За Порошенка такого не було. Огляд політичних відеоблогів за 3–9 лютого 2020 року

За Порошенка такого не було. Огляд політичних відеоблогів за 3–9 лютого 2020 року

11 Лютого 2020
3760
11 Лютого 2020
17:30

За Порошенка такого не було. Огляд політичних відеоблогів за 3–9 лютого 2020 року

3760
Дубінський — порохобот, від чого «офігів» Мокрик та Гордон, який знає, хто писав Гончарука.
За Порошенка такого не було. Огляд політичних відеоблогів за 3–9 лютого 2020 року
За Порошенка такого не було. Огляд політичних відеоблогів за 3–9 лютого 2020 року

Обшуки на зміну собаці — так можна назвати хвилю блогерських обговорень цього тижня. Адже після кейсу «Брагар і собака» більшість політичних блогерів переключилися на обшуки на «1+1», висуваючи при цьому різні версії того, що відбувається й до чого це призведе.

Рябошапка дивує Мокрика (і не тільки)

На тижні у бурхливий світ українського політичного відеоблогінгу увійшов журналіст проєкту Bihus.info і колишній ведучий Суспільного Данило Мокрик. Його перший влог MokRec стосувався інтерв’ю генпрокурора Руслана Рябошапки інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна». Найбільше журналіст, за його словами, «офігів» від заяв посадовця про брак доказів у справі Павла Шеремета. Бо ж на брифінгу кількамісячної давнини той таки Рябошапка дякував правоохоронцям за «титанічну роботу». А нині, зазначає Мокрик, генпрокурор фактично визнав, що підозрювані бездоказово сидять у СІЗО.

Дивує медійника й позиція генпрокурора щодо записів прем’єра Гончарука, які, як і свого часу «плівки Мельниченка», мовляв, дискредитують Україну на міжнародній арені. Журналіст логічно наголошує: взагалі-то записи Мельниченка в першу чергу дозволили зрозуміти широкому загалу, «яким мудацтвом займався Кучма на робочому місці».

Фігурував Руслан Рябошапка і в роликах невтомного Анатолія Шарія. Тільки проросійський оглядач сфокусував свою увагу на засіданні парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності. Де, на думку блогера, народний депутат від більшості Максим Бужанський просто «заганяв» генерального прокурора, критикуючи останнього за слабку роботу.

Чому Шарій виокремив це відео, стає зрозуміло доволі швидко: левова частка запитань народного депутата так чи інакше була продиктована його поглядами. Бужанського, зокрема, цікавили справа «убийцы» Сергія Стерненка, розслідування вбивства Олеся Бузини, поховання ветерана СС «Галичина» Михайла Мулика, на яке прийшли люди в одностроях часів Другої світової. Тобто питання, які гурт проросійських політиків та блогерів любить час від часу «накинути на вентилятор».

Обшуки на «1+1» та автівки Дубінського

Наїзд на телеканал, який допоміг президенту виграти вибори, побачиш нечасто. Тож обшуки на «1+1» зацікавили чималу кількість політичних блогерів. Природно, що власне бачення ситуації довкола департаменту журналістських проєктів телеканалу виклав той, хто ще донедавна там працював і на кого в декого падає підозра у причетності до прослуховування, — Олександр Дубінський. У тематичному відео народний депутат говорив передбачувано: обшуки в «рідному» департаменті він вважає «феерией долбо**изма», а очільника Служби безпеки України Баканова називає «Иваном Дегенератьевичем». Весь цей конфлікт, певен Дубінський, — намагання перебити збір підписів народних депутатів за відставку очільника Національного антикорупційного бюро України, «корупціонера» Ситника. При цьому кумедним виглядає те, що наодний депутат, не добираючи слів на адресу голови СБУ, жодним словом не згадує його «патрона» і просто давнього друга — президента Зеленського, без узгодження з яким Баканов навряд чи пішов би на подібні кроки. І який, власне, доручив силовикам знайти тих, хто підслуховує урядовців.

Цікаво виглядають не тільки слова, але й дії Олександра Дубінського: за дивним збігом обставин (або ні?), одразу після обшуків на «1+1» народний депутат оголосив про початок аукціону з розпродажу чотирьох представницьких авто з власної колекції. І хоча сам Олександр називає торги благодійними, глядачі в коментарях запідозрили, що народний депутат може планувати втечу з країни.

Відеоблогерка «Страни.ua» Олеся Медведєва, коментуючи обшуки, переконує глядачів, що такі дії СБУ не могли пройти без відома президента. Тож, мовляв, ми бачимо чергове погіршення стосунків між Зеленським та олігархом Ігорем Коломойським — власником «1+1». Хоча Медведєва при цьому сумнівається, чи ця ворожнеча — «не показуха». До речі, про те, що на «показуху» дуже схоже, писав  Ярослав Зубченко, коментуючи перший ефір токшоу «Право на владу» в новому сезоні. Там запопадливо виставили «хейтерами» всіх, кто критикує нинішнього президента.

Не змовчав і журналіст та блогер Роман Скрипін. Коментуючи ситуацію, він «зайшов здалека»: згадав, що Олександр Дубінський начебто не раз пропонував героям «розслідувань» програми «Гроші» чи «Українські сенсації» заплатити за невихід в ефір того чи іншого матеріалу. Тому обшуки на «Плюсах», певен Скрипін, точно не можна вважати наступом на свободу слова.

А от Сергій Стерненко про дії СБУ на «1+1» говорить так: «За логікою Дубінського (який говорив про відволікання уваги від боротьби з очільником НАБУ Ситником. — Авт.), навіть якщо завтра у нього знайдуть кокаїн, він скаже, що це йому підкинули, щоб відволікти нас від чергового збору підписів». А ще блогер пригадує, як до депутатства Дубінський називав усіх, хто критикує команду Зеленського, порохоботами. А нині й сам громить людей президента, наче, за його ж логікою, завзятий порохобот. І при цьому, зауважує Стерненко, народний депутат і досі залишається у складі фракції політичної сили, яку нещадно критикує.

Висловився по темі обшуків на «Плюсах» і телеведучий та блогер Дмитро Гордон. Цього разу медійник був як ніколи категоричним: за його словами, про те, хто писав прем’єра Гончарука, «знал и президент, и я, и многие люди», а власне обшуки на телеканалі — ніщо інше, як «желание президента показать, что перед законом все равны».

Відеоблогер Андрій Карпов (Полтава) певен, що візит представників СБУ на «1+1» — це своєрідна «прелюдія» перед обшуками «опозиційних каналів» на кшталт Прямого, «Еспресо», 5-го та інших. Він додає, що нічого подібного, звісно ж, не було за Петра Порошенка. Це відео в контексті інших влогів Карпова стало для нього ледь не революційним: Андрій Полтава майже не критикував персонально Зеленського і не сказав на його адресу  жодного образливого слова.

Земля, бійки та привид Коломойського

Чергове «гаряче» засідання парламенту, де намагалися розглянути законопроєкт про ринок землі у другому читанні, не залишилося без уваги як ЗМІ, так і політичних блогерів. Коментувала засідання, зокрема, Олеся Медведєва. На її думку, новий закон про ринок землі залишає чимало лазівок для махінацій, проте серед лобістів законопроєкту — і сам президент Зеленський.

Згадав про продаж землі і Андрій Полтава. Карпов, як прихильник ідей «Європейської солідарності» та незмінний фанат її лідера, очікувано вважає, що закон у разі прийняття дозволить олігархам «дерибанити» землю (з-поміж яких блогер в першу чергу згадав Ігоря Коломойського).

Хвилюючий «Оскар» та чергова активність захисників «русского міра»

Хто про що, а от телеведучого Євгенія Кисельова на момент запису чергових «Итогов», за його словами, найбільше хвилювала… церемонія вручення «Оскара», що відбулася в ніч проти 10 лютого за київським часом (як згодом виявилося, хвилювався телевізійник не дарма. — Авт.). Серед власних фаворитів Кисельов виокремив фільм «1917» (який, зрештою, став мало не найбільшим невдахою цьогорічної церемонії), «Ірландця», «Джокера». Згадав блогер і про тих, хто, власне, і став найбільшим тріумфатором ночі — південнокорейський фільм «Паразити», який, на його думку, «может преподнести сюрприз». 

Ну а спецкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк вкотре моніторив ситуацію в цій країні і робив невтішні висновки про політику Кремля щодо України та світу. Зокрема, коментуючи вислови наближених до російської влади діячів, на кшталт політолога Олексія Чеснокова чи письменника-прихильника «ЛДНР» Захара Прилєпіна, Цимбалюк констатує: росіяни навіть не думають випускати українців зі своїх обіймів. Натомість і надалі ставлять Україні діагнози та пропонують власні методи лікування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3760
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду