«Виглядає як шельмування»: Ткаченко прокоментував вимогу відсторонити від телемарафону колишніх проросійських ведучих

«Виглядає як шельмування»: Ткаченко прокоментував вимогу відсторонити від телемарафону колишніх проросійських ведучих

17 Травня 2022
2843
17 Травня 2022
15:35

«Виглядає як шельмування»: Ткаченко прокоментував вимогу відсторонити від телемарафону колишніх проросійських ведучих

2843
Раніше в Мінкульті відповіли спільноті, що «не можуть та не вважають доцільним втручатись у кадрову політику каналів та медіагруп», і закликали «виступати єдиним фронтом та не розпалювати ворожнечу всередині країни».
«Виглядає як шельмування»: Ткаченко прокоментував вимогу відсторонити від телемарафону колишніх проросійських ведучих
«Виглядає як шельмування»: Ткаченко прокоментував вимогу відсторонити від телемарафону колишніх проросійських ведучих

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі національного телемарафону прокоментував вимогу представників медіаспільноти відсторонити від участі в цьому марафоні ведучих, які раніше просували російські наративи. Зокрема, він закликав «цивілізовано розбирати кожен кейс», хоча і визнає, що не ставав би на захист декого з журналістів, яких просять відсторонити.

«Якби я досі був керівником медійної структури, декого з тих, кого згадувала частина медійної спільноти, я б на роботу не брав. А стосовно взагалі цієї ситуації… Дивіться, ця ініціатива виникла на третій місяць війни. Перший місяць, коли нам потрібно було тримати стрій, всі розуміли, що важливо, щоб ми представляли принаймні у телемарафоні якусь єдину позицію.

Наскільки я пам’ятаю, з тих, кого зараз згадують колеги, зараз дуже невеличка частина бере участь у телемарафоні. Інші продовжують свою професійну діяльність на інтернет-майданчиках. Тому для того, щоб це було цивілізовано, є Комісія з журналістської етики, є інші інституції, які могли б професійно розібрати кожен кейс і висловити свою позицію.

А так це, на мій погляд, виглядає як кампанія шельмування. Хоча ставати на захист деяких із колег мені не хотілося б. Я був у слідчій комісії Верховної Ради, яка розбирала кейс каналів Медведчука. Думаю, те, що ми робили в тій комісії, деякою мірою допомогло, канали закрили. І я принципово до тих журналістів, коли вони там працювали, не ходив», – сказав Ткаченко.

На запитання ведучого Вадима Карп'яка, чи не підриває участь колишніх проросійських ведучих довіру до марафону, міністр відповів, що спілкувався з цього приводу з керівниками каналів, де працюють ці медійники, і вони «теж свою позицію оприлюднили». Карп'як зазначив, що в оприлюднених позиціях немає вибачень за попередню діяльність, яка також певною мірою призвела до повномасштабної війни. Ткаченко на це знову наголосив, що рішення мають ухвалювати відповідні комісії.

«Я не дивився, хто що з них говорив, як вибачався, чи посипав голову попелом за той час, коли вони працювали на каналах Медведчука. Наскільки я розумію, більшість із них потрапили на ці канали (теперішні місця роботи після каналів Медведчука. – ДМ) задовго до війни. Тому давайте розвивати цивілізовані механізми розбору таких ситуацій. Відповідними комісіями, а не методом навали: "Давайте обов’язково їх розіпнемо", а в більш-менш цивілізований європейський спосіб.

Якщо вони самі не розуміють і не готові прийняти ту чи іншу сторону, відповідно, тоді рішення – за керівниками каналів, за спільнотою, яка їм цивілізовано все це розкаже. І вже потім приймати якісь конкретні речі до тієї чи іншої людини в залежності від того, де вона працює», – додав міністр.

17 травня на сайті Кабінету міністрів України з'явилась петиція щодо відсторонення журналістів, які поширювали російську пропаганду, від участі в будь-яких українських телемарафонах.

До цього 12 травня українські медійні організації та журналісти звернулись до президента України Володимира Зеленського і міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка з приводу участі ведучих, які поширювали проросійську пропаганду, в ефірах телемарафонів, що позиціонуються як національні.

«Детектор медіа» докладно обґрунтовував причетність цих ведучих до поширення російської пропаганди (після цієї публікації відео їхніх інтерв’ю почали масово видаляти з ютуба).

Звернення було адресоване до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, оскільки чимало учасників виробництва марафону повідомляли, що МКІП і особисто Олександр Ткаченко (донедавна — разом із головою Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольгою Герасим'юк) бере безпосередню участь у координації та визначенні порядку денного спільного марафону.

Також МКІП є розпорядником грошей, виділених на виробництво російськомовного марафону «FreeДом», в ефірі якого працює частина колишніх проросійських ведучих.

Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2843
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду