ДБР про результати розслідування «справ Майдану»: 239 підозр, до суду направлено 117 обвинувальних актів

ДБР про результати розслідування «справ Майдану»: 239 підозр, до суду направлено 117 обвинувальних актів

19 Лютого 2024
724
19 Лютого 2024
12:06

ДБР про результати розслідування «справ Майдану»: 239 підозр, до суду направлено 117 обвинувальних актів

724
Цього року за матеріалами ДБР до суду передали обвинувальні акти щодо "беркутівців", які розстрілювали активістів Майдану, повідомили у відомстві.
ДБР про результати розслідування «справ Майдану»: 239 підозр, до суду направлено 117 обвинувальних актів
ДБР про результати розслідування «справ Майдану»: 239 підозр, до суду направлено 117 обвинувальних актів

Державне бюро розслідувань поінформувало про результати свого розслідування «справ Майдану» станом на зараз: за чотири роки за матеріалами ДБР було повідомлено 239 підозр, до суду направили 117 обвинувальних актів щодо 211 осіб.

Зокрема, в січні цього року до суду скерували обвинувальний акт щодо дев’ятьох «беркутівців», які розстрілювали активістів на Майдані, а в жовтні 2023-го — щодо 10 колишніх високопосадовців-організаторів учинення розстрілів учасників акцій протесту 18–20 лютого 2014 року на чолі з колишнім президентом України.

Віктора Януковича і тодішнє керівництво силових відомств обвинувачують в організації вбивств 67 громадян, спричиненні тілесних ушкоджень 887 особам з 18 по 20 лютого 2014 року, уточнюють у ДБР.

Слідчі ДБР також розслідують злочинні дії фігурантів «справ Майдану» після їхньої втечі з України. Так, на початку цього місяця за матеріалами ДБР повідомили про підозру колишнім командирам спецпідрозділу «Беркут». Вони намагалися знищити зброю, з якої їхні підлеглі вбили учасників Революції гідності. За даними ДБР, 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві з цієї зброї спецпризначенці вбили 48 та поранили 90 учасників акцій протесту.

Колишній командир севастопольського «Беркуту» і три його підлеглі зі зброєю в руках втекли з України та допомагали росіянам захопити Крим.

Серед інших вагомих результатів розслідування «справ Майдану» у ДБР назвали такі:

  • повідомлено про підозру командиру та помічнику начальника штабу Львівського спецпідрозділу «Беркут», які зараз утримуються під вартою, за організацію вбивств трьох та поранення 125 активістів 18 лютого 2014 року;
  • направлено до суду дев’ять обвинувальних актів щодо 16 цивільних осіб за вбивство в ніч на 22 січня 2014 року активіста Юрія Вербицького та два обвинувальні акти щодо семи цивільних осіб за вбивство в ніч на 19 лютого 2014 року журналіста В’ячеслава Веремія;
  • скеровано до суду обвинувальний акт щодо заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України за організацію розгону «Студентського майдану» 30 листопада 2013 року;
  • викрито та притягнуто до кримінальної відповідальності 20 співробітників ФСБ РФ, які сприяли тодішньому керівництву СБУ у вчиненні державної зради та розпалюванні ворожнечі між активістами Євромайдану;
  • за незаконне затримання, притягнення до кримінальної відповідальності й взяття під варту активістів Майдану у містах Києві, Черкасах та Сумах скеровано до суду 56 обвинувальних актів щодо 67 осіб (вісьмох суддів та керівника апарату суду, семи прокурорів, 24 слідчих міліції та трьох керівників слідчих підрозділів міліції, двох керівників обласних управлінь міліції, 17 спецпризначенців «Беркуту», а також п’яти цивільних осіб — їхніх пособників).

Крім того, на підставі матеріалів ДБР рішенням суду в дохід держави передали майно Віктора Януковича в сумі 31 млн грн, 85 тис. доларів США, а також 537 історико-культурних цінностей вартістю близько 19 млн євро, дві земельні ділянки, вісім будівель.

Також Державне бюро розслідувань ініціювало застосування санкцій щодо колишніх керівників державних органів та стягнення в дохід держави понад 14 млн грн, 58 земельних ділянок, 20 будинків та 26 квартир.

Читайте також:

Як раніше писав «Детектор медіа», 11 січня цього року Київський апеляційний суд скасував обвинувальний вирок та призначив новий розгляд справи ексберкутівця Руслана Марчука, який брав участь у розгоні Майдану 30 листопада 2013 року, зокрема перешкоджав та вдарив журналістку Марію Лебедєву.

Адвокати журналістки готують звернення до Касаційного суду. 

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
724
Читайте також
28.11.2023 18:00
Віталій Довгич
для «Детектора медіа»
658
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду