Про що говорили в етері спільного телемарафону 17 травня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 17 травня

18 Травня 2022
884

Про що говорили в етері спільного телемарафону 17 травня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
884
Похорон першого президента України Леоніда Кравчука, евакуація військових із «Азовсталі», відгомін «Євробачення».
Про що говорили в етері спільного телемарафону 17 травня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 17 травня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «1+1», «Рада», ICTV, «Суспільне», «Інтер».

Канали регулярно показують у новинах та студійних блоках: звернення президента України Володимира Зеленського, брифінги урядовців та інших офіційних осіб.

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм обговорював із ведучим ICTV дані Київської школи економіки щодо збитків, завданих Росією інфраструктурі України. Наразі ці збитки складають 2,8 трильйона гривень. Найєм говорить, що насамперед ремонтуватимуть ті об’єкти, які потрібні для доставки вантажів до військових, зокрема пошкоджені ділянки залізниці.

Колишній міністр економіки Павло Кухта в ефірі ICTV також говорив про відновлення економіки. Поки що економіка не перейшла, на його думку, на воєнні рейки — зараз Україна використовує ресурси іноземних партнерів.

У прямому ефірі ведучий Вадим Карп’як поцікавився думкою міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка щодо ініціативи медіаспільноти про відсторонення деяких медійників від національного марафону. Міністр сказав, що ініціатива «виникла лише на третій місяць повномасштабної війни», ніби натякаючи, що спільнота запізно кинулась (насправді це не так — заклики почалися ще в березні). Міністр сказав, що хоче, аби подібні процеси відбувались цивілізовано, і треба, щоб кожен кейс розібрала Комісія із журналістської етики. Натомість те, що відбувається, йому скидається на шельмування. Ведучий Вадим Карп’як звернув увагу міністра на те, що питання людей, які дотичні до національного марафону «Єдині новини», впливає на рівень довіри до телемарафону, й нагадав, що журналісти, згадані у зверненні медійників, не вибачились за свою попередню роботу, яка шкодила Україні. Міністр сказав, що він не бачив позиції кожного медійника і кожної медійниці, хто раніше працював на каналах Медведчука, а зараз веде національний марафон на центральних телеканалах країни.

До ефіру на Суспільному запросили голову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольгу Герасим’юк. Вона говорила про телеканали та інші медіа на окупованих територіях, які працюють на окупантів. На Херсонщині, за її підрахунками, це 4 телеканали, 5 радіостанцій та 7 провайдерів. Загалом тимчасово втрачені близько ста медіакомпаній та компаній, які надають зв’язок.

У блоці Суспільного інтерв’ювали голову правління Суспільного Миколу Чернотицького про те, як члени національного журі оцінювали виступи учасників фіналу «Євробачення-2022». Микола Чернотицький сказав, що члени та членкині експертної комісії не знали про бали, які виставляли колеги, тому все це — лише збіг обставин. Докладно цю ситуацію пояснювала «Детектору медіа» голова Наглядової ради Суспільного Світлана Остапа.

Додатково Чернотицький повідомив, що наступного року відбудеться своєрідний open call — українці зможуть запропонувати свої кандидатури до складу національного журі, яке виставлятиме бали іноземним виконавцям.

У новинах говорили про похорон першого президента України Леоніда Кравчука, евакуацію військових із заводу «Азовсталь» та повернення гурту Kalush Orchestra в Україну. Соліст гурту прокоментував своє рішення закликати до звільнення українців з «Азовсталі». Олег Псюк вважає, що навіть якби гурт дискваліфікували, Україна підтримала би такий вибір музикантів, адже життя українців важливіше за перемогу на конкурсі і статуетку у формі мікрофону.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
884
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду