Про що говорили в ефірі спільного телемарафону 22 березня

Про що говорили в ефірі спільного телемарафону 22 березня

23 Березня 2022
1203

Про що говорили в ефірі спільного телемарафону 22 березня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1203
Можливий вступ білорусів у війну, регулярна «доза» Арестовича та аналіз медіа від члена наглядової ради «Укрзалізниці».
Про що говорили в ефірі спільного телемарафону 22 березня
Про що говорили в ефірі спільного телемарафону 22 березня

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну центральні телеканали ведуть спільний марафон. «Детектор медіа» щодня відстежуватиме головні теми, гостей та тенденції в ефірі марафону, а також окремо аналізуватиме якість мовлення.

За добу 22 березня національні телеканали присвятили більше часу новинам із регіонів України, але значну частину ефіру зайняли держслужбовці та дипломати.

Сьогодні у нацефірі мовили: Суспільне, «Україна 24», «Інтер», «1+1» і «Рада».

Телеканали регулярно транслюють записи виступів та звернень: Володимира Зеленського, Ірини Верещук, Дениса Шмигаля та інших високопосадовців, а також брифінги Олексія Арестовича, який зараз обіймає посаду радника керівника Офісу президента.

Показують мотиваційно-патріотичні відео із українськими зірками, військовими, а також ролики про енергетичну незалежність країни — від’єднання від Білорусі та приєднання до європейської мережі ЕNTSO-E.

Суспільне. В ефірі каналу провели низку інтерв’ю з експертами. Зокрема, говорили з експертом міжнародного права Гердом Генкелем та головою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним.

Герд Ганкель, експерт із міжнародного права, висловився щодо ймовірності міжнародної відповідальності Росії. Але насамперед, за його словами, потрібно перемогти цей режим, а вже потім передавати дані у Гаагу. Він вважає, що за злочини проти людства і воєнні злочини Путіна мають покарати, оскільки зараз достатньо доказів злочинів, вчинених Росією.

Включення провели у тому числі із головою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним — щодо заборони проросійських партій, можливого оскарження цього рішення у Верховному Суді тощо. Включення представниці Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав дитини та сім'ї Аксани Філіпішиної  щодо вивезення українських дітей з Маріуполя в Росію.

Включення Андерса Ослунда, шведсько-американського експерта, про воєнні бази в Росії, Білорусі й на території анексованого Криму.

Включення журналістки із Херсона, яка розповіла, що херсонці 18 днів поспіль виходять на мирний мітинг. Вчора росіяни намагалися розігнати людей світлошумовими гранатами.

Журналісти користуються відео, які викладають у соціальних мережах голови облдержадміністрацій, військових адміністрацій, мери міст. Так, давали в ефір Дмитра Живицького, голову Сумської ОДА.

«Україна 24». Вночі ведучі спілкувались із Юрієм Шевчуком, викладачем української мови у Колумбійському університеті. Він розповів, що губернатори штатів відвідують заходи української діаспори. Він говорить, що понад 600 кінотеатрів у 42 штатах зголосилися показати фільм українського режисера Олеся Саніна «Поводир». Виручку від показу скерують на допомогу Україні. Зараз естафету підхопили канадійці.

Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті, висловив думку, що російська нація звеличує себе над іншими націями. Він вважає, що подолати купу фейків і дезінформації, яка шириться у Росії, можна лише тиском фактів про події в Україні через альтернативні канали, наприклад, через телеграм.

Микита Михальов та Юрій Бібік говорили із американським дипломатом Майклом Макфолом. Він говорить, що путніське лоббі в Америці діє вже понад 15 років.

Часто згадують можливе втручання Білорусі у війну на боці Росії. Зокрема, журналісти мали включення із головою кабінету представників Світлани Тихановської Валерієм Ковалеським. А також говорили із заступником директора телеканалу «Белсат» Олексієм Дикавицьким. Обидва гостя не вірять у наявність наказу щодо введення білоруських військ, оскільки самопроголошений диктатор Лукашенко боїться повстання військових.

Разом із депутатом від «Слуги народу» Олегом Дундою розібрали питання виплати репарацій за зруйновані міста. Інша «слуга» Ольга Василевська-Смаглюк розповіла про наслідки співпраці з російськими окупантами, а Михайло Радуцький  — про забезпечення України ліками. Він говорить, що українські фармацевтичні компанії днями доставлять заспокійливі препарати в аптеки. Він підтвердив проблеми із логістикою на тимчасово окупованих територіях. Також очікуються поставки гормональних препаратів — закупівлі вже проведені і дефіцит подолають днями.

Блок про російську пропаганду. Як експертка була запрошена журналістка колишньої радіостанції «Эхо Москвы» Каріна Орлова. Вона вважає, що у Путіна є страх за власне життя, який виливається в репресії щодо найближчого оточення. Пізніше було включення із Анною Монґайт, креативною продюсеркою російського ж каналу «Дождь».

На світанку онлайн-гостем студії був політолог Раміс Юнус. У новинному блоці журналісти розповіли про втрати ворога та евакуацію з Борисполя на Київщині.

Кілька разів у новинах канал цитував звернення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби до Китаю із закликом визначитись, на чиїй стороні ця держава.
В ефірі кілька разів цитували пре’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, який вважає, що лідери Великої п’ятірки «мають підтримати тиск на Росію через її варварське вторгнення».

Наводили медійники і цитати Джо Байдена, який вважає, що Путін може почати ще більш жорсткий етап війни.

У новинах розповіли про те, що гурт Måneskin, переможець Євробачення-2022, скасував концерти у Росії і висловив підтримку українському народу.

До ефіру запросили єпископа Української лютеранської церкви В’ячеслава Горпинчука, який засвідчив, що Україна має підтримку лютеранських церков світу.

«Інтер». Ефір розпочали із новинного блоку, у якому розповіли про ситуацію в Одесі і Сумах. Також показали сюжет про підтримку України з боку Заходу, свавілля та недолугість російської окупаційної армії.

О 9:00 в національному марафоні була хвилина мовчання за загиблими українцями, яку впровадив президент Зеленський минулого тижня.

Дали в ефірі було включення журналістки з Дніпра, де напередодні із «градів» і мінометів обстріляли місто і села в Криворізькому районі.

У класичних новинних сюжетах йшлося про підтримку України з боку Бориса Джонсона, були включення із Бельгії, де допомагають Україні, а також прямий зв’язок із обстріляного Харкова. 

В ефірі каналу дали включення Олексія Арестовича, під час якого він розповів про моральний стан російських військових.

Телеканал дав пряму мову Джо Байдена, який заявив, що «Путін припертий до стінки», а «українська армія отримає все необхідне обладнання, щоб бути здатними на те, що вони зараз роблять». В ефірі було включення Ірини Верещук щодо організації гуманітарних коридорів і включення із Одеси, де ситуація на ранок 22 березня була стабільною, а ворог намагався спровокувати військових, аби виявити позиції протиповітряної оборони.

«1+1». В ефірі також були і класичні новинні сюжети, і включення експертів, журналістів із різних регіонів країни, де тривають бої та обстріли. Тут також включали представників обласних адміністрацій. Вони розповідали про те, що мешканці Білорусі створюють загони, які протидіють вторгненню військ Білорусі в Україну. 

В обід у новинному блоці говорили про спроби наступну на Кривий Ріг, обстріли Миколаєва, обстріл лікарні у Сєвєродонецьку. Також говорили про ймовірне скидання фосфорних бомб на Краматорськ. У включенні з Запоріжжя місцевий журналіст розповів, як медики допомагають постраждалим. Не обійшлось без згадки про халепу російської армії у Чорнобаївці та мітинги українців у Херсоні, де окупанти стріляли українцям по ногах. Про нічний обстріл Миколаєва підготували начитку та коментар Віталія Кіма, голови місцевої військової адміністрації.

Цитували «Плюси» і виступ Володимира Зеленського, адресований італійцям.

Також згадали в ефірі і про роботу Фонда Ігоря Палиці (наближеного до власника каналу Ігоря Коломойського) на Волині. Керівниця фонду «Тільки разом» Катерина Шкльода розповіла, як фонд шукає місця для мешкання і харчування переселенців.

«Рада». Канал розпочав ефір із новин про втрати російської армії, примусову мобілізацію, розгортання білоруських військ та низький моральний стан загарбників. Надалі перейшли до трансляцї звернення Володимира Зеленського до італійського парламенту.

Після того мали включення з українським дипломатом Євгенієм Єніним щодо активності диверсантів та їхні методи, зокрема розкидання дистанційних мін у вигляді дитячих іграшок, гаджетів тощо.

В ефірі каналу робили включення про стан української економіки в умовах воєнного часу та транслювали аналіз закордонної преси із Сергієм Лещенком.

Також мали включення з представниками місцевої влади: Павлом Кириленком (Донецька ВЦА) та Сергієм Гайдаєм (Луганська ВЦА), із прессекретарем президента України Сергієм Никифоровим. З Іриною Верещук говорили про евакуацію.

В ефір каналу «Рада» надвечір включилась генпрокурорка Ірина Венедіктова. Вона сказала, що прокурори зараз вивчають інформацію про воєнні злочини РФ, а також розповіла про консультації із юристами Великої Британії щодо конфіскації майна людей і компаній, що опинились під санкціями.

Включення із заступником керівника Офісу президента України Кирилом Тимошенком — про перебіг евакуації із Чернігова і гуманітарну допомогу мешканцям цього міста. Включили в ефір також брифінг Олексія Арестовича.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1203
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду