Що Шарій надув у голову Усику? Огляд політичних відеоблогів за 6–12 квітня 2020 року

Що Шарій надув у голову Усику? Огляд політичних відеоблогів за 6–12 квітня 2020 року

15 Квітня 2020
3806
15 Квітня 2020
10:30

Що Шарій надув у голову Усику? Огляд політичних відеоблогів за 6–12 квітня 2020 року

3806
Медведєва викриває «освітні експерименти соросят», Залмаєв та Березовець говорять те ж, що й на Прямому, тільки з матюками, а Черновецький прямо винуватить Литвина у вбивстві Гонгадзе.
Що Шарій надув у голову Усику? Огляд політичних відеоблогів за 6–12 квітня 2020 року
Що Шарій надув у голову Усику? Огляд політичних відеоблогів за 6–12 квітня 2020 року

Карантин змушує братися до блогерства не лише телевізійників, а й призабутих політичних діячів. У ютубери подався навіть колишній міський голова Києва Леонід Черновецький. Який узявся «виводити на чисту воду» представників колишньої політичної еліти, до якої сам тривалий час і належав.

Якби ви вчились так, як треба

Телевізійні уроки для школярів стали просто-таки хітом карантину. Адже онлайн-заняття за тиждень встигли стати приводом для цілого виру скандалів. До старту освітньої кампанії, нагадаємо, народні депутати й освітяни, представники громадських організацій забили на сполох через те, що частина уроків ітиме на каналах Віктора Медведчука. Не вгамувалися пристрасті і зі стартом проєкту. Ярослав Зубченко відчув в окремих телеуроках присмак проросійської пропаганди. А парламентарка від «Євросолідарності» Ірина Геращенко навіть запропонувала долучити до викладання своїх однопартійців Андрія Парубія, Володимира В’ятровича та Олексія Гончаренка.

Блогери теж не оминули цієї теми. Анатолій Шарій спершу став на захист учителів, які припускалися помилок у телевізійних уроках, адже «это обычные учителя, и у них может быть волнение». Але далі, аналізуючи уроки історії (а які ж іще? — Авт.), блогер доходить висновку, що навчання нагадує йому радянську школу, яку він відвідував у дитинстві. Адже і там, і там, мовляв, — пропаганда. Тільки на зміну радянській прийшла українська.

Схожу риторику провадить і блогерка зі «Страни.ua» Олеся Медведєва. Бо ж, побіжно зваживши на помилки на уроках математики, для розширеного аналізу медійниця обрала (хто б міг подумати? — Авт.) той же урок історії, який подивився й Шарій. Вчителька просто маніпулює дітьми, певна Медвєдєва, а з поданого нею матеріалу «видна обычная пропаганда в стиле Вятровича».

Потому блогерка «викрила» і фонд Сороса, начебто причетний до фінансування проєкту (насправді ні, не причетний! – Авт.). Адже «большим людям» із-за кордону, переконана Олеся Медвєдєва, «не нужны… образованные, здравомыслящие люди». Бо ж завдання «соросівців», мовляв, підготувати в Україні кадри для виконання власних забаганок, а не займатися освітою дітлахів.

Карантин, карантин. Нас багато — він один

Звісно, згадували блогери і про сам загальнодержавний карантин, умови якого пожорсткішали із 6 квітня. Тривала самоізоляція змусила ведучих токшоу The Week на Прямому — політкоментаторів Тараса Березовця та Пітера Залмаєва — запустити ютуб-проєкт «Карантинные хроники». Де до них долучився російський опозиціонер Дмитро Некрасов.

Перший випуск, який тривав годину, вийшов «про все і ні про що», з використанням гострого слівця. Коментатори спочатку обговорили поточну світову ситуацію з Covid-19, а далі перейшли й до карантину в Україні. Працівники каналу, прихильного до Порошенка, очікувано побудували випуск на критиці нинішньої влади. А для надання проєкту іронічного забарвлення поставили на столі рулони туалетного паперу та інші символи карантинної паніки. Поки що нічого ексклюзивного порівняно з іншими блогерами творці «Карантинних хронік» глядачеві не запропонували. І проєкт дуже нагадує критичні «Итоги» Євгенія Кисельова. Чекаємо наступних випусків – можливо, там з’явиться щось цікавіше.

Влада не може дати раду поширенню коронавірусу, а навколо — брехня і зрада. Це вже тези з чергового відео від блогерки й телеведучої Яніни Соколової. А обговорювала вона ситуацію з очільником антикоронавірусного штабу Дніпра, керівником апарату Дніпропетровської ОДА часів Ігоря Коломойського — Геннадієм Корбаном. На думку колишнього друга Коломойського, те, що про боротьбу з вірусом мовлять по телебаченню, — «абсолютная ложь», адже анонсовані президентом медичні засоби до Дніпра, мовляв, не доїжджають. А все необхідне в часи пандемії забезпечують лише бізнесмени й волонтери.

Тим часом Денис Казанський пройшовся по українських політиках, які активно піаряться на допомозі в боротьбі з коронавірусом. Під приціл блогера потрапили члени «Опозиційної платформи — За життя». «Украли миллион, помогли на тысячу. Бойко и Королевская держат нас за идиотов», — красномовно назвав відео Казанський. Політиків блогер вважає учасниками «фестиваля самого дешевого популизма и пиара на болезни». Як приклад наводить візит Наталії Королевської до Слов’янська, де вона роздавала захисні засоби, які, як виявилося згодом, були занадто низької якості, щоб убезпечити носіїв від ураження вірусом.

Юрій Бойко, як і його колега по фракції, привіз до лікарні Рубіжного на Луганщині чимало медзасобів, маркованих символікою його благодійного фонду. Як і Королевська, Бойко, на думку блогера, свого часу «кидав» Україну на мільйони гривень, а нині піариться на допомозі в кількадесят тисяч. До того ж, апарати штучної вентиляції легень, також привезені політиком, виявилися вживаними. «Эти проходимцы являются ворами, и уж никак не меценатами», — резюмує Денис Казанський.

Портнов, кузня Порошенка та черговий промінець «русского міра» від Усика

А от блогер та журналіст Данило Мокрик узявся аналізувати, а що ж відбувається в офісі генерального прокурора із приходом туди Ірини Венедиктової. Проте перед основною темою Мокрик відреагував на нещодавні вислови боксера Олександра Усика, який укотре критично висловився на адресу декомунізації та закликав повіситися всіх прихильників реформи. «В нього у голові — воздух, надутий Анатолієм Шарієм», — коментує ситуацію телевізійник, пригадуючи взаємні симпатії боксера та блогера.

Екссоратника Януковича Андрія Портнова Мокрик згадав у контексті нещодавнього інтерв’ю останнього телеканалу «Україна 24». Там Портнов критикує нову очільницю Генпрокуратури, хоча сама Ірина Венедиктова свого часу схвально висловлювалася про соратника Януковича як про потужного лідера думок. Портнову, виходячи з його інтерв’ю, не подобається позиція Венедиктової щодо блогера й активіста Сергія Стерненка, який два роки тому, захищаючись, убив одного з чоловіків, які на нього напали. Андрій Портнов бажає, щоби Стерненка судили за навмисне вбивство, тоді як очільниця Генпрокуратури допускає підозру активісту за вчинення вбивства під час самозахисту.

«Вони (медійні особи типу Портнова. — Авт.), коли виступають за правду і справедливість, переслідують тільки власні цілі», — завершує Данило Мокрик. А власне Портнов, на думку блогера, медійно тисне на генпрокурорку, бажаючи добитися особистих вигод.

А що в цей час робив сам Андрій Портнов? Політичний діяч нині займався однією з улюблених (крім переслідувань учасників Революції гідності) справ: «розслідуваннями» проти Петра Порошенка. Саме команда Портнова, каже він, у суді домоглася замороження «крупнейшего актива Порошенка» — «Кузні на Рибальському». Через це підприємство п’ятий президент, за словами Портнова, «отмывал свои преступные доходы». Також блогер закликає долучатися до повернення у країну «украденных у нее доходов» представників влади.

Не бездіяв на тижні і згаданий у цьому розділі Сергій Стерненко. Блогер, звісно ж, не пройшов повз антидекомунізаційні вислови боксера Олександра Усика. «Жахливо, якщо його дивляться діти, які ще не мають власного критичного мислення. І вважають, що так і повинно бути», — бідкається блогер. Додаючи, що «з такою кількістю вати в кадрі (а брала в боксера інтерв’ю відома захисниця ідей «русского міра», ексрегіоналка Олена Бондаренко. — Авт.) можна забезпечити медичні потреби кількох країн світу».

Як убивали Гонгадзе? Знає Леонід Черновецький

Жорсткий карантин, що змушує людей по всьому світу сидіти вдома, підштовхнув до активного блогерства навіть Леоніда Черновецького. Колишній очільник Києва, а нині грузинський мільйонер, узявся регулярно поширювати відеозаписи своїх роздумів. В одному з них політик та бізнесмен понад годину ділиться думками з приводу… вбивства Георгія Гонгадзе, що сталося 19 років тому. Журналіста Черновецький вважає «не фашистом, а патриотом», а засновану ним «Українську правду» — «хорошим изданием», яке сам регулярно читає. Причетним же до вбивства Гонгадзе напряму блогер вважає «лучшего друга Порошенко» — «мелкое ничтожество», голову Адміністрації президента часів Кучми — Володимира Литвина.

Записи ж майора Мельниченка, певен Черновецький, з’явилися саме завдяки тому, що організацією прослуховування Леоніда Кучми займався особисто голова тодішньої Адміністрації президента, «негодяй и шваль» Володимир Литвин. Який, мовляв, прагнув скинути Кучму з посади, щоб у крісло сів міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко. Останній, на думку Черновецького, й застрелився через тиск із боку Литвина.

А за «правду», яку розповідає у блозі, Черновецького, мовляв, переслідують численні боти в коментарях. Із тролями ексочільник Києва планує невдовзі судитися. Тільки поки що шукає механізм, як це зробити.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3806
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду