Потерпіти 3-4 місяці… Огляд політичних токшоу за 14 березня 2024 року

Потерпіти 3-4 місяці… Огляд політичних токшоу за 14 березня 2024 року

24 Березня 2024
1984
24 Березня 2024
14:00

Потерпіти 3-4 місяці… Огляд політичних токшоу за 14 березня 2024 року

1984
Цього тижня між студіями переходили одні й ті ж політики. А обговорювали вони гіпотетичні перемовини України та Росії, міжнародну допомогу нашій державі, а також дії російських добровольців у прикордонній Росії.
Потерпіти 3-4 місяці… Огляд політичних токшоу за 14 березня 2024 року
Потерпіти 3-4 місяці… Огляд політичних токшоу за 14 березня 2024 року

14 березня, «Вже на часі», Прямий

До розмови долучалися народні депутати: член комітету з питань бюджету Олексій Гончаренко та членкиня комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ірина Геращенко (обидва — «Європейська солідарність»), перший заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук («Голос»), член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук («Слуга народу»), політичний коментатор Ігор Рейтерович. Четверо чоловіків та одна жінка.

Спершу пішло про те, чи можливі перемовини між Україною та Росією. Олексій Гончаренко говорив, що Путін не хоче діалогу, Андрій Осадчук додав, що заморожування війни наразі неможливе. Юрій Камельчук розповідав, що заморожені російські активи важко буде використовувати для наших потреб, адже, мовляв, будь-який суд стане на бік Росії. Ще член монобільшості сказав, що американським партнерам навіть не гріх «марафон подивитися», щоб зрозуміти, як важливо надавати Україні допомогу своєчасно.

Представник «Голосу» Осадчук провадив думку, яку раніше так само озвучував на Прямому: формула миру Зеленського, презентована наприкінці 2022 року, наразі не актуальна. Тож Україна, на думку нардепа, повинна шукати нові формати для діалогу з партнерами.

Коли зайшлося про роботу парламенту, у ввімкненні з’явилася представниця «Європейської солідарності» Ірина Геращенко. Вона говорила, що їй «соромно перед військовими» за кволу роботу Верховної Ради. А ще скаржилася, що представникам, зокрема, її політичної сили важко отримувати дозволи на виїзд за кордон. Тоді як депутати від «уламків» «ОПЗЖ», мовляв, виїжджають вільно, бо це їм «політичний хабар за правильне голосування».

Ведуча Світлана Орловська цікавилася, коли Геращенко останній раз отримувала дозвіл на виїзд? Нардепка відповіла, що спікер парламенту Руслан Стефанчук довго блокував їй цю можливість, аж поки не почав отримувати листи від європейських інституцій. Геращенко додала, що вплив на Верховну Раду має Офіс президента. «Кому вигідне нівелювання роботи парламенту?» — питала ведуча. Ворогам, але робиться все руками влади, пояснював нардеп Гончаренко.

Андрій Осадчук додав у розмову «інсайдів»: мовляв, перед кожним пленарним засіданням порядок денний затверджується в ОП. «Офісно-президентська республіка?» — риторично цікавилася Орловська. Домогтися правди хотіли у постійного представника «Слуги народу» в етерах «Вже на часі». Ведучий Олександр Близнюк питав у Юрія Камельчука, чи існує «папірець, який забороняє виїзд депутатів»? Гість сказав, що питанням опікується не він, тож відповіді не знає.

Ведучі та гості не відступали: цікавилися, чому опозиції, мовляв, виїзди забороняють, а ексчлени «ОПЗЖ» вільно їздять у відрядження? Представник монобільшості пішов здалеку. Спершу закинув Олексію Гончаренку, що в того нині «теж змінилася риторика». Нагадаємо, останній за каденції Януковича був активним противником «насильницької українізації» та виступав за розширення прав російської мови. Гончаренко парирував тим, що у часи вторгнення окупантів чітко стоїть за національні інтереси.

Юрій Камельчук вів далі: колишні представники ОПЗЖ, мовляв, їздять у міжнародні вояжі, адже це свого роду «санкція» монобільшості, а проросійські нардепи — «трохи в’язні наші». Це викликало посмішку в опозиціонера Осадчука: він підкреслив, що така санкція — «незаконна і неконституційна».

 Андрій Осадчук — Юрію Камельчуку: «Така санкція — незаконна і неконституційна» 

Далі (не вперше на етерах цього токшоу) «прорвало» ведучу проєкту. Світлана Орловська емоційно сказала, що «її дуже зачепило [...] через те, що ми надавали інформаційні майданчики таким як "ОПЗЖ" — тепер маємо війну». Мовляв, до гасла «Армія! Мова! Віра!» (саме під ним Петро Порошенко йшов на президентські вибори 2019 року) дійшли тільки зараз, коли опинилися у важкій ситуації.

Але у цій ситуації є кілька «але». До переходу на Прямий у 2017 році Орловська працювала на телеканалах 112 та NewsOne. Понад те: вже на Прямому на етери до медійниці приходили українофоби на кшталт екснардепа Євгена Балицького. Який нині є керівником окупованих територій Запорізької області.

Повертаючись до подій у студії: політичний коментатор Ігор Рейтерович говорив про необхідність форматування коаліції. Юрій Камельчук не погоджувався з тезою, що парламент працює неефективно (пізніше нардеп скаржився на те, що про це велося на Прямому, в етері іншого токшоу).

14 березня, «Українська правда» (виходить на однойменному ресурсі)

Учасниками програми, яку веде Роман Кравець, стали народні депутати: заступник члена постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук («Слуга народу»), член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін («Голос»), секретар РНБО Олексій Данілов, міністр закордонних справ України 2014–2019 років Павло Клімкін, посол України у США 2015–2019 років Валерій Чалий, голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан. Загалом шестеро чоловіків. 

Найперше згадали про президентські «вибори» у Росії, що стартували наступного після етеру дня. Зрештою там знову не сталося дива: чинний глава держави Володимир Путін «набрав» майже 88% голосів. Ведучий і гості взялися обговорювати, чи вплинуть на міць кремлівського режиму збройні рейди добровольців з РДК, легіону «Свобода Росії», «Сибірського батальйону».

Думки розділилися: політичний коментатор Кузан говорив, що противники путінського строю зірвали «вибори» у прикордонні. Натомість нардеп Рахманін був скептичним. Мовляв, «із військової точки зору це — ні про що», а з медійної — сприятлива «картинка» для світових медіа, про яку, втім, забудуть за тиждень. «Слуга народу» Камельчук категоричності не поділяв: сказав, що «вогонь починається з малої іскри».

 Сергій Рахманін: Далі «картинки» справа не піде

Далі до розмови приєднався міністр закордонних справ часів Порошенка Павло Клімкін. Він говорив, що світ мав би не визнавати результати «виборів» у Росії, але на Заході з цього питання «немає консенсусу». Потому обговорення перейшло до парламентських буднів. Сергій Рахманін сказав, що закон про мобілізацію, хай коли він буде ухвалений остаточно, не вплине на її темпи. Бо документ, мовляв, швидше про облік. Юрій Камельчук розповідав: щойно був на Прямому, де гості, мовляв, несправедливо «полоскали парламентські комітети».

Повернутися до міжнародної політики присутніх у студії змусило ввімкнення секретаря РНБО. Олексій Данілов, коментуючи вимоги експрезидента Росії Дмитра Медведєва до повної капітуляції України, сказав: такі заяви показують розуміння того, що окупанти «цю війну вже програли». Мовляв, українцям варто потерпіти найближчі 3-4 місяці, коли ситуація буде надскладною, але далі на нашу державу можуть очікувати доволі позитивні новини. Які саме, посадовець деталізувати не побажав.

Говорили й про уривки інтерв’ю Папи Римського, де той закликав Україну провести перемовини з Росією під «білим прапором» (потім Ватикану довелося пояснювати, що мав на увазі понтифік). Сергій Рахманін пояснив, що кожного місяця по кілька медійних персон публічно говорять про перемовини. Проте наразі вони, на погляд нардепа, неможливі.

Переговори можливі тільки про репарації, додав Юрій Камельчук. Експосол у США Валерій Чалий сказав, що наші дипломати мали би передати Ватикану ноту протесту.

14 березня, «Новий відлік», Суспільне

До спілкування долучилися народні депутати: член комітету з питань бюджету Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), перший заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук («Голос»), парламентарка восьмого скликання Ганна Гопко («Голос»), міністр закордонних справ України 2007–2009 років Володимир Огризко, священнослужитель Юстин Бойко, міський голова Конотопа Артем Семеніхін. Разом п’ять чоловіків та одна жінка.

Ведучими другого сезону токшоу були Андрій Діхтяренко (Суспільне) та Власта Лазур («Радіо Свобода»). Детальніше про перший випуск оновленого проєкту вже написали колеги.

Перше, що впадає в очі склад учасників: присутніми були опозиційні або нейтральні політики. Лояльних до чинної влади промовців не було. Це не хиба гостьових редакторів: під час етеру ведучі кілька разів сказали, що представників влади кликали, але ті на запрошення не відгукнулися.

Тож опозиційні політики мали нагоду добряче покритикувати опонентів. Наприклад, Андрій Осадчук із «Голосу», коментуючи роботу парламенту нинішнього скликання, сказав, що у Верховній Раді «щось не стикується» ще від 29 серпня 2019 року (тоді був перший день роботи парламенту 9 скликання). «Народ проголосував за людей із вулиці», — пояснював Осадчук. «Але і вас тоді обрали також», — зауважила ведуча програми.

Далі Олексій Гончаренко критикував колег із монобільшості через те, що голосування за невизнання виборів на тимчасово окупованих територіях, мовляв, відбулося занадто пізно. Та найдалі у критиці чинної влади, не маючи опонентів, пішла парламентарка восьмого скликання Ганна Гопко. Гостя розпочала з того, що голова Офісу президента Андрій Єрмак, мовляв, порушив протокол під час зустрічі з очільником угорського МЗС Петером Сіярто.

Далі пройшлася останніми подіями: відставкою Валерія Залужного, поверненням у навколовладні кола ексзаступника голови ОП Кирила Тимошенка. Мовляв, вони у суспільстві «посіяли тривогу». Загалом, на думку Гопко, «російська гідра, на жаль, присутня не лише у вищих владах, спецслужбах [...] багато є кроків, які робляться для того, щоби Україна не виграла цю війну, зсередини». Попутно згадала і про «блокування виїзду опозиції», і про «розмінування Чонгара».

Олексій Гончаренко, своєю чергою, повідомив: до участі у національному телемарафоні його запрошували кілька разів, тоді як тільки в етері CNN опозиційний нардеп з’явився разів 20. Ганна Гопко запідозрила, що в «Єдиних новинах» існує «чорний список» гостей.

Коли йшлося про чергові заклики Папи Римського до перемовин України з Росією, долучений до розмови священнослужитель Юстин Бойко сказав, що така позиція понтифіка склалася через недопрацювання української дипломатії. Дипломат Володимир Огризко пояснив, що Росія за гроші лобіює свої інтереси у світі. Дискусія навела нардепа Осадчука на притаманні йому думки про те, що «влада некомпетентна».

Ведуча Власта Лазур потому згадала про «дипломатію Зеленського», яку, мовляв, багато хто критикує. Зокрема у частині призначення послів. Про окремі випадки таких кадрових ротацій у студії показали короткий сюжет. У цьому блоці теж не бракувало критики влади. Ганна Гопко говорила, що деякі призначення «на голову не налазять», Андрій Осадчук додав, що в МЗС «відбувається жах». Помірковано говорив лише Володимир Огризко, вбачаючи у дипломатичній роботі України системність. Ще додав, що й ексголовком Залужний має всі шанси стати ефективним послом у Великій Британії.

«Розвал пішов, коли актор став президентом», — завів стару платівку Олексій Гончаренко, згодом додавши, що Зеленський нині «таки навчився». Ведучий Андрій Діхтяренко парирував згадкою про 40-го президента США, актора Рональда Рейгана. Гість відбився: американець до президентства, мовляв, мав тривалу політичну кар’єру.

Та опозиційних промовців годі було зупинити. Ганна Гопко говорила, що у держави гроші «на марафон є, а на дипломатію немає». Додала, що «президент має вийти з вакууму» і, зокрема, говорити з опозицією. Окремі глядачі, щоправда, такого натиску опозиціонерів у студії не витримали.

 Голос народу в етері Суспільного

Відсутність бодай лояльних до влади гостей перетворила стартовий випуск другого сезону токшоу на відверту «гру в одні ворота». Це призвело до того, що глядачі почали писати медійникам, чи не перетворилося Суспільне на опозиційний канал? Ведучі вкотре повторили, що готові надати майданчик представникам влади, але нині ті цікавості не виявили.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1984
Читайте також
18.10.2023 09:00
Іван Верстюк
для «Детектора медіа»
794
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду