Наталя Мосейчук та Дмитро Гордон зробили мільйонні інтерв’ю з конспірологом, який вірить у змову кельтів та євреїв і що Україною керує Ватикан

Наталя Мосейчук та Дмитро Гордон зробили мільйонні інтерв’ю з конспірологом, який вірить у змову кельтів та євреїв і що Україною керує Ватикан

3 Жовтня 2023
4348
3 Жовтня 2023
10:51

Наталя Мосейчук та Дмитро Гордон зробили мільйонні інтерв’ю з конспірологом, який вірить у змову кельтів та євреїв і що Україною керує Ватикан

4348
В інтерв’ю Наталії Мосейчук «канадський експерт» стверджував, що Україна нічого не вирішує, її повністю контролює Ватикан, допомогу нам обмежать, а війна закінчиться за схемою «мир в обмін на територію». А ще він вірить у вигадані країни Лемурію та Атлантиду.
Наталя Мосейчук та Дмитро Гордон зробили мільйонні інтерв’ю з конспірологом, який вірить у змову кельтів та євреїв і що Україною керує Ватикан
Наталя Мосейчук та Дмитро Гордон зробили мільйонні інтерв’ю з конспірологом, який вірить у змову кельтів та євреїв і що Україною керує Ватикан

Українські журналісти, зокрема Наталя Мосейчук та Дмитро Гордон, опублікували інтерв’ю з мільйонами переглядів із азербайджанcьким конспірологом Фікретом Шабановим. Він розповідав їм про змову кельтів, англо-саксів та «світового єврейського капіталу», стверджував, що Україна нічого не вирішує, її повністю контролює Ватикан, допомогу обмежать, а війна закінчиться за схемою «мир в обмін на територію». Про це йдеться в дослідженні «Бабеля».

Видання дослідило, що азербайджанець Фікрет Шабанов з’явився в українських медіа як експерт рік тому. Він називає себе президентом канадського аналітичного центру «Consultations on international policy and economy». 

В українських медіа Шабанов зʼявився 30 серпня 2022 року на ютуб-каналі співзасновника аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Юрія Романенка

За даними «Бабеля», із середини 2022 року Шабанов дав десятки інтерв’ю відомим українським блогерам і журналістам. Ведуча ТСН Наталія Мосейчук двічі запрошувала його на свій ютуб-канал, стільки ж Шабанов був гостем на каналах Дмитра Гордона. Крім того, він часто виступав на «Фабриці новин» і каналі «Сейчас». 

Два інтерв’ю з Мосейчук набрали 2,4 мільйона переглядів, ще майже 2 мільйони разів Шабанова подивились у Гордона, інтерв’ю-мільйонники з ним є й на інших каналах. 

Із різних заяв Шабанова можна зібрати його «картину світу». Він вважає, що над усіма країнами здійснюють зовнішнє управління таємні світові еліти. Найбільше на світ впливають «кельти» як люди «з певною групою крові та певним генетичним кодом», «англо-сакси», пов’язані зі «світовим єврейським капіталом», та Ватикан. Зокрема, під владою Ватикану перебувають Євросоюз, бо це «клуб християнських монархій», та Україна. 

«Ватикан повністю контролює вашу країну. Ваші публічні особи кажуть, що вони приїхали з Ватикану. Ці люди [повʼязані з Ватиканом] представляють владу, еліту і мають доступ до державних секретних таємниць, які модерують вашу війну… Україна має зовнішнє управління — я його називаю ватиканським», — заявляв Шабанов в інтерв’ю Мосейчук.

Доказ — Зеленський отримав із рук президента Франції орден Почесного легіону. В інтерв’ю Наталії Мосейчук Шабанов пояснив, що насправді це «франко-масонський» орден. А Ватикан, видаючи його Зеленському, заявляє, що «це — наша країна, наша територія».

«Ця людина розширює свідомість. Ви повинні мати helicopter view, щоб розуміти ті речі, які відбувають навколо, хто керує процесами і як ці процеси можуть розвиватися», — із захватом представляла Шабанова Наталя Мосейчук у своєму відео під назвою «Україна між Ватиканом і Британією».

Шабанов вважає, що попри героїчність і спротив Україна не переможе у війні, яка закінчиться у 2025 році за схемою «мир в обмін на територію». Допомогу Україні згортатимуть, війну — заморожуватимуть, а сама Україна в цьому питанні нічого не вирішує.

«Я не думаю, що ви зможете вийти на кордони 1991 року й, умовно, повернути Крим. Тому що ваша еліта продовжує політику Ватикану, що є прямою загрозою саксам», — казав Шабанов Мосейчук.

«Українська війна — це інструмент [для США] для розв’язання питань у Східній Європі: оголосити росію ворогом людства, відрізати її економічні ресурси від Європи, спустошити кишені європейців, зав’язати на США всю енергосистему ЄС і вичистити всі склади європейських армій, передати їх в Україну», — заявляв Шабанов у квітні 2023-го Наталії Мосейчук.

Шабанов любить робити прогнози на конкретні дати. Наприклад, 17 липня 2023 року, за його словами, мало відбутись «щось у Запоріжжі чи щось із ядерною зброєю», адже це начебто відповідає «американській доктрині нацбезпеки». Коли цього не сталося, «експерт» уточнив, що ядерний апокаліпсис точно станеться, якщо Україна отримає літаки F-16 і ракети ATACMS

В ефірі у Мосейчук Шабанов також прогнозував велику «бійню» між США і Китаєм у 2025–2026 роках та незалежність Корсики.

За його словами, прогнози він будує на «реальній аналітиці світу». «Це математика, ніякого окультизму, бо є певні етапи звершення політичних процесів», — відповідав він Мосейчук.

Хоча Шабанов не висловлювався на користь Росії та багато разів казав, що підтримує Україну, він публікує і репостить дописи деяких російських блогерів та пропагандистів. Також його заяви неодноразово цитували російські пропагандисти: про те, що Україна — пішак у великій грі, війна — лише елемент у перебудові світу, а Захід схиляє Зеленського до перемовин і прагне заморозити війну. 

Свої перші конспірологічні заяви Шабанов зробив під час пандемії  коронавірусу, називаючи її штучною і вигаданою та світовою операцією «Природний відбір». У своєму телеграм-каналі він опублікував «справжню» мапу Землі з вигаданими країнами — Лемурія, Азгард, Атлантида і Нова Швабія.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4348
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду