Надувна страшилка

16 Грудня 2008
30519
16 Грудня 2008
16:11

Надувна страшилка

30519
Національну комісію з питань захисту суспільної моралі вирішили розкрутити як новий важіль впливу на медіаринок. Ще трохи, і всі забудуть, що цей експертний орган не вповноважений ані «забороняти», ані «закривати».
Надувна страшилка
Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі знайома читачам «Детектор медіа» вже досить давно. Проте у перші три роки свого існування цей експертний орган переважно розважав громадськість, то розробляючи методику розрізнення еротики й порнографії, то виступаючи проти реклами нижньої білизни. Із моменту створення комісії у 2004 році вона переживала періоди бездіяльності та кризи, її склад та голови неодноразово мінялись.
 
Разом із іншим одіозним урядовим органом – Експертною комісію з питань розповсюдження та демонстрації кінофільмів у складі Міністерства культури і туризму – НЕК періодично ставала об’єктом критики з боку преси. На початку 2008-го спроба тогочасного керівництва НЕК налагодити дискусію з журналістським середовищем була конструктивною, але непродуктивною: звинувачення в цензурі та дармоїдстві залишились без переконливої відповіді.
 
Погане пабліситі комісії було значною мірою пов’язане із відсутнім піаром і неспроможністю оперативно реагувати на виклики інформаційного простору. Зокрема, добряче зіпсувала репутацію НЕК інформація про її начебто вимогу до влади «зарегулювати» Інтернет. Насправді  ж тоді йшлося не про позицію комісії як колегіального органу, а про резолюцію виїзного засідання у Рівному разом із представниками місцевого самоврядування, яка не мала жодної юридичної ваги. Чимало непорозумінь виникало щодо того, хто ініціює та відповідає за ті чи інші рішення, рекомендації або заяви комісії: члени НЕК, її голова чи апарат. Тому часом мішенню для публіцистичного пафосу ставали ні в чому не винні члени комісії - справжні моральні авторитети, які не завжди були в курсі, що за рішення ухвалювались від їхнього імені.
 
Василь Костицький, очоливши комісію у червні 2008 року, справді забезпечив зовсім нову якість роботи цього органу. По-перше, після того, як сайт комісії перестав оновлюватись (причина кумедна – розробники сайту зникли в невідомому напрямку разом із старим керівництвом, а нове не знає паролів), офіційна інформація про діяльність НЕК з’являється епізодично у нечастих заявах та інтерв’ю її голови, відразу обростаючи міфами та вигадками. По-друге, після серії розпіарених рішень комісії, деякі з яких навіть мали реальні наслідки (зняття з ефіру телеканалу М1 «Погоди» з оголеною Дашею Астаф’євою), а інші просто спричиняли скандал (негативний висновок щодо відео «Мумітроль» групи «Скрябін», наїзд на статую Леопольда фон Захер-Мазоха у Львові тощо), комісію почали сприймати не лише як експертний орган, наділений деякими повноваженнями щодо контролю за дотриманням закону у сфері медіа, але як новий самостійний центр впливу на медіапростір.
 
За своїм призначенням комісія виконує переважно функції експертного органу, проводячи аналіз та надаючи висновки на запит тих чи інших наглядових органів (найчастіше - Національної ради з питань телебачення і радіомовлення), громадських організацій та громадян. Хоча вона може й сама ініціювати моніторинг, проте, за словами Василя Костицького, таке трапляється лише в 4% випадків. Нагадаємо, завданням НЕК є нагляд за дотриманням Закону України «Про суспільну мораль». Автором цього ухваленого у 2003 році закону є Леонід Черновецький (тоді – член фракції блоку «Наша Україна»); істотний внесок у остаточний текст документу у вигляді численних поправок зробив народний депутат Геннадій Васильєв (власник телеканалів «Київська Русь», «Глас» та UBC). Головний недолік, який найчастіше закидають цьому документу – недостатня конкретність, що дозволяє довільне використання його норм на практиці.
 
Перший «дзвоник», що сигналізував про перехід комісії до активних наступальних дій, пролунав у листопаді поточного року, коли зайшлося про створення Інформаційної колегії (наглядового урядового органу із явно цензурними повноваженнями; детально про це писала Галя Койнаш) та підписання між урядом та керівництвом ЗМІ угоди про захист моралі. За тиждень після цього НЕК оприлюднила низку негативних експертних висновків щодо програм телеканалів НТН та ICTV, а також газети «Блик» (остання відреагувала дещо істерично, поширивши заяву про репресії та цензуру). Сплеск бурхливої діяльності супроводжувався поширенням звернень до органів місцевого самоврядування з проханням посприяти захисту суспільної моралі.
 
Ще тиждень – і чергова скандальна історія: комісія звертається до Міністра закордонних справ із проханням обговорити з російським посольством можливість припинити поширення порнографії через соціальну мережу «В Контакте». «За результатами дослідження встановлено, що на сайті www.vkontakte.ru зареєстровано багато груп, які містять інформацію (фотознімки та відеоматеріали) порнографічного характеру та пропозиції заробити на розповсюдженні порнографії», - йдеться в обґрунтуванні цього листа. Характерно, що для початку своєї «експансії» в Інтернет комісія обрала (а в цьому випадку вочевидь ідеться про власну ініціативу, а не проведення експертизи на запит іншого органу) дуже «жирну» здобич: «В Контакте» є однією з найпопулярніших соціальних мереж в Україні.
 
Гаряча новина про намір НЕК – або навіть «української влади» - перекрити доступ до улюбленого сайту мільйонів миттєво поширилась у ЗМІ, хоча мало хто замислювався, як саме це можливо реалізувати. Спроба комісії змусити російський портал виконувати українське законодавство, безперечно, смілива, проте технологічна специфіка інтернету не дозволяє повторити фокус Нацради з відключенням неадаптованих іноземних телеканалів. Фізично перекрити користувачам доступ до певних сайтів можливо хіба що на вході в мережу, себто це повинен був би зробити кожен із провайдерів інтернет-послуг у країні. Національна система фільтрації інтернету на зразок китайської будується роками і коштує мільярди, а також зіпсувала б імідж держави та поставила б під сумнів її євроінтеграційні перспективи. А поки що НЕК могла б сподіватись лише на те, що посольство Росії, дізнавшись про наявність порнографії у закритій частині (перегляд сторінок, на які нажалілась комісія, дозволений лише для зареєстрованих користувачів) мережі «В Контакте», передасть інформацію російській владі, і та розбереться на місці і покарає кого треба. Зважаючи на грандіозну кількість безкарної порнографії в російському сегменті мережі, реальність такого сценарію, а отже, і результативність звернення викликає великі сумніви. Отже, виступ НЕК проти «В Контакте» - піар у чистому вигляді.
 
Щойно новина про наміри української «цензурної комісії» перекрити доступ до «В Контакте», доповнювана щоразу новими вигаданими подробицями, поширилась інтернетом та друкованими ЗМІ, на сайті «Фраза» з’явилось повідомлення про те, що наступною «жертвою» може стати блоґ-сервіс Livejournal. Процитуємо дослівно новину від 2 грудня:
 
 
«Вслед за одной из самых популярных социальных сетей vkontakte.ru жертвой Национальной экспертной комисии по вопросам защиты общественной морали может пасть крупнейшая сеть блогов «Живой Журнал».

Как удалось узнать «Фразе», дальнейшая деятельность комиссии будет направлена в том числе на мониторинг ЖЖ, и содержащихся в нем материалов, публикация которых нарушает законодательство Украины в сфере защиты общественной морали.

В случае выявления таких фактов будут подготовлены запросы Комиссии в адрес посольства США с требованием пресечь распространение подобной информации.

«Фразе» также известно, что в ближайшее время должна состояться встреча руководства НЭК с послом США в Украине Уильямом Тейлором, в ходе которой будет затронут этот вопрос.

Как сообщалось ранее, Нацкомиссия по вопросам защиты общественной морали обратилась с подобным требованием в Посольство Российской Федерации по поводу факта распространения порнографии через социальную сеть vkonakte.ru.

Как известно, англоязычное украинское издание «Kyiv Post» охарактеризовало деятельность Нацкомиссии как «Великую инквизицию украинских СМИ».
 
Зважаючи на те, що Livejournal в Україні та на всьому пострадянському просторі є найпопулярнішою системою веб-щоденників (блоґів) і одним із найпоширеніших засобів спілкування в інтернеті, новина миттєво стала сенсацією.
 
«Детектор медіа» спершу навіть і не думала звертати увагу на цю публікацію, оскільки це очевидна фікція. Автори цієї захопливої історії «попалились» на незнанні очевидних фактів. Зокрема, Livejournal вже досить давно належить російській компанії «СУП». Хоча сервери LJ справді розташовані в Америці (як, утім, і більшість інших серверів, що працюють для різних країн світу), але це аж ніяк не підстава для того, щоб змістом сторінок мережі опікувався посол США. Тоді американським дипломатам довелось би цілими днями розбиратись із терабайтами порнографії на сотнях тисяч серверів, базованих у Штатах.
 
Крім того, в тексті міститься очевидна суперечність: за свідченнями неназваних джерел «Фрази», «подальша діяльність комісії буде спрямована на моніторинг LJ» (себто на той момент моніторинг ще не розпочався), і НЕК підготує звернення до посольства США у разі, якщо щось знайде (себто на той момент ще не знайшла), але чомусь уже планує зустріч із послом на найближчий час, ніби заздалегідь знає результати. Словом, повідомлення «Фрази» слід було просто уважно прочитати, щоб розпізнати дезінформацію.
 
Натомість, з’явившись на «Фразі», новина про «закриття LJ» продовжувала поширюватись, і незабаром була зафіксована у петиції до Президента України:
 
«6. Як громадяни ми бачимо велику небезпеку у діяльності цієї комісії.
7. Це побоювання грунтується на досвіді вилучення серверів „Інфостору” та заявах самої комісії щодо соціальних мереж “В Контакте” та „Live Journal”, які вважаються членам комісії виключно джерелами порнографії
 
Про які саме заяви йдеться, в петиції не уточнюється (і не дивно, бо ніяких заяв не було), що не завадило їй набрати вже понад 1300 підписів. Свій підпис поставив під цим документом і ваш автор, в цілому погодившись із меседжем петиції і не вчитавшись відразу в її текст. Користувачі LJ, щедрі на всілякі флешмоби, цілий тиждень чіпляли у своїх щоденниках банери «Цей журнал не відповідає вимогам Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі» та закликали підписуватись під зверненням до Президента. До речі, до чого тут Президент, абсолютно незрозуміло, адже НЕК формується Кабінетом Міністрів, і глава держави не має на неї жодного впливу.
 
У той самий час Василь Костицький дав інтерв’ю «Газеті 24», яке стало ще одним нібито доказом того, що комісія гострить зуби на LJ. Цитуємо (виділення наше):
 
««24»: Вы обратились к послам США и России с просьбой закрыть «Живой журнал» и «Вконтакте». К чему такие меры?
Василий Костицкий: Наименее контролированная сфера – это интернет. Через него на пользователей обрушивается не только информационный пресс, но и агрессия, насилие и порнография. Как вам известно, порнография в Украине запрещена.
Интернет-ресурсы должны придерживаться этой нормы. Украинское государство может пробовать регулировать ситуацию только с доменами «ua», которые находятся в Украине. Заграничные ресурсы мы контролировать не можем.
Нацкомиссия не ставит себе целью вмешиваться в чью-либо деятельность. Наши задачи значительно скромнее. Если у нас есть обращение, мы должны выдать соответствующее заключение».
 
Чому Василь Костицький, відповідаючи на запитання журналіста, відразу не заперечив потрійно недостовірну інформацію, озвучену в ньому (до посла США звернень не було; до посла Росії теж не було – звертались до МЗС України; про закриття ресурсів не йшлося)? Найімовірніше пояснення – голова НЕК відповідав на якесь інше, інакше сформульоване запитання. Адже у відповіді міститься теза, яка в принципі виключає саму можливість «закриття» закордонних ресурсів і позбавляє саме запитання будь-якого сенсу. Крім того, ознайомившись із нормативно-правовою базою діяльності комісії, можна легко переконатись, що вона не має жодних повноважень будь-що «закривати» - лише звертатись із проханнями і рекомендаціями.
 
Хоч як там було насправді, але з опублікованого у «24» інтерв'ю можна зрозуміти, що НЕК таки займається LJ. Жодних публічних спростувань цієї інформації зроблено не було. Можливо, комісія й не проти того, що на її рахунок записали ще одного «вбитого мамонта»?
 
Нарешті 15 грудня інтернет-виданя «ПіК України» опублікувало інтерв'ю Костицького, в якому все нібито розставлено по своїх місцях. Голова комісії нарешті спростував інформацію про моніторинг системи Livejournal. Йому довелося виправдовуватись за експертний висновок, згідно з яким міліція вилучила сервери Infostore, практично знищивши цей надзвичайно популярний в Україні веб-ресурс, і пояснювати, що НЕК – не регуляторний орган: «відповідно до наших повноважень ми не маємо права нічого вимагати. Якщо ми маємо фотографію, фільм, компакт-диск, то робимо висновок, чи вони відповідають законодавству, і передаємо висновок органам, які уповноважені приймати рішення щодо ліцензування або правоохоронним органам. Ми не громадська організація, щоб щось просити».
 
На жаль, аудиторія сайтів «ПіК України», «Детектор медіа» та ще декількох, які звернули увагу на спростування інформації про моніторинг LJ, не є достатньо великою, аби хоч якось компенсувати ефект від поширення попередніх «сенсацій».
 
Отже, за якийсь місяць із маловідомого органу, який ніхто не сприймав всерйоз, НЕК за допомогою лише піар-засобів (головним із яких було мовчазне потурання вигадкам журналістів) перетворилась на грізну силу. Соціальне замовлення на появу державного органу, який нарешті «покладе цьому всьому край» і побореться з порнографією в інтернеті, надміром сексу та насильства на телебаченні тощо, в Україні є. Навіть у вельми сумнівних із погляду здорового глузду дій НЕК знаходяться прибічники, які вважають, що мета виправдовує навіть такі засоби.
 
Зрештою, проблема справді існує. І позаяк дотепер влада демонструвала неефективність будь-яких спроб її вирішення, образ комісії-змієборця на білому коні, яка сильною рукою викорінить аморальність у ЗМІ, є вельми привабливим для тих, кому набридло дивитись на копуляцію в прайм-тайм, або хто хоче убезпечити своїх дітей від занадто раннього знайомства з розмаїттям способів статевого задоволення в мережі. І все б нічого, якби не знати, що насправді ані повноваження комісії, ані її реальні можливості не змінились – з’явилась лише чиясь політична воля і прагнення попiаритись за допомогою гучних скандалів на пікантну тему так званої «суспільної моралі». Чи йдеться про власні амбіції голови комісії, чи про когось іншого за кадром, хто прагне отримати додатковий важіль впливу на медійну галузь у вигляді НЕК – побачимо. Але, знов-таки, не забуваймо, що комісія формується урядом, тож навіть якщо зараз її дії не контролюються зацікавленими особами на вулиці Грушевського, то встановити такий контроль можна в будь-який момент… Наприклад, тоді, коли всі вже забудуть про реальні повноваження надувної страшилки НЕК і віритимуть у те, що вона справді може щось закрити або заборонити.
 
Особливо непокоїть те, наскільки легковірною виявилась наша начебто вже стріляна громадськість. Замість воювати з вітряками неіснуючої «заборони Livejournal», варто було б звернути трохи більше уваги на озвучені віце-прем'єром Іваном Васюником наміри підписати зі ЗМІ «моральну» угоду, а також створити «Інформаційне бюро». На відміну від НЕК, новостворений регуляторний орган може отримати повноваження, які справді дозволятимуть цензурувати ЗМІ, та ще й за їхньою згодою, якщо угода буде підписана. І буде не дивно, якщо керівники медіа засуватимуть голови в цей зашморг, сподіваючись на те, що тепер від них нарешті відчепиться ця жахлива Національна експертна комісія…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30519
Теги:
Читайте також
21.04.2009 22:04
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 469
27.02.2009 10:25
Мар'яна Закусило
56 589
01.01.2009 13:51
Отар Довженко
40 258
29.12.2008 07:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
29 144
13.12.2008 15:07
Олексій Росовецький, «ПіК України»
50 211
27.11.2008 12:42
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
61 795
14.10.2008 12:01
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
23 960
30.09.2008 11:46
Олег Снігур, «Україна молода»
17 656
29.05.2008 13:41
Євген Булавка
49 743
19.04.2008 15:40
«Телекритика»
29 939
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
zmeuka
5556 дн. тому
А ще колись були страшні такі люди - інквізитори. Людей мало не живцем їли, спалили пів-Європи... І якось мало хто зараз розуміє, що здебільшого інквізиція нічого такого не робила. Слідчий-інквізитор - це лише експерт, який може встановити причетність підозрюваного до діянь, спрямованих проти бога та церкви. Може, до речі, і не встановити - і частенько церковний слідчий просто давав підозрюваному рекомендації - піти сповідатися, відмолити щось там, ну, просто за гріхи. Карала відступників, єретиків та інших малефіків виключно нецерковна влада, і (за невеликим іспанським виключенням) інквізиція не мала навіть права вимагати якогось там покарання! Рекомендації, лише експертні висновки і рекомендації. Потім - "ми все з'ясували, це порнографія, влада сама вирішить, що з цим робити"... Зараз трохи інша система покарань, але суть не змінюється: нацкомпитзахсусмор має лише інквізиторські повноваження. Вони, як і інквізиція, майже не займаються моніторингом - їх запрошують надати якийсь висновок. Вони, як і інквізиція, можуть давати рекомендації, але не можуть вимагати їх дотримання. Їх, як і ту ж інквізицію, уважно слухають державні виконавці, бо рекомендації та висновки, як і у випадку з інквізицією, містять конкретні факти порушень. І, точнісінько як у інквізиції, нормативна база, на яку спирається діяльність комісії, дозволяє виводити будь-які висновки, навіть діаметрально протилежні. І я серйозно анітрохи не зменшив повноваження інквізиції. Виключенням була лише Іспанія часів Торквемади, де це підняли на державно-виконавчий рівень - решта Європи користувалась лише висновками, і навіть не завжди там доходило до якогось офіціозу: в частині випадків підозрюваний отримував легкий переляк, в частині випадків розлючені громадяни гнали з міста інквізиторів, а в частині, послухавши на майдані доповідь "комісії", самі брали єретиків на вила...
Анатолий Ульянов
5609 дн. тому
Спасибо за разъяснения, Отар. Сам я думаю, что недовольство и конкретными выводами Комиссии, и "моральной цензурой" в целом - части единого. Меня лично интересует в этом вопросе ещё и такой момент как несмирение людей. Т.е. мы часто, - пример с 2003-м годом как раз уместен, - упускаем момент, когда надо реагировать, и терпим, оправдываем что-то, молчим. Поэтому я несколько недопонял и разволновался, подумав, что вы решили малость остудить людей, не простив им невнимательность с фейк-новости о внимании Комиссии к ЖЖ :)
otar
5609 дн. тому
Анатолію, на момент написання тексту я ще не був знайомий із вашою ініціативою, інакше неодмінно б відзначив її окремо. Мені здається, ваші мотиви відмінні від мотивів масового обурення, більш революційні - інші люди передусім просто хочуть захистити те, що мають (свої блоги, доступ до якихось ресурсів, телепрограм). "Причем тут ЖЖ?" (так само, як "до чого тут Інфостор?") - власне, лише до того, що у комісії є чудові відмазки у відповідь на претензії, висловлені у згадуваній мною петиції. Лайвджорнал не чіпали взагалі, а Інфостор оцінили анонімно, не знаючи, що оцінюють. В принципі, бунт треба було піднімати у 2003 році, коли прийняли закон "Про захист суспільної моралі". Це не значить, що зараз пізно, але зараз треба бунтувати проти самої ідеї "моральної цензури" (що, власне, і робите ви), а не обурюватись конкретними висновками цієї цензури, що роблять інші.
Анатолий Ульянов
5610 дн. тому
Статья, к слову, неплохая и обстоятельная, хоть и контрреволюционная. Отар будто забыл, что цензура в либеральном контексте никогда не будет существовать открыто. Т.е. разумеется никто не уполномочит Комиссию официально что-либо закрывать, а вот средством давления эта Комиссия быть может. Поэтому я настаиваю на том, что это цензурный орган, поскольку психологическое давление с его стороны влияет на действия тех, на кого это давление оказывается. Может быть спровоцирована самоцензура, что, по сути, те же яйца, только вид сбоку. Отар ещё не понял, что в этом вся схема - раздавать подзатыльники так, чтобы вроде как руки чистые, "никто никого официально запретить не может" и вообще "мы рекомендательный орган". Я также не понимаю как можно так снисходительно относиться к ситуации, в которой те, кто наблюдают за нами "не уполномочены запрещать", хотя вполне так уполномочены натравливать на объект наблюдения мусоров, что, собственно, и произошло с Infostore. Отар правильно указал на поспешную реакцию общественности по поводу информации о мониторинге ЖЖ, и в тот же момент не понятно почему превратил тот факт, что эта информация оказалась ложной, в повод сказать всем, мол, расходитесь, конфликт исчерпан. Неужто Отар думает, что единственная причина общественного недовольства - возможность потерять ЖЖ? Да и вообще... при чем тут ЖЖ, Отар? Речь идет о том, что на мои деньги налогоплательщика непонятно кто рассказывает мне, что морально, а что аморально.
Микола Гудкович
5614 дн. тому
Правильно я зробив, що не підписав ту істеричну петицію :-)
Дякую тобі
5614 дн. тому
Отаре, спасибі, що розмістив свої чудові фото біля цієї статті. Ти - як зажди гарний!
Алегарф
5614 дн. тому
Как же можно испоганить любую благородную идею...
Костицький поверни пальто!)
5614 дн. тому
- Бэрримор, вы видели человека, который взял мое пальто? - Да, сэр! - Как он выглядел, черт побери?! - Ужасно, сэр! Рукава были ему слишком коротки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду