Про що говорили в етері спільного телемарафону 18 червня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 18 червня

19 Червня 2022
1084

Про що говорили в етері спільного телемарафону 18 червня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1084
Знищення російського корабля «Василь Бех», ситуація у Сєвєродонецьку, візит прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона та звільнення Тайри з полону.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 18 червня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 18 червня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Рада», ICTV/СТБ, Суспільне, «Україна 24», «Інтер».

Бойову ситуацію на морі та навколо острова Зміїний у блоці телеканалу «Рада» обговорили з речником Одеської обласної військової адміністрації Сергієм Братчуком. Він розповів про те, як було знищено російський військовий буксир «Василь Бех», на борту знаходилися зенітні ракетні комплекси «Тор».

Також до гостьової студії «Ради» запросили військового експерта Михайла Притулу. Він сказав, що світ теж готувався до протистояння з Росією, тому кількість зброї, яку можуть надати Україні, теоретично є дуже великою. Та навіть якщо врахувати, що вона не нова, все одно західне озброєння новіше, ніж те, що що зараз мають росіяни. Експерт додав, що Україні потрібен час, оскільки усю зброю, яку надають західні партнери, необхідно підготувати, привезти та навчити військових.

У блоці телеканалів ICTV/СТБ показали інтерв’ю з російським політологом Іваном Преображенським. Із ним обговорили погляди Путіна, його нездатність визнавати поразки і помилки, а також ідеї, які володіють російським суспільством. Зокрема він зазначив, що багато росіян наразі приймають для себе позицію «я — патріот» з багатьма змінними та нюансами. Гість сказав, що визнає себе патріотом Росії, проте не путінської та не зараз.

Також до студії запросили заступника голови Інституту соціології НАН України Євгена Головаху, з яким говорили про те, як змінилися погляди українців внаслідок війни. Він зауважив, що до початку війни лише 13% дивились оптимістично у майбутнє. Після вторгнення вже понад 70% українців почали говорити, що все буде лише краще.

На ICTV/СТБ також говорили про ситуацію в акваторії Чорного моря з речником Одеської обласної військової адміністрації Сергієм Братчуком.

У блоці Суспільного з політологом Володимиром Фесенком мали розмову про візити до України закордонних лідерів. Есперт вважає, що ці візити свідчать про активну підтримку України на світовому рівні. Також він зауважив, що візит Джонсона на другий день після візиту Макрона, Шольца і Драґі збалансував їхній приїзд. Це сигнал світу про те, що Путіна треба зупиняти тільки військовим шляхом.

Про гуманітарну ситуацію у Маріуполі розпитували радника міського голови Петра Андрющенка. Він розповів, що російські окупанти вивезли з міста обладнання головного фонтану, фактично його вкравши, а також про те, що окупанти планують використовувати ув’язнених як мобілізаційний резерв.

У блоці «України 24» ситуацію на луганському напряму фронту обговорили з головою Луганської обласної військової адміністрації Сергієм Гайдаєм. Він каже, що росіяни намагаються зараз досягти тієї мети, яку вони оголосили досягнутою —  повністю захопити Сєвєродонецьк, а також оточити українських військових. За словами Гайдая, ворог перекидає великі резерви на цей напрям, зокрема через Луганщину щодня проходять сотні одиниць техніки. Він додав, що багато людей досі відмовляються виїжджати та виходити з укриттів.

Із головою Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Ольгою Герасим’юк говорили про санкції Євросоюзу проти російських медіа, а також про медійну реформу. Вона сказала, що важливо, аби зараз Верховна Рада ухвалила закон про медіа. На її думку, до парламентської зали було винесено компромісний варіант цього законопроєкту. Війна показала, що його треба удосконалити, й вже зараз робоча група почала напрацьовувати зміни до нього. Гостя вважає, що окрім свободи слова, законопроєкт мусить також забезпечити національну безпеку.

Запросили до гостьової студії також народну депутатку України Юлію Тимошенко. Із нею говорили про надання Україні статусу кандидата у члени Євросоюзу. Депутатка переконана, що 23 червня усі країни ЄС проголосують за Україну, а також додала, що це історичний момент для нашої держави, початок справжнього поступу, перемога усіх українців.

У блоці «Інтера» про економічну ситуацію у Росії говорили з керівним партнером Національної антикризової групи Тарасом Загороднім. Експерт розповів про вплив санкцій на економіку Росії, зростання безробіття та закриття підприємств. За його словами, складнощі у російській економіці лише зростатимуть, оскільки проблеми почались не лише з закордонними компаніями, а й з традиційно експортними місцевими підприємствами, зокрема у нафтовій та газовій промисловостях.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1084
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду