«Кадрова істерика Зеленського». Огляд політичних відеоблогів за 2–8 березня 2020 року

«Кадрова істерика Зеленського». Огляд політичних відеоблогів за 2–8 березня 2020 року

11 Березня 2020
2652
11 Березня 2020
11:00

«Кадрова істерика Зеленського». Огляд політичних відеоблогів за 2–8 березня 2020 року

2652
Портнов рахує гроші Вакарчука, Стерненко тестує додаток «My chort», а Кисельов дорікає порохоботам за падіння рейтингу Порошенка.
«Кадрова істерика Зеленського». Огляд політичних відеоблогів за 2–8 березня 2020 року
«Кадрова істерика Зеленського». Огляд політичних відеоблогів за 2–8 березня 2020 року

Цього тижня погляди блогерів розпорошилися в різні боки: Шарій воював проти ресурсу Work.ua, Стерненко розкритикував мобільний застосунок, який піарив особисто Арсен Аваков, а Кисельов нагадав, що, попри критику, електоральні справи в Зеленського досі йдуть непогано.

Шарій на Work.ua? Ta kamon

Поки більшість популярних українських політблогерів завмерли в очікуванні переформатування кабміну, «заняття до душі» знайшов собі Анатолій Шарій. Конфлікт між ним та адміністрацією сайту Work.ua виник після заяви представника компанії про те, що на цьому ресурсі розміщувати вакансії Партії Шарія не будуть. Співзасновник компанії Артур Міхно не хоче співпрацювати з тим, хто, мовляв, «хоче мого знищення у майбутньому».

Відмова добряче вдарила по самолюбству блогера, тож тематичне відео з’явилося дуже швидко. У ролику Шарій вказує, що на Work.ua, мовляв, не цураються розміщувати не лише вакансії компаній Ахметова чи Новинського, а й навіть пропозиції роботи в Росії чи на окупованих територіях. Інцидент же з власною політсилою Анатолій Шарій вважає бажанням представників Work.ua попіаритися за його рахунок. Та прогнозує, що ресурс люди «начнут покидать массово».

Чи стався в компанії відтік клієнтів після інциденту із Шарієм, не знаю: Артур Міхно, принаймні, про це нічого не писав. А от на корпоративній сторінці Work.ua у фейсбуку в коментарях тривають баталії прихильників та противників Шарія.

Шило на мило? Як блогери коментували відставку уряду Гончарука

У середу, 4 березня, уряд Гончарука таки відправили у відставку, призначивши майже повністю оновлений Кабмін. Реакція блогерів різних таборів переважно зводилася до висновків на кшталт «змінили шило на мило». Детально подію взялася розібрати блогерка «Страни.ua» Олеся Медведєва. На її переконання, в новому Кабміні є три групи: люди Ахметова (до яких Медведєва зараховує й ексочільника ахметовської Бурштинської ТЕС, прем’єра Дениса Шмигаля), посадовці часів Януковича та «соросята» з минулого уряду. А ще є, наголошує авторка «Страни», й «откровенные порохоботы» типу міністра Кабміну Олега Немчинова, який, мовляв, не раз поливав брудом команду Зеленського та навіть ішов на праймериз від «Європейської солідарності». Хоча, як виявилося згодом, членам монобільшості, щоби пробачити політичного опонента, іноді достатньо і простого людського вибачення.

До причин же зміни кабміну Олеся Медведєва відносить падіння рейтингу Зеленського, вихід з-під контролю Олексія Гончарука та призначення більш лояльного прем’єра, якому, мовляв, байдуже, хто при владі. А через Шмигаля, за словами блогерки, ближче до президента підкрадається й олігарх Рінат Ахметов.

Ротаціям у Кабміні присвятив свіже відео й журналіст Данило Мокрик. Вже на старті відео, знятого під стінами Верховної Ради, медійник називає парламент «обителлю українського політичного п*здєца» та «епіцентром кадрової істерики Зеленського». Президент, на думку Мокрика, провалив усі свої ключові комунікаційні кампанії, натомість вимагаючи якісної комунікації від тепер вже колишнього уряду. Дісталося від блогера й самому Шмигалю за кейс із водою до Криму. Принагідно Данило Мокрик запросив Дениса Шмигаля на інтерв’ю, аби той у спокійнішій атмосфері пояснив стратегію нового Кабміну.

Вакарчук, віддай «награбоване»

Поки блогери різного штибу видавали власні інтерпретації кабмінівських змін, один із найпомітніших «викривачів» сучасного політикуму — екссоратник Януковича Андрій Портнов — «виводив на чисту воду» лідера «Голосу» Святослава Вакарчука. «Любов» завсідника каналів Медведчука до музиканта, який вдруге став політиком, триває не перший день.

Цього разу Портнов винуватив Вакарчука в ухиленні від сплати податків. Бо навесні 2015-го, коли «Океан Ельзи» виступав у Чехії, розповідає блогер, оплату за концерт представники гурту, мовляв, провели через офшорну компанію, зареєстровану на Віргінських островах. Із продемонстрованими у відео документами Портнов пообіцяв звернутися до правоохоронців, а представників фракції «Голос» закликав, ні багато, ні мало, здати депутатські мандати. Та чи має моральне право закликати до порядності інших людина, яка погрожує прокурорам статевими актами «в тупой собачий рот» — питання відкрите.

«Навколопрокурорськими» справами на тижні займався й народний депутат-блогер Олександр Дубинський. У недавньому відео він згадав про першого заступника генпрокурора Віталія Каська, який, мовляв, збирається «обворовать аэропорт Борисполь». Такі висновки Дубінського базуються на тому, що Касько втрутився у справу щодо здачі в оренду площ в аеропорту у 2014 році. Тоді люди, наближені до Яценюка, на думку народного депутата, отримали приміщення за заниженими цінами. З цього приводу Дубінський і подав запит до ГПУ. Касько, певен блогер, відчуваючи наближення відставки, хоче продати справу. І в разі відсутності результатів Олександр Дубінський планує йти на прийом до очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, аби той дав справі раду.

Як убезпечитися від пропаганди та від втрати особистих даних?

Як завжди активними були рухи блогерів і на пропагандистському фронті. Блогер, який активною проросійської пропагандою заробляє собі на життя — Олександр Семченко — займався улюбленим «накиданням на вентилятор». Що видно вже з назв його свіжих відео: тут тобі й «Из-за Майдана Украина потеряла триллион долларов», і «Воины добра на Донбассе разбомбили гражданский микроавтобус по заказу посла Латвии» (отакої! — Авт.), і «Истерика 8 марта: Отменить! Запретить! Геть!». Виокремлювати щось із цього потоку прокремлівських нісенітниць сенсу немає. Єдине, з чим із Сенченком можна погодитися, — так це з тим, що свобода слова в Україні таки є. Тільки її — набагато більше, ніж про це на пресконференціях у Росії розповідає блогер. Інакше би словами автора давно зацікавилася Служба безпеки України.

Сергій Стерненко встиг протестувати запущений кілька років тому мобільний застосунок «My Pol», завдяки якому люди можуть оперативно викликати правоохоронців на місце події і який із трибуни ВРУ днями піарив особисто очільник МВС. Але в користувацькій угоді додатку Стерненко побачив пункт, згідно з яким розробник не несе відповідальності за несанкціонований доступ до інформації користувача.

До того ж, в угоді прописано, що розробник може з власної ініціативи змінювати умови використання програми, а також в односторонньому порядку передавати дані користувача третім особам. Тож сумнівний застосунок Сергій Стерненко вважає за потрібне перейменувати в «My chort», а краще взагалі не користуватися вкрай сумнівним програмним забезпеченням.

Кисельов і «порохоботи», які працюють на політичних опонентів

Автор «Кисельных берегов» Євгеній Кисельов цього тижня трохи відійшов від звичної для себе виваженої риторики. Бо навіть у заголовку чергових «Итогов» згадав про «порохоботов», які «роют яму своему шефу».

А йшлося у програмі про соцопитування, проведене спеціально на замовлення авторів програми дослідниками КМІС. Виборців Зеленського питали, чи шкодують ті про власний вибір. 60 % опитаних відповіли, що ні; шкодують про вибір весни-2019 26 % респондентів. Нині ж, за даними того ж таки КМІС, за чинного президента проголосували би 44,2 % опитаних громадян, тоді як Порошенко отримав би 11,6 % голосів і до другого туру виборів не вийшов би взагалі, пропустивши представника «ОПЗЖ» Юрія Бойка, який має 13,1 %.

Попри, за словами Кисельова, «ожесточенную борьбу», яку ведуть із політичними опонентами прихильники Порошенка, представники тих самих 26 %, що шкодують про голосування за Зеленського, радше віддали би свої голоси Бойку (23,6 %), Тимошенко та Смешку (по 5 %). Тоді як попередник Зеленського набрав би з цього «електорального колодязя» лише 0,8 % голосів.

«Иными словами, борьба сторонников Порошенко против Зеленского оборачивается работой на Бойко. Он — главный бенефициар того, что делают так называемые порохоботы», — підсумовує телевізійник. Хоча соціологію, наведену в черговому випуску «Итогов», у коментарях до відео нещадно розкритикували користувачі, прихильні до Порошенка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2652
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду