Формула миру кується в Авдіївці. Огляд політичних токшоу за 18–19 січня 2024 року

Формула миру кується в Авдіївці. Огляд політичних токшоу за 18–19 січня 2024 року

28 Січня 2024
2801
28 Січня 2024
12:00

Формула миру кується в Авдіївці. Огляд політичних токшоу за 18–19 січня 2024 року

2801
Чи можна критикувати владу та переслідувати журналістів?
Формула миру кується в Авдіївці. Огляд політичних токшоу за 18–19 січня 2024 року
Формула миру кується в Авдіївці. Огляд політичних токшоу за 18–19 січня 2024 року

В ці дні у токшоу говорили про допомогу Україні від західних партнерів, українську формулу миру, угоди про безпеку на кшталт підписаної з Великою Британією, справи на фронті, а також тиск на журналістів-розслідувачів.

18 січня, «Вже на часі», Прямий

До студії прийшли народні депутати: член комітету з питань освіти, науки та інновацій Ростислав Павленко («Європейська солідарність»), перший заступник керівника Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Сергій Соболєв (ВО «Батьківщина»), член комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олег Дунда («Слуга народу»), перший заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук («Голос»). Четверо чоловіків.

Ведучі традиційно представляли гостей лише за приналежністю до фракцій. Перше слово теж традиційно надали представнику «Європейської солідарності» Ростиславу Павленку, коментували зустрічі української делегації у Давосі. Гість сказав, що про допомогу від ЄС оголосять на саміті 1 лютого. Андрій Осадчук із «Голосу» додав, що на зустрічі у Давосі «треба було повернути Україну у порядок денний» і відзначив, що виступ Зеленського «був класним». Представник монобільшості Олег Дунда певен: «У лідерів світу в голові перемкнулося» щодо небезпеки, яку несе Росія країнам Заходу.

Ростислав Павленко згодом провадив, що війна йде і в інформаційній сфері, тож Україні не треба давати союзникам приводу сумніватися в демократії. Як приклад негативу він навів переслідування журналістів-розслідувачів, згадавши і про «ставлення до окремих політиків».

Далі було про Українську формулу миру. Ведучий допитувався у гостей, чи вона розрахована на зараз, чи на післявоєнний період? Представник «Батьківщини» Сергій Соболєв говорив, що «Україна вже зробила неймовірне» щодо опору окупантам, тож навіть бойові дії не мають стати на заваді вступу до НАТО. Ведуча Світлана Орловська питала у гостя, чи не є «пострілом у ногу» щодо членства у НАТО підписання Україною безпекових угод? Соболєв сказав, що такі документи роз’єднують нас із Альянсом.

Представник «Голосу» Андрій Осадчук говорив, що презентована владою восени 2022 року формула миру вже не актуальна, бо змінився характер бойових дій і позиції сторін. Додавши, що Україні рано чи пізно «доведеться говорити з Росією». «Слуга народу» Олег Дунда сказав, що документ Зеленського — важливий.

Ведуча в цей час не втратила нагоди нагадати, що в Україні має бути «внутрішньополітична єдність», а тут, мовляв, за кордон «не випускають фахових політиків». Ростислав Павленко з «ЄС» нагадав, що в Україні мають бути гарантії для інвесторів, «як це було у 2014–19 роках». Сергій Соболєв пояснював, що в державі немає відповідальних за оборонку, бо тут «не виготовляють навіть порох».

 Світлана Орловська нагадує про те, як Порошенка не випустили за кордон

Андрій Осадчук далі розкритикував урядову ініціативу щодо збирання дронів на дому. Бо це, мовляв, занадто «кустарно». Але, на погляд критика влади, «іншого уряду поки не планується». Натомість представник монобільшості Олег Дунда висловив думку, що Україна має заборонити імпорт, наприклад, дорогих автівок. Осадчук не погодився: мовляв, хіба що підвищити податки на такі товари.

Соратник Петра Порошенка Ростислав Павленко далі вів про те, що вже не на часі навіть уряд національної єдності: пора створювати уряд національного порятунку. Осадчук говорив, що поки що «ніщо не вказує на затвердження допомоги Конгресу США».

Наприкінці етеру у студії «Вже на часі» обговорили те, що парламентарі так і не позбавили повноважень Мар’яну Безуглу. Павленко ганив монобільшість за небажання брати відповідальність, Дунда говорив, що потрібна узгоджена кандидатура на противагу Безуглій. Осадчук додав, що «солдатам неприємно чути» про ймовірний конфлікт між «військовим та політичним керівництвом» України.

 

18 січня, «Тема», ютуб-канал Наталі Мосейчук

На розмову прийшли або вмикалися: заступниця очільника МЗС у 2014-19 роках Лана Зеркаль, волонтер Сергій Притула, керівниця Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська, секретар комітету парламенту з питань нацбезпеки, полковник СБУ Роман Костенко («Голос»). Гуртом по двоє чоловіків і жінок.

Ведуча «Теми» відразу згадала, що видання Bild «жахає сценаріями» щодо можливої війни Росії та НАТО. При цьому зауваживши, що за підсумками зустрічі в Давосі ризики збройних конфліктів за небезпекою для світу потрапили лише на 5 місце, а на першому опинилася загроза поширення дезінформації. Лана Зеркаль додала, що західний бізнес «не бачить війни». Але зауважила: ймовірно, Bild пише про ризики для НАТО, щоб союзники збільшували власні військові бюджети та активніше підтримували Україну.

Сергій Притула певен: європейському суспільству «починає доходити», що Путін не зупиниться у загарбанні чужих земель. Також волонтер відзначив потужну підтримку, яку нашій державі надає Велика Британія. Марія Берлінська додала, що для західних партнерів «важливий сторітелінг»: треба наочно демонструвати, як Україна використовує зброю та гроші для протистояння агресору.

Присутні покритикували і зброю, що її нам надають партнери. Берлінська розповіла, що тези про дуже успішну зброю НАТО — міф, Притула сказав, що «комплектація того, що нам дають, часто викликає гірку посмішку». Хоча згодом відзначив інформаційну політику української влади: мовляв, від завищених очікувань ще на початку минулого року нині посадовці перейшли до занижених. Потім додав, що нині «кожен з нас — не тільки президент, але і посол», який має нести світові інформацію про війну.

  За міжнародну допомогу вдячні. Але є нюанс…

Багато у студії «Теми» говорили й про важливість у війні дронів. Марія Берлінська, зокрема, хвалила урядову ініціативу «Народний FPV» (яку, нагадаємо, критикував гість токшоу Прямого, нардеп Осадчук). Також волонтерка нагадала, що у «Праві на владу» говорила про важливість БПЛА «ще у 2016 році». Та тоді політики, мовляв, не звернули на це уваги.

Нардеп «Голосу», полковник СБУ Роман Костенко, вийшовши на зв’язок, коментував перебіг війни, а потім поділився думкою, чи можуть окупанти захопити Дніпро та Харків, як про це пишуть деякі медіа. Костенко сказав, що росіяни не позбулися планів окупувати Миколаїв, і на це теж варто зважати.

Був і мініблок, присвячений телемарафону «Єдині новини». Сергій Притула дорікнув учасникам проєкту, що там — «щодня перемоги». Наталя Мосейчук як одна з ведучих марафону парирувала: «За сім хвилин днями національний марафон зібрав 200 тисяч гривень донатів». Притула погодився: мовляв, глядачі проєкту допомагали коштами і в інших зборах. Ще додав, що «держава почала повертатись до волонтерів обличчям».

У кінці програми поговорили про можливі взаємини України та США у разі обрання президентом Дональда Трампа. Лана Зеркаль сказала, що потенційне президентство республіканця стало «подразником для Європи», до якої кандидат ставиться підкреслено прохолодно. Наприкінці ведуча нагадала, що до повномасштабного вторгнення «ми підходили у страшенних срачах», котрі, мовляв, повертаються у медіапростір і нині.

 

19 січня, «Клуб УП», «Українська правда»

Участь узяли народні депутати: перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк («Голос»), член комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський («Слуга народу»), депутатка Київради Вікторія Пташник («Європейська солідарність»), очільник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін, голова МЗС 2014–2019 років Павло Клімкін, екснардеп і військовослужбовець Єгор Фірсов, журналістка Bihus.info Анастасія Усенко. Разом чотири чоловіки та двоє жінок.

На старті зайшлося про переслідування журналістів-розслідувачів. Зокрема, провокацію проти співзасновника «Наших грошей» Юрія Ніколова та стеження за представниками видання Bihus.info. Ярослав Железняк назвав випадки «ганебними», додавши, що на інциденти вже відреагувала західна преса, тоді як влада коментувала ситуацію неоперативно.

Представниця «ЄС» у Київраді Вікторія Пташник була більш безапеляційною: не чекаючи результатів слідства, сказала, що «коли у країні все — єдиний марафон, то діяльність журналістів, непідконтрольних Банковій, стає непривабливою для Офісу президента». Мовляв, причетні до провокацій «сидять у владних кабінетах». А правоохоронці, міркує Пташник, краще би шукали ексголову СБУ Івана Баканова, який, на думку гості, «випарувався за кордон».

  Тільки телемарафон!

Коли ведучий перепитав, звідки у Пташник такі дані, та послалася на «інформацію, що ширилася у медіа». Пояснив ситуацію представник «Голосу» Железняк: мовляв, на засіданні представників парламентських фракцій на початку великого вторгнення Баканова не було. Але де був тодішній очільник СБУ, невідомо. Пташник парирувала, що Баканова «розшукували».

Коли ж перейшли до обговорення стеження за командою Дениса Бігуса, очільник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін говорив: таке, зважаючи на складність дій, могли вчинити тільки силовики. Якщо ж ні, СБУ має встановити підозрюваних за лічені дні. Журналістка Bihus.info Анастасія Усенко, вийшовши на зв’язок, повідомила, що у виданні поки не знають, хто за ними стежив, як і не мають доступу до матеріалів справи.

«Слуга народу» Олександр Маріковський намагався виправдати владну команду. Але побіжно, як у старому анекдоті, «ледь не вийшов сам на себе». Сказавши, що «не треба відразу таврувати владу» і «шукати ворога всередині». Бо стежити, мовляв, могли навіть представники російського ФСБ. Віталій Шабунін відказав: якщо це так, варто звільняти очільників СБУ за профнепридатність.

І Шабунін, і Пташник схилялися до думки, що курувати стеження міг заступник голови Офісу президента Олег Татаров. Тому справу, припустила представниця «ЄС», закриють без підозр. Шабунін говорив, що інцидент — «постріл у ногу» Україні на світовій арені.

Далі суперечка точилася довкола допомоги Україні від США, яку ніяк не розблокують у Конгресі. Ярослав Железняк відзначив, що скоро до Штатів відбуде українська делегація, а заяви Сенату виглядають як «оптимістичні». Натомість Вікторія Пташник вела про «парламентську диктатуру», бо за кордон, мовляв, їздять тільки представники монобільшості, перед тим отримуючи темники (доказів цим заявам у студії не надали). Тоді як, на думку депутатки Київради, долучати до візитів треба «людей з досвідом».

Ще гості токшоу від «Української правди» сперечалися довкола розгляду законопроєкту № 10062, де, зокрема, унормовується електронний реєстр військових. Представник «Голосу» Железняк повідомив, що з оновленої версії документа «зникли 15 важливих правок». «Слуга народу» Маріковський казав, що закон — це «централізована цифрова система» для військових.

Проти знову виступила Вікторія Пташник. Вона розповідала, що згаданий документ, мовляв, вимагає цифровізувати забагато особистої інформації про військовослужбовця. Зокрема, про адміністративні правопорушення. Тут уже не стерпів Віталій Шабунін, сказавши, що подібна інформація стане у пригоді, зокрема, командирам підрозділів при розподілі воїнів на посади. Пташник говорила, що влада не гарантує збереження таких даних. Коли ж на повторний розгляд внесуть законопроєкт про мобілізацію, присутні точної інформації не мали.

 

19 січня, «Центр прийняття рішень», ISLND TV (це розмовний проєкт телеканалу, перший випуск якого з’явився в ютубі рік тому. Зараз його ведуть Сергій Іванов і Георгій Біркадзе. У відповідному плейлисті — 53 відео, 3 останніх мають 21, 16 і 26 тисяч переглядів)

З ведучим проєкту Сергієм Івановим спілкувалися заступник міністра закордонних справ Микола Точицький, колишня заступниця очільника Міноборони Ганна Маляр, нардеп, заступник голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Ігор Гузь («За майбутнє»), журналіст і блогер Роман Цимбалюк. Разом три чоловіки та одна жінка.

Прізвище ведучого проєкту ви точно чули раніше: колишній прокурор Сергій Іванов давно працює в медіа, зокрема, був співведучим програми «Право на владу» на «1+1». А потім працював на оновленому під піар влади каналі «Рада», зокрема разом із «чорним» політтехнологом Володимиром Петровим. На старті нинішнього токшоу ведучий попросив гостей не перетворювати дискусію на «шустеріаду».

Найперше зайшлося про раніше обговорювану на Прямому формулу миру, презентовану президентом України восени 2022 року. Ведучий допитувався, це — формула для світу чи для нашої держави? Заступник голови МЗС Точицький говорив, що це «універсальна рамка» для всіх сторін.

Чи можливо укласти мир із Росією просто зараз? — питав Іванов. Блогер Цимбалюк відповів: можливо, якщо український парламент проголосує за відмову від окупованих територій, затвердить небажання руху до НАТО, скоротить чисельність ЗСУ та виконає решту забаганок окупантів. «Справжня формула миру кується в Авдіївці», — додав гість.

 Чи хоче Росія миру? Наступне запитання

Сергій Іванов цікавився, чи Захід «проковтне» будь-який воєнний злочин Росії? Гості зійшлися на думці, що західні партнери України не свідомі можливих ризиків повною мірою. За словами Ганни Маляр, представники тамтешніх демократій «ментально не готові» прийняти можливість нападу на них російських окупантів.

Наступною темою випуску «Центру прийняття рішень» стала справа родини Гринкевичів, котрих підозрюють у збагаченні на підрядах Міноборони. Згодом, уже після виходу токшоу в етер, сина бізнесмена Ігоря Гринкевича Романа, затримали в Одесі. Ведучий питав ексзаступницю міністра оборони, наскільки типовими для відомства є подібні схеми? Маляр відхрещувалася: мовляв, за контракти не відповідала.

Натомість нардеп Ігор Гузь згадав про справу бізнесмена Ігоря Мазепи, якого нещодавно затримали правоохоронці. Підприємцю інкримінують незаконне відчуження земель критичної інфраструктури Київської ГЕС. Гузь запитував, чому хід справі, провадження за якою було зареєстроване ще кілька років тому, дали тільки зараз? Ведучий натомість цікавився у депутата, чи є провадження відносно фірм, пов’язаних з Ігорем Гузем? Гість сказав, що про такі не знає. Пізніше Сергій Іванов, читаючи коментарі під трансляцією, питав у нардепа, чи був у того помічник із прізвищем Кошельник, який узяв хабар і був затриманий? «Якщо брав — має сидіти», — відбився Ігор Гузь.

Згодом ведучий токшоу говорив, що саме згаданий бізнесмен Ігор Мазепа в етері одного з випусків «Права на владу» сказав фразу «мову на хліб не намажеш», яку начебто помилково приписали тодішній ведучій проєкту Наталі Мосейчук. Заступник очільника МЗС Точицький просив дочекатися висновків правоохоронців. А блогер Цимбалюк, коментуючи справу Гринкевичів, говорив: скандальні контракти підписували не тільки згадані підприємці, але й представники Міноборони, які теж мають нести відповідальність.

Під завісу випуску зайшлося про тему, обговорювану і в інших токшоу: переслідування журналістів-розслідувачів Юрія Ніколова та команди Дениса Бігуса. Роман Цимбалюк говорив, що шкідливі звички працівників Bihus.info не впливали на якість їхнього контенту. Ганна Маляр цікавилася анонімними майданчиками та сказала, що потрібно встановити й тих, хто «зливає» подібні сенсації назагал. «Ну, як версія... Можливо, це робили правоохоронці, а можливо, це робив хтось для того, щоб маніпулювати у своїх інтересах цією інформацією. Повірте, коли використовуються з політичною ціллю злочини, то зазвичай там декілька шарів мотивації, у того, хто і навіщо це використовував», — пояснила вона.

Дискусію у студії викликало обговорення провокації стосовно розслідувача Юрія Ніколова, двері квартири якого невідомі обклеїли папірцями з написами на кшталт «ухилянт». До того сам журналіст назвав ухилянтом президента. Мовляв, за те, що глава держави «здійснив спробу скинути на когось іншого необхідність повідомити “погану” новину про мобілізацію 500 тисяч воїнів».

Сергій Іванов питав гостей, чи мають право медійні персони «розвалювати» владу, говорячи про керівництво держави зневажливо? Коли є бажання політичної дискредитації, має бути етична межа, міркував нардеп Ігор Гузь. Бо, мовляв, називати президента «ухилянтом» — це перетнути «червоні лінії». Ганна Маляр додала, що президент нині «ризикує життям», тож висловлюватися про нього в такому тоні, вочевидь, не варто. Що ж до того, чи впливають такі скандали на міжнародну підтримку України, заступник голови МЗС Точицький говорив: партнери пам’ятають, що «ми — у стані гібридної війни», і просив дочекатися результатів розслідування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2801
Читайте також
18.03.2024 17:05
Олександр Морський
для «Детектора медіа»
2 736
31.10.2023 09:00
Олександр Морський
для «Детектора медіа»
6 769
09.10.2023 13:00
Олександр Морський
«Детектор медіа»
6 223
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду