму, як виявилося, не лише журналісти (ось тут про проєкт писала наша колега Гала Скляревська), а й блогери. Серед них  давній «прихильник творчості» Соколової — Анатолій Шарій.

Обмінюватися «люб’язностями» двом блогерам — не вперше, нині ж Шарій вирішив розкритикувати новий проєкт Соколової, що виходить на телеканалі «Україна 24» Ріната Ахметова. Опонентці Шарій закидає чимало: і роботу на Ахметова після каналу Порошенка, і власне нахабну поведінку в етері першого випуску, де Соколова їздила до Олександрівської лікарні у Києві. Там журналістка, на думку Шарія, задля хайпу «загоняла врачей». «За это говно (програму — Авт.) должно быть стыдно одному человеку, у которого столько денег, что он мог бы что-то сделать, чтобы этот ужас на Донбассе прекратился. Но вместо этого он продолжает разжигать», — прозоро натякнув на Ахметова блогер.

Продукт Соколової так припав до душі подружжю Шаріїв, що окремий огляд програми зробила і дружина проросійського блогера. Хоча відео Ольга Шарій присвятила каналу «Україна 24» загалом. Медіа блогерка порівнює з «дискотекой 80-х», куди запросили «выброшенных за борт… порванных, никому не интересных» ведучих, «проституток и… собак Рината Ахметова». Яніну ж Соколову Ольга Шарій вважає «главной какашкой этого телеканала». При цьому уривки з проєкту Соколової, які дружина Анатолія Шарія використовує у блозі — ті ж самі, що вставив у власний ролик і її чоловік. Та й головна мета відео від Ольги Шарій схожа з висновками «другої половинки»: «порохоботи», мовляв, розпалюють на «Україні 24» призабуту нині «риторику війни», вигідну лише попереднику Зеленського та його політсилі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3064
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Карпо
1458 дн. тому
Авторе! Маєш шанс отримати 1000 євро від Шаріїв! хоч один проросійський від них матеріал в студію!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду