«Зеленского судьба целует в темя». Огляд ток-шоу за 1–5 квітня 2019 року

«Зеленского судьба целует в темя». Огляд ток-шоу за 1–5 квітня 2019 року

8 Квітня 2019
3404
8 Квітня 2019
14:00

«Зеленского судьба целует в темя». Огляд ток-шоу за 1–5 квітня 2019 року

3404
Поява в ефірах членів команди Зеленського, компліменти в бік Тимошенко, праведний гнів Наталії Мосейчук та парад славослів’я від прихильників Порошенка.
«Зеленского судьба целует в темя». Огляд ток-шоу за 1–5 квітня 2019 року
«Зеленского судьба целует в темя». Огляд ток-шоу за 1–5 квітня 2019 року

Володимир Зеленський все ще не наважується приходити до прямоефірних політичних ток-шоу (або його штаб бачить у цьому загрозу), але після першого туру виборів у студіях почали з’являтись представники його команди. Тим часом на Прямому каналі Зеленського звично ганять, а на «112» і NewsOne, крім обережних компліментів лідеру перегонів, добрими словами згадують Юлію Тимошенко.

1 квітня. «Свобода слова»,  ICTV

Участь у програмі взяли міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова місії Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) Златко Вуйович, голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, народний депутат, очільник фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов, радник кандидата Володимира Зеленського, екс-міністр фінансів Уряду Гройсмана Олександр Данилюк. Загалом 6 чоловіків та 1 жінка. Говорили про хід першого туру виборів та плани кандидатів.

Першим до мікрофону вийшов Арсен Аваков. На його думку, «выборы прошли спокойно и организованно». Він також подякував членам виборчих комісій, спостерігачам та іншим громадянам, причетним до організації волевиявлення. А от лідеру Олегові Ляшку та очільнику Житомирської обласної державної адміністрації, які на дільницях фотографувалися з розгорнутими бюлетенями, на думку міністра, «солидный штраф не помешал бы». Чи каратиме поліція порушників, Аваков не сказав.

Відповідаючи на запитання Артура Герасимова про схвальні вислови в бік Володимира Зеленського, Аваков повторив тезу про те, що кандидат — «порядочный человек из другого мира». Додавши, що свого часу «много чего сказал и о Петре Порошенко».

Далі до мікрофону вийшов радник Зеленського, екс-міністр фінансів Олександр Данилюк. Він вважає результати першого туру «логічною реакцією громадян на невиконані обіцянки».

Ведучий Вадим Карп’як ставив гостю логічні гострі запитання. На перше, чи правда, що Зеленський некомпетентний у процесах державотворення — почувши у відповідь, що «ці звинувачення — безглузді» та «має бути потужна команда». На уточнення, що радників не буде біля президента на міжнародних перемовинах, Данилюк відповів, що до будь-яких зустрічей можна підготуватися.

Не дав чіткої відповіді радник Зеленського і на запитання Артура Герасимова, чи готовий кандидат дебатувати з Порошенком. На думку Данилюка, «у Порошенка буде багато професійних відповідей, але люди їм не вірять». А на уточнення, будуть дебати чи ні, екс-міністр відзначив, що «не є уповноваженим» відповідати на такі запитання.

Артур Герасимов, дійшовши до центрального мікрофону, сказав, що «Порошенко готовий до дебатів, на відміну від тих, хто петляє від цього». На думку Герасимова, вихід президента до другого туру «зламав плани Кремля», а сам Порошенко «під Кремль не прогнеться». Герасимов також додав, що за новим обличчям Зеленського «бачимо старе обличчя Коломойського». Крім того, на думку соратника Порошенка, перше місце чинного президента на закордонних виборчих округах — свідчення того, що тамтешні українці «не дивляться нашого телебачення».

– Чи не завдячує Зеленський нинішнім рейтингом самому Петру Порошенку? — поцікавився у Герасимова ведучий.

– Помилки дійсно були. Але ж скільки було зроблено, — відповів лідер фракції БПП.

Коли ж Олександр Данилюк запитав, чи буде хтось відповідати за підкуп виборців із боку штабу Порошенка, то почув стандартну відмовку в дусі «нічого не доведено, це все Тимошенко».

Наступною виступала очільниця «Опори» Ольга Айвазовська. За її словами, перший тур президентських виборів минув без значних порушень. Це згодом підтвердив і голова місії ENEMO Златко Вуйович.

Керівник Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто сказав, що «у 2015 рівень бідності почав різко знижуватись» і зараз досяг довоєнних показників, а також «виросли рівні щастя і здоров’я». Після останньої фрази у студії пролунав гучний глядацький сміх, який підтвердив тезу самого Паніотто про те, що люди вірять словам ЗМІ про зубожіння, а не фактам про покращення ситуації.

Від попередніх випусків ця «Свобода слова» відрізнялась лаконічністю (менш ніж півтори години), розмаїттям гостей та гостротою запитань ведучого, якому до того, в останні тижні перед першим туром президентських виборів, доводилось переважно підігрувати спікерам-кандидатам.

2 квітня. «Пульс», «112 Україна»

На ефір прийшли політкоментатори Дмитро Співак, Олеся Яхно, Кирило Молчанов, політик  Олександр Солонтай (партія «Сила людей»), нардепи-представники ОПЗЖ Юрій Павленко та Юрій Мирошниченко, БПП — Олександр Бригинець, екс-голова Київської ОДА Олександр Горган, колишній міністр транспорту Євгеній Червоненко, журналіст Юрій Молчанов, екс-кандидат у президенти Василь Журавльов (підписаний як «громадський діяч»), екс-очільник Донецької ВЦА Павло Жебрівський, колишній генпрокурор Святослав Піскун, депутати Київради від ВО «Свобода» — Петро Кузик, БПП — Олег Петровець (підписані «політичними експертами»). В ефірі взяли участь 14 чоловіків та 1 жінка. Очікувано говорили про підсумки першого туру президентських виборів.

Екс-міністр транспорту часів Ющенка Євген Червоненко  вже не вперше казав компліменти Юлії Тимошенко: «Она — из железа». Інші гості теж не раз згадали лідерку «Батьківщини» в позитивному ключі. Голосувати ж Червоненко збирається, за його словами, за Зеленського. А журналіст Юрій Молчанов висловив думку, що Тимошенко має «підставити плече» Зеленському.

Обговорюючи повноваження президента України, екс-Генпрокурор Святослав Піскун сказав, що «президент без фракції — як поцілунок без вусів: не зрозуміло, чи був, чи ні?»

Цього разу сторону чинної влади активно обстоювали екс-голова Київської ОДА Олександр Горган та депутат Київради від БПП (підписаний як «політичний експерт») Олег Петровець. До них долучався й нещодавній кандидат у президенти Василь Журавльов, підписаний як «громадський діяч»), який час від часу намагався перекрикувати опонентів.

Прихильники влади говорили про відбудовану армію, активність Петра Порошенка на посаді та обов’язковість дебатів між учасниками другого туру. «Результат Зеленського — це вирок опозиції», — зробив дивний висновок Олег Петровець. Олександр Горган запропонував детально розібрати програму Володимира Зеленського, на що отримав зауваження від ведучого, що для того в студії мають бути присутніми самі кандидати. Хоча критикувати і хвалити політиків за їхньої відсутності учасникам «Пульсу» чомусь можна. Ось представники ОПЗЖ, крім традиційної критики влади, висловлювали стримані симпатії Зеленському. «Він мені симпатичний», — ніяково сказав екс-регіонал Юрій Мірошниченко.

3 квітня. «Український формат», NewsOne

У «Передмову» прийшов завсідник ток-шоу на NewsOne та «112» — телеведучий та співвласник клініки «Євролаб» Андрій Пальчевський. Розпочавши промову українською, гість наголосив, що «мовного питання у нас немає», зірвавши оплески аудиторії та отримавши від ведучого уточнення «тільки якщо політики зроблять з цього проблему».

Подальший виступ Пальчевського російською мовою складався з жартів та дещо підлабузницьких висловів про Володимира Зеленського. «Я глянул ему в глаза — он круче!», — заявляв, зокрема, гість ефіру. Пізніше додавши, що «его (Зеленського — Авт.) судьба целует в темя». Час від часу гість повертався до улюбленої теми цього ток-шоу  — мовного законопроекту. Наприклад, сказав, що «украинская элита вся в быту говорит по-русски» і «высокий результат Бойко — это язык». 

У першій дискусійній частині «Українського формату» у студії залишився Андрій Пальчевський, а до нього долучилися нардепи: від ОПЗЖ — Наталя Королевська, «Батьківщини» — Сергій Власенко, спікер штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков, журналіст Юрій Молчанов, екс-голова Київської ОДА Олександр Горган, політкоментатори Михайло Дяденко та Олександр Антонюк, журналіст Юрій Луканов, а також головред «РБК-Україна» Сергій Щербина, який періодично виходив до мікрофону.

Головною темою обговорення були ймовірні дебати між Зеленським та Порошенком. Більшість гостей висловилися за їх проведення. Наталя Королевська, чий кандидат до другого туру перегонів не вийшов, просувала тезу про якомога швидше переформатування ВР. «Парламент должен самораспуститься 21 числа», — переконувала політикиня. Додаючи стандартні для риторики ОПЗЖ популістські тези про «пенсії у 500 євро» та про «кодло, которое грабит страну».

Тоді як представник БПП Олександр Горган повторював озвучену напередодні в ефірі «Пульсу» тезу про те, що Порошенко виконав левову частку власної програми. Вдавався гість і до відвертих маніпуляцій.

– Зеленський обіцяв 4 тисячі доларів зарплати вчителям, — переконував присутніх Горган.

Если покажете, где это было, я дам вам 4 тысячи долларов, — опонував представник штабу Зеленського Дмитро Разумков. Вочевидь ідеться про помилкові підрахунки витрат на зарплати вчителям, однак це не було передвиборчою обіцянкою кандидата.

Мы не сказали про оппонентов плохого слова, — стверджував Разумков.

– Для цього у вас є Дубинський (ведучий програми «Гроші» на 1+1, відеоблогер, який публікує компромат на Порошенка та його команду, — Авт.), — заперечував Горган.

Ми ніколи не станемо членами НАТО, — ділився висновками Михайло Дяденко.

– Навіщо ж тоді це записували в Конституцію? — цікавився Василь Голованов.

– Це — захист від російської агресії, — відповідав Горган.

Згадали в ефірі й про зниження ціни на газ, але ґрунтовно на цій темі не зупинялися. Представник «Батьківщини» Сергій Власенко переконував, що перший тур виборів сфальшований на користь чинного президента. Проте оскаржувати результати команда Тимошенко не буде, бо не має сподівань на українську судову систему.

Завершуючи першу частину випуску, ведучий сказав, що «дебати сьогодні відбулися принаймні між командами кандидатів».

У другій частині в ефірі залишились Олександр Горган, Юрій Луканов та Михайло Дяденко. До них приєдналися нардеп від «Самопомочі» Олена Сотник, екс-кандидат у президенти Ілля Кива, громадські діячі Василь Апасов та Дмитро Співак, політкоментатор Вадим Карасьов, екс-радник президента України Валерій Івасюк та журналіст Віктор Майстренко, який виходив до мікрофону.

Загалом, участь у програмі взяли 15 чоловіків та 2 жінки.

«У Порошенка 5 років тривають дебати з власним народом», — стверджував радник президента Ющенка Валерій Івасюк. На думку гостя, період правління чинного президента — це «шизофренія». А Зеленський — «замісна терапія: один олігарх змінює іншого». А ось Вадим Карасьов сказав, що «мы избираем слугу народа», а вся програма Зеленського викладена «в кино», маючи на увазі той-таки серіал «Слуга народу».

Ілля Кива, який бував на більшості ефірів «Українського формату» останніх тижнів, після поразки на президентських виборів не заспокоївся. «Президент не набрал, а украл 16% голосов», — запевняв глядачів політик. Додавши, що нині йому пишуть «учителя из Мелитополя», яких, мовляв, змушують у другому турі голосувати за Петра Порошенка.

Від попередніх випусків «Українського формату» цей відрізнявся порівняно меншою кількістю піару ОПЗЖ та значно нижчим рівнем конфліктності.

4 квітня. «Право на владу», «1+1»

Участь у програмі взяли міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, економіст Олександр Пасхавер (який так і не висловився після вступного слова, дочасно полишивши ефір), радник Зеленського Руслан Рябошапка, екс-менеджер «Приватбанку» Дмитро Дубілет, журналісти Дмитро Гордон, Сергій Щербина і Станіслав Речинський, телеведуча та відеоблогерка Яніна Соколова, представник Порошенка Ахтем Чийгоз. Скайпом до розмови долучався екс-посол США в Україні Джон Гербст. Загалом до розмови долучились 9 чоловіків та 1 жінка.

«Вибори стали нагадувати шоу. І воно відбувається, поки хтось гине в окопах», — додала драматизму ведуча Наталя Мосейчук. Першим до центрального мікрофону вийшов міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Сказав, що правоохоронці спрацювали «хорошо, но могло быть и лучше». За словами міністра, у першому турі були і «сітки», і аномальні дільниці, які віддали 40% голосів за кандидата, якому інші дільниці регіону давали 3-5%. Щоправда, конкретних прізвищ міністр не називав.

Аваков стверджував, що «Народний фронт» не підтримує нікого з кандидатів, які беруть участь у другому турі, й не бачить загроз від «Нацкорпусу».

У дискусійній частині програми першим слово взяв представник штабу Зеленського Руслан Рябошапка. Вже на самому початку виступу у студії сталася словесна сутичка між ним та представником чинного президента. Ахтем Чийгоз на підвищених тонах розпитував представника Зеленського, чи готовий кандидат до дебатів, чи має програму та «увидим ли мы Зеленского, который не только ползает на коленях».

За словами Рябошапки, їхній кандидат «готовий до дебатів і переможе в них». Інформацію ж щодо команди та план дій на перші 100 днів президентства Володимир Зеленський, за словами його соратника, презентує до другого туру виборів.

Наступне підвищення градусу у студії сталося, коли блогерка Яніна Соколова уточнювала у промовця, чому Зеленський майже не згадує про війну та про загиблих на фронті. Поки Руслан Рябошапка нагадував, що команда кандидата буває на передовій і допомагає воїнам, гнівну тираду виголосила ведуча «Права на владу».

«Політики часто мусують тему війни для піару. Я коли побачила… як наші бійці досі лопатами копають шанці… вони заслуговують на це?!! Це повага для них?.. Цей (політик — Авт.) висловив співчуття, цей — не висловив. Та горіть ви всі в пеклі», — дивлячись на Соколову, сказала Мосейчук.

Дмитро Гордон, у свою чергу, висловив думку, що дебатувати Зеленському з Порошенком немає сенсу, а «ему (чинному президенту — Авт.) надо уходить».

– Як у команді Зеленського відреагували на скандальний допис журналіста Айдера Муждабаєва? — запитав Рябошапку журналіст Станіслав Речинський.

– Оцінку має дати СБУ, — відповів радник Зеленського.

Чийгоз, опинившись біля мікрофону, говорив про сильного президента, який «продолжит путь борьбы». «Петр Алексеевич — очень плохой президент», — опонував спікеру Дмитро Гордон, а ведуча запитала, чому Порошенко має зайнятись Кримом у другу каденцію, якщо не займався дотепер. Чіткої відповіді Чийгоз не дав.

ІТ-директор «Приватбанку» часів Коломойського Дмитро Дубілет, який тепер є співзасновником Monobank, говорив про те, що українцям не можна боятися технологій. Поки він займав місце біля мікрофону, на екран вивели фото людей, які стали президентами різних країн, не маючи досвіду в політиці. Більш ніж прозорий натяк на Зеленського.

Хоч у випуску, на відміну від «кандидатських» перед першим туром, представник Порошенка був, головний посил можна сформулювати фразою Гордона: «21-го числа все скінчиться».

5 квітня. «Ехо України», Прямий канал

На програму завітали нардеп від БПП Олександр Бригинець, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак, радник Міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, блогер-фронтовик Олексій Петров, російський опозиціонер Ілля Пономарьов та політкоментатори Олеся Яхно, Катерина Одарченко, Віталій Кулик і Валентин Якушик. Цього разу було 7 чоловіків та 2 жінки

«Мене тролять тільки порохоботи. Ти ж порохобот. От і тролиш мене постійно», — сказав радник Авакова Шкіряк, звертаючись до Ганапольського. Спростовувати закид Ганапольський не став, перевівши розмову в жарт: мовляв, Шкіряк сидить у взутті без шкарпеток, бо ті були зеленого кольору.

Матвей, у тебя же брюки зеленые, — вклинився в діалог Ілля Пономарьов.

Петр Алексеевич, это ошибка, — дивлячись у камеру, віджартовувався ведучий. Жарти жартами, а у студії звично переважали прибічники Порошенка та не було українських політиків, здатних заступитись за Зеленського. Хоча несподівано його захисником став політик іноземний.

Розпочали обговорення з теми здачі аналізів кандидатами у президенти. У тематичному сюжеті автори згадали, що клініка «Євролаб», куди пішов Зеленський, частково належить його прибічнику Андрію Пальчевському. При цьому синхрони чинного президента та членів його команди займали значно більше часу, ніж слова інших спікерів.

Згадали у студії й про вимогу руху «Чесно» до Зеленського оприлюднити декларацію, і про відмову Юлії Тимошенко модерувати дебати учасників другого туру, і про результати аналізів суперника Порошенкa, коли на довідці стояла інша дата забору.

Ганапольський припустив, що Зеленський міг здати біологічні зразки заздалегідь. «Він нечесно грає на власному ж полі», — підспівувала ведучому політкоментаторка Олеся Яхно.

Далі у прямому включенні журналістка Прямого розповіла про меми про «битву аналізів», які з’явились у соцмережах. Усі комічні картинки, відібрані для огляду, висміювали Зеленського і частково Тимошенко, але не зачіпали гідності Порошенка.

– Ця лабораторія фальсифікує аналізи, — стверджував нардеп від БПП Олександр Бригинець, коментуючи ситуацію з «Євролаб».

«Зеленський обрав стратегію образ Порошенка. Він каже: Даю тебе 24 часа!», — розмірковував ведучий. Хоча у кожному ролику кандидат Зеленський називав опонента винятково на «ви». Вважаючи відео Зеленського за неповагу до суперника, Ганапольський заявив, що «люди серуть на найважливіший інститут влади в Україні». А ось Зорян Шкіряк сказав, що така кампанія — ознака високого рівня демократії, якому позаздрять навіть у США. Додавши, що «Україна нікуди не зникне», хоч хто стане президентом.

Але Ганапольський не вгамовувався. Наприклад, зачитав допис не відомого публіці Андрія Скатерного, який певен, що лаборант «Євролаб» не міг помилитися в датах, адже системи клініки повністю автоматизовані.

«Это — полная фигня», — прокоментував озвучене Ілля Пономарьов.

Коли ж мова зайшла про дебати кандидатів, заступник МТОТ Юрій Гримчак висловив переконання, що їх не буде.

– А що нового скаже Порошенко? — цікавився у присутніх політкоментатор Віталій Кулик, який за часів Януковича працював в Адміністрації Президента. Ведучий назвав це запитання «контрпропагандою проти Порошенка».

Показали в «Ехові України» і сюжет про те, що думають про вибори закордонні політики та медіа. Мовляв, для багатьох іноземців Зеленський — це екранний образ, який не має досвіду в політиці.

– Ви думаєте, у Коломойського немає фахових дипломатів, які ввійдуть до команди Зеленського? — цікавився Віталій Кулик. «Трампа в 2016 тоже не знали», — захищав Зеленського російський опозиціонер Пономарьов. Додавши, що «оба сценария для России — плохие».

Показали у студії й сюжет про оцінку першого туру російськими політиками. Очікувано закцентувавши увагу глядачів на тому, що тамтешні завсідники ток-шоу ненавидять Порошенка, висловлюючи стримані симпатії Зеленському. Наприкінці ефіру згадали і про прийдешні парламентські вибори. Ілля Пономарьов спрогнозував, що до 20% мандатів можуть отримати сили, що співпрацюють з Віктором Медведчуком.

5 квітня, «Протистояння», NewsOne

В ефірі проекту були колишній політик Віталій Журавський, телеведучий та співвласник «Євролабу» Андрій Пальчевський, нардепи Юрій Мірошниченко (ОПЗЖ), Олег Осуховський (позафракційний), Андрій Антонищак (БПП), екс-нардепка та колишня радниця Віктора Януковича Ганна Герман, радник президента Ющенка Валерій Івасюк, журналіст Віктор Майстренко, політичні коментатори та політтехнологи Володимир Цибулько, Денис Богуш, Валерій Димов, Руслан Бортник, Олег Волошин, Олена Рихальска та Олександра Решмедилова. Тобто 12 чоловіків та троє жінок.

У першій частині програми мова зайшла про президентські вибори в Україні та ймовірні дебати учасників другого туру.

У другій частині акценти «Протистояння» змістилися в бік обговорення шансів кандидатів на перемогу у другому турі.

5 квітня. «Народ проти», ZIK

Гостями ефіру Наташі Влащенко стали політкоментатори Михайло Чаплига (раніше підтримував Тимошенко, тепер — Зеленського) та Валентин Гладких, нардепи Сергій Шахов («Воля народу»), Юрій Павленко (ОПЗЖ), Володимир Ар'єв, Сергій Каплін та Рефат Чубаров (БПП), екс-заступник голови Дніпропетровської ОДА Святослав Олійник, один із лідерів УНА-УНСО Ігор Мазур (Тополя), журналіст Юрій Луканов, відеоблогер і ведучий Прямого каналуАндрій Карпов, заступниця голови АП часів Януковича Марина Ставнійчук. Разом 11 чоловіків та одна жінка.

Говорили про підсумки першого туру, а також, за формулюванням авторів програми, про «реванш Опоблоку та поразку націоналістів».

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3404
Читайте також
12.05.2019 12:25
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
3 813
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду