Чемпіони світу з ватності. Огляд політичних відеоблогів за 4—10 травня 2020 року

Чемпіони світу з ватності. Огляд політичних відеоблогів за 4—10 травня 2020 року

13 Травня 2020
6953
13 Травня 2020
13:00

Чемпіони світу з ватності. Огляд політичних відеоблогів за 4—10 травня 2020 року

6953
Гончаренко проти «русского мира», Шарій обзиває Зеленського словом на букву «г», Залмаєв і Березовець розвінчують російські фейки.
Чемпіони світу з ватності. Огляд політичних відеоблогів за 4—10 травня 2020 року
Чемпіони світу з ватності. Огляд політичних відеоблогів за 4—10 травня 2020 року

Через затяжний карантин природа настільки очистилася, що у блогосферу повернувся навіть Володимир Зеленський. У сенсі, що згадки про нього та інші політичні події тижня значно переважали розмови про вірус та пандемію. Конкурентами президенту за частотою згадок стали лише пропагандисти «єдиного народу» — боксери Олександр Усик та Василь Ломаченко.

В полку критиків Зеленського прибуває

Володимир Зеленський, певно, звик до щоденної критики з боку опозиційних блогерів. Тож здивувати працівників Офісу президента черговим відео Олексія Гончаренка чи Андрія Карпова навряд чи вдасться. Проте сумнівні кадрова, комунікаційна та інші політики глави держави додають йому ненависників і з боку тих, хто ще донедавна був його прихильником.

Серед них і подружжя Шаріїв. На тижні критикували Зеленського як Анатолій, так і Ольга. Більш хайповий Анатолій набрав понад 700 тисяч переглядів на ролику з промовистою назвою «Зе Г*ндон. Теперь официально?». У відео Шарій каже, що влада Зеленського взагалі не контролює ситуацію в країні, і проти неї бунтують навіть міські голови. А прихильники попередньої влади, мовляв, і взагалі не соромляться називати президента Гандоном (немовби порівнюючи з французьким письменником-фантастом), за що практично не несуть покарання. Висновки блогера: якщо президент не може «поставить в стойло» активістів та представників опозиційних ЗМІ, значить, влада абсолютно безвольна і рухається у бік політичного краху. Як бути за таких висновків зі свободою слова, прихильником якої начебто є Шарій, блогер не пояснює.

У відео Ольги йшлося про слова очільника Офісу президента Андрія Єрмака під час онлайн-дискусії «Пандемія, реформа, війна і мир: погляд з Українського Білого Дому», організованої Atlantic Council. Він, зокрема, розповідав про громадську раду при антикорупційних органах, до якої мають увійти «справжні герої війни на Донбасі, активісти, авторитетні люди, які є совістю нашої нації», щоби надалі контролювати хід резонансних справ на кшталт тієї, яку Державне бюро розслідувань завела проти політикині Тетяни Чорновол. Заява, до слова, спровокувала резонанс серед західних політиків, які ідею сприйняли прохолодно.

Ольга Шарій слова Єрмака тут же «перекладає народною мовою»: ветерани, активісти та інші, мовляв, нероби будуть на власний розсуд вирішувати, кого карати, а кого ні. А раптом, бідкається дружина Шарія, в ту раду ввійде Сергій Стерненко? До того ж, ситуація, на думку блогерки, свідчить, що Зеленський від справ відсторонився, віддавши кермо сумнівним «активістам».

Усик та Ломаченко — герої пропагандистських фільмів та сторінок «Миротворця»

«Русского мира» в Україні забагато не буває. Схоже, за таким принципом діяли олімпійські чемпіони з боксу та давні друзі Олександр Усик та Василь Ломаченко. Титуловані спортсмени знялися у «скрєпному» російському фільмі про «один народ», де «братнє» слово також мали представники церкви Московського патріархату.

Ідеї боксерів про спорідненість українського та російського народів очікувано розкололи глядачів на різні табори. Росіянам відео «зайшло», а от патріотично налаштовані українці забили на сполох. Спортсменів навіть внесли до бази даних сайту «Миротворець», де назвали «слабкими істотами, які легко стали інструментом російської пропаганди».

Коментував дії давніх своїх «улюбленців» одеський активіст Сергій Стерненко. Усика та Ломаченка блогер вважає «чемпіонами світу з ватності». Держава ж, певен блогер, толерує людей, які діють проти її інтересів. А винна в тому, мовляв, недолуга політика владної верхівки. За протилежних прикладів – схожа з Шаріями риторикаJ.

А що там у проросійському пулі блогерів? Відповідає обличчя «Страни.ua» Олеся Медведєва. У відео до теми авторка відзначає, що на олімпійських чемпіонів «снова обиделись националисты, порохоботы и радикалы». Але, певна Медвєдєва, боксерам на критику у мережі «глубоко по…».

Та чи не найлицемірнішою реакцією тижня на дії «друзів Росії» стало відео від нардепа з «Європейської солідарності» Олексія Гончаренка. Як і решту своїх роликів, нинішній відеоряд блогер теж назвав гучно: «Гончаренко ПОСТАВИЛ НА МЕСТО Усика и Ломаченко / Ваши братья убивают наших детей». У відео нардеп мовив про те, що боксери стали жертвами пропаганди та вперто не помічають, як путінська Росія вбиває українців. При чому, такі ж слова, переконує глядачів Олексій Гончаренко, можна було почути і напередодні президентських виборів від прихильників Зеленського, які винуватили Порошенка у небажанні закінчити бойові дії на Сході України. Та у війні, мовляв, винен лише Путін, який і далі нищить Україну.

Без сумніву, тези, озвучені блогером — логічні і доречні. Та тільки з уст Гончаренка, який ще кілька років тому був одним зі стовпів «русского мира» в Одесі (яку вважав «центром Новороссии») і боровся проти «насильственной украинизации миллионов людей», нинішні патріотичні заяви звучать нещиро і награно.

Мокрик шукає логіку у діях президента, Скрипін — регіональних представників власної мережі

Журналіст Данило Мокрик тим часом склав топ-5 кримінальних справ, у які «вписався» особисто Володимир Зеленський. «Як тільки Зеленський вписується у якусь карну справу — бути х**ні», — певен блогер. На доказ наводить справи, яким втручання глави держави пішло на шкоду. Серед них, зокрема, справа екснардепа Сергія Пашинського, вбивство поліцейськими п’ятирічного хлопчика на Київщині, записи наради колишнього прем’єра Гончарука, справа херсонської активістки Катерини Гандзюк та вбивство журналіста Павла Шеремета. Всі вони, мовляв, попри втручання президента, не те, що не стали розслідуватися швидко, а остаточно застопорились.

Тим часом журналіст та телеведучий Роман Скрипін відволікся від критики чинної влади на оголошення про те, що хоче створити регіональну мережу журналістів. При цьому медійник закликав колег не питати його зі старту, скільки той платитиме за роботу. Адже співпрацю пропонує безкоштовну. Що в часи глобальної світової кризи звучить не надто привабливо для потенційних охочих.

Без Росії неї ніяк

Не обходиться в українській блогосфері і без новин, так чи інакше пов’язаних з Росією. І мова не лише про бажання окремих українців типу Ломаченка «миритися з братами». Навіть блогери, які позиціонують себе проукраїнськи, не можуть припинити говорити про справи північного сусіда.

Хоча причини у кожного — різні. Дмитро Гордон, схоже, часто згадує про Росію заради банального хайпу. Доказ тому — нарізка з інтерв’ю телеведучого різних часів під назвою «Гости Гордона о Путине», яка з моменту публікації 4 травня набрала понад 850 тисяч переглядів. У відео монтажери Гордона вмістили різноманіття цитат про російського диктатора, не погидувавши вставляти навіть тези від путінських співців типу колишнього прем’єра Росії Віктора Черномирдіна, актора Сергія Безрукова чи соліста улюбленого музичного колективу президента Росії — гурту «Любэ» Миколи Расторгуєва.

Згадували про Росію й телеведучі Прямого каналу, політкоментатори Тарас Березовець та Пітер Залмаєв. Тільки черговий випуск «Карантинных хроник» мав більш просвітницьку місію: блогери говорили про фейки, що їх тиражує російська пропаганда. За майже півгодини етеру автори, зокрема, розібрали, де у Росії готують фейкометів та як розпізнати новинний вкид. Одним словом, і про Росію можна говорити пізнавально. Якщо мати таку мету.

А от мета ютуб-каналу «Спілка блогерів України», де головним спікером є проросійський блогер з Івано-Франківська Руслан Коцаба — нести в українське русло теплі хвилі «русского мира», спілкуючись із діячами, що такий світогляд популяризують. От і нині найпопулярнішим на каналі відео стало спілкування Коцаби з кримським блогером, який публікується під ніком «Тамір Шейх». Говорили, зокрема, про перспективи співпраці між окупованим Кримом та Україною. У відновлення подачі води Кримським каналом Тамір Шейх не вірить. Адже в Україні, мовляв, і досі є «нацисти», які диктують правила гри. Хоч нині вони, на думку співрозмовників, і принишкли, а для Зеленського зараз, на думку Коцаби, «настають темні часи».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6953
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду