Дитяче порно як знаряддя цензури

13 Грудня 2008
50223
13 Грудня 2008
15:07

Дитяче порно як знаряддя цензури

50223
Історія з вилученням серверів файлообмінного ресурсу «Інфостор» не на жарт сколихнула всю віртуальну громадськість. Ще б пак! Як пишуть Інтернет-жартівники, «Галактеко в опасностє». Добре б галактеко – її врятує славний джедай Люк Скайвокер. А хто захистить свободу слова в Україні?
Дитяче порно як знаряддя цензури
Адже саме свобода слова – одне з головних досягнень, вибачите на слові, Майдану – стає мішенню Державної комісії з суспільної моралі.
 
Нагадаю, що «Інфостору» перепало за розміщення на своїх серверах дитячої порнографії, якою обмінювалися збочені користувачі файлообмінника. Власники ресурсу стверджують, що їх показово випороли, а ініціатор прочуханки – Державна комісія з суспільної моралі, почала формений хрестовий похід за моральність українських громадян.

«Найменш контрольована сфера – це Інтернет, – стверджує ініціатор створення комісії і її беззмінний глава Василь Костицький, – через нього на користувачів навалюється не лише інформаційний прес, а й агресія, насилля і порнографія».

Розправившись з найбільшим українським файлообмінником, комісія взялася за соціальну мережу «Вконтакте» і «Живий журнал», звернувшись до послів США і Росії з проханням закрити ці ресурси для українських користувачів.

З соціальною мережею «Вконтакте» все ясно: деякі користувачі мають дурість розміщувати там свої фотки в неналежному виді, давним-давно ставши посміховиськом усього рунета. А чим же такий небезпечний «Живий журнал»?

Річ у тому, що платформа блогів – Інтернет-щоденників livejournal.com, від самого свого виникнення в російськомовному сегменті Інтернету стала альтернативою офіційним ЗМІ. У ЖЖ кожен громадянин, спроможний скласти букви у слова, має право на висловлення власної думки, на своїх читачів і на дискусію зі своїми читачами. З урахуванням того, що російськомовним сегментом ЖЖ кермують переважно інтелектуали, серед яких журналісти і редактори багатьох (та практично всіх) видань, блоги набувають дедалі більшої суспільної ваги. Природно, що такий неконтрольований фонтан незалежних думок слід заткнути, і якнайшвидше.

Таким чином, боротьбу з дитячою порнографією, явищем, поза всяких сумнівів, мерзенним, чиновники намагаються використати з метою контролю над умами. Звинувачення ЖЖ в поширенні агресії просто смішні хоч би тому, що всі заклики до насилля і бунту на сторінках livejournal.com перепиняє Abuse Team – «конфліктна комісія». Досить натиснути на відповідну кнопочку, і скандальний журнал ввічливо, але наполегливо попередять. А якщо не подіє – просто закриють.

Крім того, ЖЖ є вельми успішним бізнесом-проектом, тому його власники навряд чи стануть позбавляти себе прибутків на вимогу українських чиновників (пострадянських чиновників як явище давно слід зареєструвати за торгову марку), але неприємний осад, як то кажуть, залишився.

Але якщо це все ж таки станеться, боротьба за свободу слова в Інтернеті набуде характеру партизанської війни: реакцією на закриття одного блога стане поява десяти нових, благо, платформ вистачає. Хоч проблема навіть не в цьому. Поки чиновники проїдають бюджетні гроші в боротьбі з вітряками, через інтернет перекачуються гігабайти і терабайти дитячої порнографії. Та, звісно ж, зовсім не там, де її шукають борці за мораль.
 
Олексій Росовецький, «ПіК України»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олексій Росовецький, «ПіК України»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
50223
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Менеджеру
5621 дн. тому
Достаточно включать в обеденный перерыв, на час. А то пройдешь по офису - у всех открыты Одноклассники или Вктонтакте
Менеджер
5622 дн. тому
Правильнее всего было бы запретить доступ к Вконтакте.ру, Одноклассники.ру, ЖЖ и тд тп в организациях, робота которых с журналистикой и публицистикой никак не связана))). В некоторых крупных конторах так и делают, кстати, но все-таки многим управленцам хотелось бы, чтобы законодательно был запрещен доступ на их предприятиях к ряду интернет-ресурсов, юзаниеи которых снижает производительность в трудовом коллективе.
Бред
5622 дн. тому
Зачастую ковровая бомбежка проще и эффективее, чем один точный удар. Но только честно ли это. Хотите бороться с детской порнографией - боритесь. Вычисляйте извращенцев по айпишникам, отлавливайте и наказывайте. Хоть на кол сажайте...мне все равно. Только не надо заниматься тем, чем страдает сегодня власть, не мешайте жить НОРМАЛЬНЫМ людям, которые просто имеют аккаунты в жж и вконтакте!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду