Шарій дякує Щуру. Огляд політичних відеоблогів за 10–16 лютого 2020 року

Шарій дякує Щуру. Огляд політичних відеоблогів за 10–16 лютого 2020 року

20 Лютого 2020
3210
20 Лютого 2020
17:30

Шарій дякує Щуру. Огляд політичних відеоблогів за 10–16 лютого 2020 року

3210
Дубінський стурбований німцями в «Укрзалізниці», Богдан «устал от госслужбы» та за що Росія буде «пинать ногами» Україну.
Шарій дякує Щуру. Огляд політичних відеоблогів за 10–16 лютого 2020 року
Шарій дякує Щуру. Огляд політичних відеоблогів за 10–16 лютого 2020 року

Єрмак замість Богдана: позитив чи капітуляція? Саме над цією темою на тижні найбільше «ламали списи» українські політичні блогери. Тоді як заочне протистояння Майкла Щура та Анатолія Шарія закінчилося перемогою першого.

Ще трохи Дубінського

На старті тижня блогери все ще рефлексували на обшуки на «1+1», що стали наслідком завдання президента Володимира Зеленського силовикам знайти людей, які прослуховували учасників наради із прем’єром Олексієм Гончаруком.

Відреагував на тему «Плюсів» і журналіст Bihus.info та віднедавна блогер Данило Мокрик. Цього разу він, за його словами, просто «ох**в» від того, що відбувається. Блогер дивується, чому експродюсер «Українських сенсацій», народний депутат Олександр Дубінський, коментуючи обшуки в департаменті, де колись працював, ганить лише очільника Служби безпеки України Івана Баканова. При цьому про його шефа Зеленського — ні пари з вуст. Висміює Мокрик і те, що до теми обшуків «1+1» з боку СБУ Олександр Дубінський прив’язав  так званих соросят.

Сам же Дубінський на тижні продовжив гнути лінію «чесний нардеп проти соросят та нероб у владі». А у щільному потоці критики монобільшості виділив окреме місце співпраці «Укрзалізниці» з німецькими колегами з Deutsche Bahn. Тематичне відео блогер «без прикрас» назвав «Как Гончарук Укрзализныцю немцам на 10 лет в рабство отдал». У ньому Дубінський назвав членів Кабміну «преступниками у власти», які, мовляв, передали німцям стратегічне підприємство на умовах, вигідних зарубіжним партнерам і кабальних для української сторони.

При цьому після перегляду відео до народного депутата / блогера залишаються давні питання: чому нищівної критики зазнають члени та очільник уряду, але при цьому жодного кривого слова нема на адресу президента, який нещодавно дав Кабміну Гончарука другий шанс? І чому Олександр Дубінський, відверто зневажаючи урядовців та багатьох представників монобільшості, не виходить із критикованої ним фракції?

Єрмак змінює Богдана: капітуляція чи крок до миру?

Дуже обговорюваною на тижні темою очікувано стала заміна в Офісі президента, де Андрія Богдана змінив Андрій Єрмак. Про це висловилися й відомі журналісти, і популярні блогери.

Серед останніх і активний у ютубі Роман Скрипін. Вочевидь, для економії часу блогер перейшов на формат «а-ля Яніна Соколова»: порцію власних «монологів пінгвіна» (а саме так Роман назвав нову рубрику) Скрипін, як і Соколова, записує просто за кермом авто. Що ж до заміни Богдана Єрмаком, то тут блогер вважає, що «поміняли шило на мило». Вколов Скрипін і колег по цеху, які кинулися роздавати «експертні» коментарі по темі. «Удавана гра в шахи, якщо ви навіть не знаєте правил — це маячня», — дорікнув колегам журналіст.

Власну порцію аналітики видала глядачам і блогерка «Страни.ua» Олеся Медведєва. «Человек устал от госслужбы», — коментувала дивну поведінку екскерівника ОП Андрія Богдана медійниця. При цьому Богдан, на думку Медвєдєвої, «решал широкий спектр вопросов»: лобіював, мовляв, вигідні зарубіжним партнерам закони типу відкриття ринку сільськогосподарської землі, захищав генпрокурора Рябошапку та комунікував із «соросятами» (куди ж без них? — Авт.).

Андрій Єрмак, певна блогерка, такий об’єм роботи не потягне. Проте, вважає авторка, новий очільник Офісу президента буде ефективним перемовником як із Москвою, так і з Вашингтоном. Можливо, припускає Медведєва, Єрмак зможе вивести із «глухого кута» стосунки між Україною й Росією в питанні війни на Донбасі. Вони, за висновками проросійської блогерки, погіршилися саме через невиконання міжнародних угод із боку нашої держави.

Свій погляд на кадрову перестановку озвучили і в пропорошенківському сегменті блогосфери. Чи не найактивніший критик чинної влади та президента Зеленського зокрема — блогер Андрій Карпов (Полтава) — назвав звільнення Богдана «розлученням тижня». На думку Полтави, таким чином «прибирають у тінь фігурантів записів з кабінету голови ДБР». Бо ж, прибравши Трубу та Богдана, вважає блогер, «готують до виходу» і прем’єра Гончарука. Карпов каже, що Андрій Єрмак виступає за перемовини з Росією, а отже штовхає Україну в бік капітуляції.

Говорив про Єрмака і журналіст Євгеній Кисельов в «Итогах» на ютуб-каналі «Кисельные берега». Згадуючи власне інтерв’ю з тоді ще помічником президента для каналу «Україна 24», Кисельов, зокрема, відзначив відкритість нового голови ОП. Який, мовляв, спілкування зі ЗМІ не уникає, адже сам попрохав зустрітися наступного дня, не маючи змоги провести бесіду в запланований час — у неділю, 9 лютого.

За словами Євгенія Кисельова, під час бесіди Андрій Єрмак також «был предельно корректен в оценке деятельности предшественника». Що ж до самого Богдана, то президент Зеленський, вважає блогер, просто «устал» від епатажної поведінки колишнього глави ОП, призначивши на посаду «комфортнішого» Єрмака.

Щур проти Шарія: говорили обидва, але є одне «але»

Запам’ятався тиждень і неочікуваним блогерським протистоянням ведучого «Телебачення Торонто» Майкла Щура та популярного блогера Анатолія Шарія. Все почалося зі спецвипуску шоу «#@)₴?$0», в якому герой Романа Вінтоніва назвав опонента проросійським блогером та навів кілька прикладів, чому це справді так.

Шарій із відповіддю не забарився, вкотре назвавши своїх противників «упоротым меньшинством», яке, мовляв, не знає, як би ще прив’язати його до Росії. Блогер навіть подякував Щуру та іншим медійникам, які критикують діяльність Шарія, за те, що завдяки випадам у його бік зростає його персональна глядацька авдиторія.

Втім, у цьому блогерському двобої перемогу можна присудити Майклу Щуру. Бо ж, критикуючи Шарія, той пригадував йому цілком реальні вчинки. Наприклад, відбілювання іміджу проросійського пропагандиста Ґрема Філліпса чи заперечення факту збиття російського безпілотника. Тоді як у відео Шарія були лише загальні відмовки типу «меньшинство уже не знает, к чему придраться». Тож чекаємо на продовження двобою.

Тим часом не дрімали й інші противники Анатолія Шарія. Його давній опонент — активіст Сергій Стерненко — займався своєю улюбленою справою: шукав докази колабораціонізму Шарія та його команди із представниками Росії. У таких діях Стерненко звинувачує, зокрема, представницю «Партії Шарія» та його інтернет-видання Антоніну Бєлоглазову. Дівчина, мовляв, є членкинею так званого «Национально-освободительного движения» — організації, що активно підтримує політику Путіна й терористів на Донбасі. А у 2016 році Бєлоглазова взагалі відзначала річницю «приєднання» Криму до Росії, всіляко схвалюючи анексію. І хоча потім вона й публікувала відео, де вдавала каяття, на думку Стерненка, ті слова соратниці Шарія були не щирими, а лишень бажанням замилити очі. Тож Антоніною має зайнятися СБУ.

Закриття ATR та привид Януковича

Інші ж представники української блогосфери тим часом відреагували на можливе закриття кримськотатарського телеканалу ATR через брак фінансування. Коментувала тему, зокрема, й блогерка та ведуча 5 каналу Яніна Соколова. Робила вона це просто у студії ATR разом з актором та режисером Ахтемом Сеітаблаєвим та заступником гендиректора каналу Айдером Муждабаєвим. «Закриття ATR — це фактично зрада Криму», — вважає Соколова. Журналістка називає канал «єдиним мостом правди» для мешканців окупованого півострову, а президенту нагадує, що його може спіткати доля вигнанця Віктора Януковича.

Помилкою називає можливе закриття ATR і спецкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк. Блогер вважає дії довкола каналу елементом руху України до миру з Росією на умовах останньої. Та російський менталітет, певен Цимбалюк, заточений на те, щоби кожного, хто почне «прогибаться и сюсюкать, пинать ногами».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3210
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду