Нобелівську премію миру отримали головред російської «Нової газети» і філіппінська журналістка

Нобелівську премію миру отримали головред російської «Нової газети» і філіппінська журналістка

8 Жовтня 2021
3430

Нобелівську премію миру отримали головред російської «Нової газети» і філіппінська журналістка

3430
Нагороду вручили «за зусилля щодо захисту свободи вираження поглядів, що є передумовою демократії та стійкого миру».
Нобелівську премію миру отримали головред російської «Нової газети» і філіппінська журналістка
Нобелівську премію миру отримали головред російської «Нової газети» і філіппінська журналістка

Нобелівська премія миру за 2021 рік присуджена головному редактору та одному із засновників російської «Нової газети» Дмитру Муратову і філіппінській журналістці Марії Рессі.

Як повідомив Норвезький Нобелівський комітет в Осло, нагороду вручили «за зусилля щодо захисту свободи вираження поглядів, що є передумовою демократії та стійкого миру».

Дмитро Муратов – один із засновників «Нової газети», з моменту створення видання був членом редколегії, спеціальним кореспондентом в зоні бойових дій і заступником головного редактора. Вперше став головним редактором в 1995 році. Наступні 22 роки керував редакцією, однак у листопаді 2017 року не став висувати свою кандидатуру на чергові вибори. Знову був обраний головредом видання у 2019 році. 

У березні 2014 року Муратов підписав лист проти війни, у якому низка діячів російської інтелігенції засудили військовий напад РФ на Україну.

«З моменту заснування в 1993 році "Нова газета" публікувала критичні статті на теми від корупції, поліцейського насильства, незаконних арештів, маніпуляцій на виборах, фабрик тролів і до застосування російський військ всередині і за межами Росії. Опоненти "Нової газети" відповідали на це погрозами, насильством і вбивствами. З моменту заснування газети вбиті шість її журналістів, включаючи Ганну Політковську, яка писала про війну в Чечні. Незважаючи на вбивства і погрози, головний редактор Муратов не відмовився від принципу незалежності і послідовно захищав право журналістів писати на вибрані теми, поки це відповідає професійним та етичним стандартам журналістики»,цитує «Нова газета» голову комітету Беріт Рейсс-Андерсен.

Муратов заявив, що має намір перевести частину Нобелівської премії фонду «Круг добра», який допомагає дітям з важкими і рідкісними захворюваннями. Як пише Російська служба Бі-бі-сі, фонд був створений на початку 2021 року президентом РФ Володимиром Путіним. Туди спрямовуються кошти від оподаткування росіян, які заробляють більше 5 млн рублів на рік.

Марія Ресса – філіппінська журналістка, співзасновниця та виконавча директорка онлайн-видання Rappler, яке відоме резонансними розслідуваннями про корупцію та злочини наркомафії. Раніше Ресса працювала провідною журналісткою-розслідувачем регіонального відділення CNN, також співпрацювала з ABS-CBN та WSJ. Є критиком президента Філіппін Родріго Дутерте. 

«Нобелівський лауреат Марія Ресса використовує свободу вираження поглядів, щоб викрити зловживання владою, застосування насильства та зростаючий авторитаризм у своїй рідній країні, на Філіппінах. У 2012 році вона стала співзасновником Rappler, компанії онлайн-медіа, яка проводить журналістські розслідування», – йдеться у повідомленні комітету.

Після публікацій низки матеріалів про порушення прав людини на Філіппінах влада звинуватила Рессу в «кіберзлочинах». Законодавство про кіберзлочини в цій країні передбачає кримінальну відповідальність, журналістці може загрожувати до шести років ув'язнення.

У 2020 році лауреатом Нобелівської премії миру стала Всесвітня продовольча програма. Премія була присуджена з формулюванням «за зусилля по боротьбі з голодом та внесок у створенні умов для миру в районах військових конфліктів».  

Графіка: The Nobel Prize 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3430
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду