Критикуєш владу — мобілізуємо. Огляд політичних токшоу за 9 травня 2024 року

Критикуєш владу — мобілізуємо. Огляд політичних токшоу за 9 травня 2024 року

17 Травня 2024
1252
17 Травня 2024
11:00

Критикуєш владу — мобілізуємо. Огляд політичних токшоу за 9 травня 2024 року

1252
Софія Федина на Прямому пояснювала, чому в усьому винен Єрмак, Олексій Гончаренко на Першому сподівався на рішучість Макрона, а Наталія Мосейчук певна, що стала жертвою інформаційного цькування.
Критикуєш владу — мобілізуємо. Огляд політичних токшоу за 9 травня 2024 року
Критикуєш владу — мобілізуємо. Огляд політичних токшоу за 9 травня 2024 року

У студіях токшоу говорили про різне. На Прямому — про мобілізацію та (не)ефективність роботи уряду, на Першому — про заяви представника ГУР Вадима Скібіцького щодо перемовин з Росією у 2025 році. А у проєкті «Тема» Наталя Мосейчук пояснювала, що мала на увазі у попередніх етерах. 

9 травня, «Вже на часі», Прямий

Участь брали народні депутати: членкиня комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Софія Федина («Європейська солідарність»), перший заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук («Голос»), член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук («Слуга народу»), голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу та виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції комітету з питань молоді та спорту Василь Мокан (МФО «Розумна політика»). Троє чоловіків та одна жінка.

Розпочали з теми допуску журналістів до будівлі Верховної Ради. Журналістка Прямого у сюжеті розповіла про нові правила й обмеження для медійників, які у студії миттєво розкритикували присутні нардепи. Софія Федина певна: рішення допустити журналістів з’явилося після впливу на парламентарів міжнародних партнерів. Але нині є «дурнувата мішура» з обмеженнями для преси. Мовляв, так Банкова контролює поширення інформації.

Постійний представник «Слуги народу» в етерах «Вже на часі» Юрій Камельчук зізнався, що вже «скучив за журналістами». Та його умовно-позитивний коментар потонув у хорі критики. Колишній член монобільшості, а нині соратник Дмитра Разумкова Василь Мокан ганив обмеження для журналістів, адже, мовляв, у Раді є тільки «імітація безпеки».

Далі пішло про кадрові ротації в уряді, про них теж був сюжет із коментарями народних обранців. Ведуча Світлана Орловська цікавилася у студії, чи може керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов зрештою очолити Міноборони? Мовляв, така інформація з’являлася. Юрій Камельчук казав, що Буданов більш кваліфікований, ніж чинний міністр оборони Рустем Умєров. Ведуча не втратила нагоди зауважити, що нині в Кабміні «немає системності», та і загалом не завадив би уряд національної єдності. Популярна на Прямому теза.

Василь Мокан з міжфракційного об’єднання «Розумна політика» припускав, що невдовзі можуть ліквідувати Міністерство культури. А Софія Федина з «Європейської солідарності», традиційно для членів цієї політсили, критикувала будь-які урядові зміни. Узагальнила тим, що при владі «некомпетентні люди шукають прості рішення», а в уряді потрібні «виконавці для Офісу президента». Міноборони, мовляв, має очолювати цивільний, який «не виконуватиме вказівок Єрмака». Прізвище голови ОП депутатка повторювала впродовж етеру як мантру на тему «Хто у всьому винен».

Андрій Осадчук з «Голосу» додав, що ми є свідками «урядової кризи», а омріяного ведучими Прямого уряду єдності годі чекати, поки немає чіткої коаліції в парламенті. Колишній «Слуга народу» Василь Мокан додав, що не можна розглядати одну і ту ж людину на посади у зовсім різних міністерствах. Софія Федина і тут нагадала, що це «Єрмак готує уряд під себе».

 Софія Федина з недовірою дивиться у бік Андрія Єрмака

Коли пішло про мобілізацію, та ж таки депутатка від фракції Порошенка певнила, що з прийняттям профільного закону держава запропонувала тільки «кнути», без «пряників». Особливо пройшлася діагнозами, з якими люди можуть визнаватися придатними, назвавши таку політику «державною шизофренією». Коли ж Андрій Осадчук говорив, що на облік повинні стати військові пенсіонери, Софія Федина почала розповідати, що, наприклад, співробітники Держбюро розслідувань «зверхньо ставляться до військових» і зневажають їх. Нагадаємо, що ДБР заснували на початку 2016 року, коли на чолі України стояв соратник депутатки Петро Порошенко.

Ведуча Світлана Орловська говорила те, що і в попередніх етерах: закон про мобілізацію мав комунікувати Володимир Зеленський. Представник монобільшості Юрій Камельчук не погоджувався: мовляв, вистачило б і міністра оборони Рустема Умєрова. Софія Федина додала, що про мобілізацію міг би розповідати й головком Олександр Сирський. Кінець блоку Федина присмачила добіркою традиційних претензій до чинної влади: ті, мовляв, «розправляються» з розвідником Червінським, мають справи проти генералів Марченка, Кривоноса тощо.

На завершення програми говорили про саміт миру, що має пройти у Швейцарії в середині червня. Представник «Голосу» Осадчук нагадував свої ж тези: мовляв, формула миру Зеленського презентована восени 2022 року, коли ситуація на полі бою була більш оптимістичною для України. Нині, мовляв, президент України вже не говорить про вихід на кордони 1991 року, а більше про гуманітарну складову. Софія Федина миттєво оголосила винного: все, мовляв, нівелюється «під керівництвом Єрмака».

 

9 травня, «Новий відлік», Суспільне

До спілкування долучилися народні депутати: член комітету з питань бюджету Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), голова підкомітету з питань будівництва та проєктування комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олег Дунда («Слуга народу»), журналіст Сергій Гармаш, політичний коментатор, нині військовий Олександр Антонюк. Загалом четверо чоловіків.

У цьому випуску ведуча Власта Лазур, котра нині модерувала дискусію самотужки, без звичного співведучого Андрія Діхтяренка, основною темою обрала інтерв’ю представника Головного управління розвідки Вадима Скібіцького виданню The Economist. Генерал-майор, зокрема, сказав, що досягти перемоги над агресором тільки на полі бою неможливо, але змістовні перемовини з Росією, на його погляд, можливі лише у другій половині наступного року. Ведуча відзначила: вперше представник ГУР офіційно заявив про можливість переговорів з агресором. «Слуга народу» Олег Дунда відзначив: розвідники мають свої завдання, зокрема, і в інформаційній площині. Та й загалом нині вірогідність перемовин із Росією прямує до нуля.

Раніше політичний коментатор, нині військовий Олександр Антонюк відзначив, що в інтерв’ю генерала не йшлося про поступки агресору. Журналіст Сергій Гармаш був ще категоричнішим: війна, на його думку, може закінчитися лише переговорами, адже Росія «завжди буде поруч». У фірмовому «опозиційному» стилі мовив нардеп від «ЄС» Олексій Гончаренко: у коментарях виданню звучала не думка Вадима Скібіцького, а «нова теза від Офісу президента». Ще додав, що війну за незалежність Україна вже виграла, а нині веде її за територіальну цілісність.

 Олексій Гончаренко не дасть Офісу президента маніпулювати ситуацією

Далі нардеп вів про згадуваний і на Прямому саміт миру у Швейцарії. Опозиціонер не покладає на нього великих надій, а от заяви президента Франції Еммануеля Макрона про введення військ до України цілком схвалює. Мовляв, офіційні особи нашої держави доволі слабко «підсвічують» цю тему. Член монобільшості Олег Дунда оптимізму не поділяв, мовляв, Франція має потужну економіку, але блокує передачу Україні заморожених російських активів. А посол Франції й узагалі на інавгурацію Путіна літав. Суперечка парламентських супротивників за кілька хвилин ледь не переросла у сварку. Все, як у токшоу до великого вторгнення.

Ведуча кілька разів просила вивести на екран результати соцопитування, проведеного на замовлення програми «Новий відлік» щодо того, чи схвалюють респонденти потенційні перемовини з Росії та за яких умов це можливо? Крім того, аналогічні запитання журналісти ставили й перехожим, опитаним на вулицях столиці. Сергій Гармаш певен, що з часом громадська думка буде змінюватись. А Олександр Антонюк і взагалі вважає, що для України нині «сильна позиція — це фіксація оборони».

Ведуча під кінець етеру згадала про перемовини України та Росії, що відбувалися відразу після повномасштабного вторгнення, у березні 2022 року. Два роки потому видання Die Welt оприлюднило проєкт угоди, яку сторони могли підписати. Тоді окупанти вимагали від нашої країни позаблоковості, скорочення війська, недопуску на територію України іноземних військових та озброєнь тощо.

Власта Лазур відзначила: дехто з представників українського політикуму говорив, що запропонована угода була вигідною для України, зважаючи на ситуацію. Олексій Гончаренко очікувано сказав, що нашій державі такі пропозиції агресора не підходять. І тут же розкритикував владу за слабке будівництво фортифікацій. Натомість журналіст Сергій Гармаш говорив, що без активної західної підтримки Україні доведеться «рятувати те, що є».

 

9 травня, «Тема», ютуб-канал Наталі Мосейчук

Розмову вели лояльний до влади політтехнолог Володимир Петров, військовослужбовець Євген Карась, керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко. Загалом троє чоловіків.

Нинішній випуск ведучій довелося будувати як відповідь на реакцію мережі після одного з попередніх етерів «Теми», що мав назву «Хто автор провалу мобілізації?». Ведуча, зокрема, намагалася присоромити юристів-блогерів, котрі у соцмережах розповідають, як правильно уникати мобілізації. Тож емоційно звернулася до цих людей. Блогери розтиражували, зокрема, такі слова Наталії Мосейчук: «Я хочу звернутися до всіх псевдоадвокатів, які вважають себе такими, й особливо після цього ефіру будуть активно вистрибувати з трусів у тіктоку: недовго пісенька гратиме. Тому що Служба безпеки України постукає у двері кожному, і “букетно-шоколадний” період закінчується в Україні. (...) Краще не говоріть дурню і те, що шкодить державі».

Висловлювання медійниці викликали обурення, бо та, мовляв, зверталася до всіх військовозобов’язаних чоловіків ледь не з погрозами. Пізніше медіагрупа «1+1 media» заявила про систематичні інтернет-кампанії проти ведучої телеканалу «1+1» і ютуб-проєктів Наталії Мосейчук. Сама телевізійниця повідомила, що її слова вирвали з контексту, бо адресатами були «люди, що позиціюють себе “адвокатами” та намагаються всіляко дискредитувати процес мобілізації в країні, військово-політичне керівництво та українську державу в цілому через свої соціальні мережі».

 Наталя Мосейчук заглядає в очі хейтерам

Виправдатися за сказане медійниця намагалася і в нинішньому етері «Теми». Розпочала з того, що «після останньої програми тисяча людей відписалася» від її каналу у ютубі. Скандальний політтехнолог Володимир Петров певнив: люди відписками реагують на звинувачення в ухилянтстві. Наталя Мосейчук вела далі: мовляв, потерпає від інформаційних атак, адже її слова вкотре перекрутили. На доказ того ведуча показувала скриншоти дописів та уривки заяв блогерів.

Зненацька медійниця згадала і про повнолітнього сина, який кілька років тому, ще до війни виїхав з України та мешкає за кордоном. «Син виїхав, [...] власності не має, кондитерської фабрики не має, не порушував закон», — сказала телеведуча. Коментуючи нападки на Мосейчук, Володимир Петров відзначив: хотів би побачити дипломи інтернет-критиків. Бо нині, мовляв, у лідерах думок «відсталі люди». Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко говорив, що чимало критиків ведучої виїхали за кордон і тепер «роблять хайп», використовуючи російські наративи.

Складна воєнна ситуація змушує окупантів хитати Україну зсередини, вважав військовослужбовець Євген Карась. Тим часом Наталя Мосейчук персонально пройшлася по кривдниках. Зокрема, згадала колишнього ведучого каналу «Інтер» Романа Кадєміна, який критикував ведучу за згадані вище слова, при цьому перебуваючи у Німеччині. Мосейчук зауважила, що такі, як колишній колега, «лизали суфлер» під час Революції гідності. І сказала, що «Інтер», мовляв, знімав розстріли на Майдані «з-за спин беркутівців».

Андрій Коваленко міркував, що до розхитування ситуації стосовно мобілізації можуть бути причетні представники проєкту «Другая Украина», який курує кум Путіна Віктор Медведчук. А якщо блогерів різного штибу намагатися притягати до відповідальності за висловлювання думок, тоді, мовляв, «нас будуть називати “Роскомнадзор”». Володимир Петров певнив: будь-які непопулярні рішення викличуть критику, але це не значить, що їх не треба приймати. Ведуча при цьому раптово згадала, що «брат Єрмака воює». А тоді знову перейшла до постаті власного сина, відповідаючи на коментарі глядачів. «Син не повернеться, він емігрант, а я відповідаю за себе», — сказала Мосейчук.

Не маючи опонентів, «пішов із козирів» політтехнолог Петров. Він пропонував мобілізувати, зокрема, представників Центру протидії корупції, видання «Українська правда». Цікаво, чи не тому, що вони незалежні від влади? «Давайте ми з вами спочатку з’їздимо на фронт», — відзначила ведуча. На це гість відповів, що і так їздить на передову як волонтер.

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко далі згадував запропоновану кілька місяців тому ідею, щоби популярні блогери пішли до ТЦК, пройшли військово-лікарську комісію і показали все це власним підписникам для розуміння ситуації. Ідею своєрідно підтримав Володимир Петров: в етері звернувся до президента Зеленського та головкома Сирського з проханням зробити проєкт «мобілізації публічних персон».

Далі зайшлося про легітимність Володимира Зеленського після 20 травня, коли спливає час його п’ятирічної каденції на посаді президента України. На екран вивели пряму мову колишнього соратника Зеленського, а нині його затятого критика Дмитра Разумкова, який піддавав сумніву подальшу легітимність глави держави. Наталя Мосейчук відзначила, що ці тези активно поширюватимуть і росіяни. Політтехнолог Володимир Петров був категоричнішим: «Усіх, хто погодиться з цією тезою — в тюрму». Ще додав, що окремі політики «персонально ображені на Зеленського».

Згадав гість і про п’ятого президента України Петра Порошенка в контексті втечі за кордон одного з блогерів з пулу політика, Мирослава Олешка, якому СБУ повідомляла про підозру за ч.1 ст.114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань) та ч.4 ст.358 (використання завідомо підробленого документа). Нині блогер з-за кордону займається поширенням фейків про мобілізацію. Володимир Петров спекулював: посприяти втечі Олешка за кордон могли зв’язки, що залишилися у Петра Порошенка з часів президентської каденції. «Порошенко якісно будує пропаганду», — додав гість.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1252
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду