Про що говорили в ефірі спільного телемарафону 21 березня

Про що говорили в ефірі спільного телемарафону 21 березня

22 Березня 2022
1345

Про що говорили в ефірі спільного телемарафону 21 березня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1345
Ймовірність вторгнення Білорусі, критика нерішучості Байдена, включення Вілкула, Кіма та популярних співачок.
Про що говорили в ефірі спільного телемарафону 21 березня
Про що говорили в ефірі спільного телемарафону 21 березня

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну центральні телеканали ведуть спільний марафон. «Детектор медіа» щодня відстежуватиме головні теми, гостей та тенденції в ефірі марафону, а також окремо аналізуватиме якість мовлення.

Національні канали понад три тижні мовлять у спільному марафоні, але поступово повертаються до випусків класичних новинних сюжетів. Більшість із них стосується роботи волонтерів та/або наслідків обстрілів українських міст. Медійники та медійниці активно впроваджують включення із регіонів країни та інших країн, де приймають біженців, фасують гуманітарну допомогу, мітингують. До етерів долучаються консули, посли іноземних держав. 

Більшість включень українські регіональні журналісти проводять, вочевидь, із власних квартир і бомбосховищ, використовуючи смартфони та ноутбуки. Вони розповідають те, що бачать самі або посилаються на власні джерела.

Участь у національному ефірі 21 березня брали «Україна 24», «Інтер», «1+1», «Рада» та ICTV.

Канали регулярно транслювали: повні звернення президента Володимира Зеленського, а також брифінги міністерки реінтеграції окупованих територій Ірини Верещук, міністра оборони Олексія Резникова, робили включення із міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Рідше в ефірі були присутні прем’єр-міністр Денис Шмигаль та голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Також регулярно показували брифінги радника керівника Офісу президента Олексія Арестовича.

Кілька разів протягом доби телеканали залучали до ефіру експертів — військового експерта Олега Жданова та радника голови білоруської опозиції Світлани Тихановської Франака Вячорку.

Під час етеру періодично показують патріотичні відео з українськими військовими і зірками, ролики на підтримку армії та цивільних записують і ведучі телеканалів. А також інформацію, яку надають Служба безпеки України та Головне управління розвідки української армії.

«Україна 24». Протягом години ведучі каналу мали кілька включень із дипломатами та представниками іноземних держав, які давали оцінку поточній ситуації у бойових діях. Серед них Джон Едвард Гербст — американський дипломат, колишній надзвичайний  і повноважний посол США в Україні, який вважає, що Америка має давати Україні більше стінгерів та іншого озброєння: «На жаль, адміністрація Байдена веде себе дуже обережно.. він боїться спровокувати Кремль, чи що….»

Гостями ефіру були шведський економіст Андерс Ослунд та ексзаступник Генпрокурора України  Давіда Сакварелідзе. Із представників української влади участь в ефірі брали Єгор Чернєв та Федір Веніславський зі «Слуги народу».  Також в етері каналу розкрили питання участі Білорусі у війні, як експерти до марафону приєднались радник Світлани Тихановської Франак Вячорка та Олександр Папко — білоруський політолог і журналіст.

«Інтер». Протягом ефіру на каналі робили низку включень із власними кореспондентами у США та Великій Британії. У новинний блок включили сюжети про

  1. евакуйованих, внутрішньо переміщених і біженців;
  2. підтримку України за кордоном;
  3. роботу рятувальників, які прибирають завали після обстрілів;
  4. санкції проти Росії;
  5. енергетичну систему України;
  6. посівну в Україні.

Усі телеканали, в тому числі «Інтер», дають в етер відео, які розповсюджують Головне управління розвідки та Служба безпеки України: зокрема, про дезертирів та полонених російських військових. Як перебивки канали дають корисні ролики з порадами як спілкуватись із дітьми, як надати психологічну підтримку тим, хто залишив домівку, або військовим.
«1+1». В етері каналу було найбільше журналістських включень, що може бути пов’язано із ранковим часом виходу в ефір. Зокрема, журналісти давали включення із Запоріжжя, Харкова, сюжети з-за кордону про життя біженців та підтримку діаспори тощо.

Включення з головами або спікерами військових адміністрацій: Дмитро Живицький (Суми), Сергій Братчук (Одеса), Олександр Вілкул (Кривий Ріг), Ігор Терехов (Харків).

Включення: Ірина Верещук, міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко, співачка Тіна Кароль, голова Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім

Включення з колишнім військовим ізраїльської армії Ігорем Верцнером.

Протягом першої половини дня 21 березня багато часу журналісти приділили Білорусі. Світлана Тихановська приєдналась до ефіру, як лідерка білоруської опозиції. Вона сказала, що є білоруси, які готові воювати за Україну, але їх не беруть у лави української армії або інших формувань, оскільки Білорусь по суті зараз є співагресором.

«Рада». Із офіційних представників влади включення мали Дмитро Кулеба та Руслан Стефанчук. А також транслювали Олексія Арестовича. В ефірі були включення кореспондентів із Сум, Харкова, Одеси, Полтави, Запоріжжя і  Миколаєва. А серед представників місцевої влади говорили з Юрієм Погуляйком (Волинська ОДА).

Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен в ефірі каналу розповів, що найближчі дні Франція покаже свою солідарність і підтримку України.

Мустафа Джемілев розповів про те, що кримці піддаються паніці через розповсюдження росією фейків.

Включення з головами місцевих військових адміністрацій: Дмитро Живицький (Суми)

ICTV. Пообіді українців чекали включення міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, співачки Світлани Тарабарової, мера Києва Віталія Кличка, президента НАН України  Анатолія Загороднього.  Кілька разів протягом дня журналісти під час марафону показували голову дипломатії ЄС Жозепа Борреля, який відкрито назвав дії Росії воєнним злочином.

Цей канал дав і брифінг Сергія Лещенка, який аналізував світову пресу.

У новинному блоці вийшли сюжети про посівну, економічні санкції, роботу надзвичайників, ситуацію в Харкові, призов військових, ситуацію на передовій, втрати окупантів.

Включення Юлії Тимошенко про стан роботи аграріїв і важливість врожаю. Чому для коментування саме цієї теми запросили лідерку «Батьківщини», не пояснили. Включення із Дмитром Кулебою й генпрокуроркою  Іриною Венедіктовою.

Інтерв’ю з директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом щодо Китаю й вірогідності його допомоги Росії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1345
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду