«Оленівка потребує розслідування». На вбивство українських полонених реагують представники країн та міжнародних організацій

«Оленівка потребує розслідування». На вбивство українських полонених реагують представники країн та міжнародних організацій

30 Липня 2022
2978
30 Липня 2022
12:28

«Оленівка потребує розслідування». На вбивство українських полонених реагують представники країн та міжнародних організацій

2978
В Україні дії РФ назвали терористичним актом.
«Оленівка потребує розслідування». На вбивство українських полонених реагують представники країн та міжнародних організацій
«Оленівка потребує розслідування». На вбивство українських полонених реагують представники країн та міжнародних організацій

Вибух на території колишньої виправної колонії у Оленівці був російським терористичним актом та грубим порушенням міжнародних домовленостей. Про це йдеться в спільній заяві Міністерства оборони, ЗСУ, СБУ, ГУР МОУ, Генштабу України щодо масового вбивства українських військовополонених 29 липня 2022 року в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба знову закликав визнати Росію державою-терористом.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс наголосила на необхідності розслідувати цей злочин. «Оленівка потребує розслідування. Це справляє враження частини все більш тривожних і найгірших видів порушень прав людини й можливих воєнних злочинів, котрі безкарно скоюються на окупованому сході України», — зазначила посол у своєму дописі у твіттері.

Із «найрішучішим осудом жахливих звірств РФ» виступив голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель.

«Європейський Союз найрішучіше засуджує звірства, які скоюють російські збройні сили та їхні помічники. Ці нелюдські, варварські акти є серйозними порушеннями Женевських конвенцій та Додаткового протоколу до них і є військовими злочинами», — заявив Боррель. Він також наголосив, що відеозаписи «звірств російських солдатів поширили прокремлівські соцмережі», і запевнив, що винні будуть притягнуті до відповідальності. 

Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що у прокремлівських медіа активно поширюють звинувачення з боку РФ на адресу українських військових. «Наявні візуальні докази, здається, підтверджують повідомлення України більше, ніж інформацію росіян, але ISW наразі не може незалежно оцінити характер атаки чи відповідальність за неї», — йдеться в коментарі ISW.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, 28 липня на території колишньої виправної колонії №210 в Оленівці був потужний вибух. Було зруйновано приміщення, де перебували полонені українці. За повідомленням російських джерел, що їх наводять у ГУР, близько 40 українців вбито, кількість поранених уточнюється.

Вибухи сталися на території промзони в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнане для утримання полонених, виведених з «Азовсталі». Облаштовувати під такі цілі будівлю завершили 2 дні до вибуху, після чого туди перевели частину утримуваних українських захисників.

Як повідомляють у ГУР, вибух здійснено «руками найманців зі складу ПВК «Вагнера» (Ліга) за особистою командою номінального власника вказаного ПВК – Євгена Пригожина». При цьому, йдеться у повідомленні української розвідки, організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом Міністерства оборони РФ.

Фото з сайту ГУР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2978
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
627 дн. тому
Весь світ, у реальному часі, спостерігає величезні страждання тих, хто розікрав свою країну до мотлоху. Ті останні 6000 азовців, могли б зі зброєю вчинити гідний прорив на волю, або виконати наказ головнокорумповувача і загинути до останього (Українця). Але обрали сором угоди з дияволом. Це у черні доля "До останього Українця". Чомусь якісь дурниці лізуть у голову про Карму та Біблійні покарання. Якщо продовжити твердження баби Юлі: "Тоді всі так робили", а зараз: "В усьому світі крадуть, корумпують, брешуть, ... - і нічого" - то про яких павуків Содома і Гомору у православній банці може йти мова? Чомусь дружина Лота, яка втрутилась не в своє діло, згадалась. Чи не є рецесія у ЄС похідною у втручання у Божий задум - поїдання одне одного в екстреміському, терористичному середовищі братнього православ'я?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду