РФ вбила полонених в Оленівці заради медійного ефекту — Оксана Мороз

РФ вбила полонених в Оленівці заради медійного ефекту — Оксана Мороз

30 Липня 2022
2097
30 Липня 2022
17:30

РФ вбила полонених в Оленівці заради медійного ефекту — Оксана Мороз

2097
Засновниця ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» назвала дії Росії терористичною ІПСО.
РФ вбила полонених в Оленівці заради медійного ефекту — Оксана Мороз
РФ вбила полонених в Оленівці заради медійного ефекту — Оксана Мороз

Трагедія в колонії стала черговим етапом великої ІПСО — інформаційно-психологічної спецоперації. Таку думку в коментарі hromadske висловила засновниця ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» Оксана Мороз.

«Це звичайна терористична ІПСО, абсолютна та сама техніка. Для терористів не важлива кількість жертв, головне — медійний ефект. А медійний ефект — залякування. От у цю точку і б’ють», — сказала експертка.

За словами Оксани Мороз, розхитування ситуації з боку РФ триває у соцмережах — щодо «Азову» та щодо президента Володимира Зеленського.

«Починають ставити питання: а чому ви не рятуєте "Азов"? Русскіє можуть використати цю ситуацію для чергового намагання розколоти, вдарити по владі», — коментує Мороз.

Як вона проаналізувала, щодо наративу про «примус до миру», росіяни успіху не мають: «Це не впливає ані на позицію влади, ані українців. Українці пишуть, що ми не здамося. Я не бачила дописів, які говорять, що ми готові припинити боротьбу і йти на компроміси».

Натомість ІПСО може досягати іншої цілі — розбалансування суспільства, відзначає експертка. «У цьому плані така ІПСО ефективна. Про це свідчить те, що люди пишуть у соцмережах. Людей зараз зачіпляє емоційно. Хтось впадає в емоційний стан пригніченості та депресивності», — каже ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем».

Нагадаємо, трагедія в Оленівці стала темою номер один для українських медіа. Міжнародна спільнота засуджує вбивство полонених в  на тимчасово окупованій території Донецької області та вимагає розслідування. 

Тим часом прокремлівські соцмережі та медіа поширюють звинувачення РФ у тому, що колонію в Оленівці нібито обстріляли українські військові, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Як відзначає ISW, на відео с сайту прокремлівського інформагенства «РІА "Новости"» зафіксовано наслідки пожежі в колонії, але це не ті пошкодження, що їх міг би завдати удар HIMARS.

Трагедія сталася 28 липня у колонії, розташованій у селищі міського типу Оленівка, що на Донеччині. Внаслідок вибуху у приміщенні загинули військовополонені з Азовсталі

Фото з фейсбук-сторінки Оксани Мороз

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2097
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
628 дн. тому
Зараз, ніде в світі нема стільки страждань, болю, несправедливості, ..., як в Україні. Все одно порочне суспільство не бажає себе змінювати, а звинувачує навколо. З 1991го, навіть на побутовому рівні, як почали обважувати одне одного, підробляючи ваги, так і пішло лавиною. Авторитети, як баба Юля казали: "Тоді всі так діяли" - всі ствердно кивали. Суспільство не повернути на шлях доброчесності. Держава не відбулась. Як би виїхати і забути - і робіть що хочете.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду